Τί πετάμε στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης; με αφορμή ένα βίντεο από την Κέρκυρα, 23 χρόνια μετά την έναρξή της

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Πόσο καλά γνωρίζουμε το θέμα “Ανακύκλωση”;

Έχουμε πραγματικά εκπαιδευτεί για να κάνουμε σωστή διαλογή και απόρριψη των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων μας στους δημοτικούς μπλε κάδους;

Αυτό είναι ερώτημα που κατά διαστήματα απαντάται κοιτάζοντας μέσα σ’ ένα μπλε κάδο ανακύκλωσης. Δεν είναι λίγες οι φορές δυστυχώς που διαπιστώνει κανείς κοινά σκουπίδια μέσα στο μπλε κάδο ανακύκλωσης με αποτέλεσμα φυσικά να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ανακύκλωση.

Άλλο που μπορούμε να παρατηρήσουμε και ίσως το κάνουμε πολλοί καθημερινά εν αγνοία μας είναι πως τα ανακυκλώσιμα υλικά (συσκευασίες PET, κουτάκια αλουμινίου, δοχεία από κονσέρβες κλπ) είναι πεταμένα μέσα στο σωστό κάδο, αλλά μέσα σε πλαστική σακούλα, ενώ πρέπει να είναι χύμα μέσα στον κάδο.

Η κακή πρακτική που μπορεί ν’ ακολουθούμε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, η έλλειψη κάδων ή η συχνή αποκομιδή των σκουπιδιών από τους πράσινους κάδους συχνά οδηγεί συχνά οδηγεί στο να χάνονται αυτα τα πολύτιμα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν και να επιστρέψουν ως νέα προϊόντα συσκευασίας στην αγορά γλιτώνοντας έτσι ενέργεια, μόλυνση και σπάταλη υλικών βοηθώντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και συνεπώς της υγείας και της ποιότητας ζωής μας.

Στη χώρα μας λειτουργεί το αδειοδοτημένο από τις αρμόδιες αρχές (ΕΟΑΝ – Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) Σύστημα Ανακύκλωσης Αποβλήτων Συσκευασίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) με κύρια, αλλά όχι μοναδική μεθοδολογία συλλογής, τους μπλε κάδους και τους μπλε κώδωνες, μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2003, όπως αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα herrco.gr.

Ένα βίντεο στάθηκε ως αφορμή για το θέμα της ανακύκλωσης καθώς μπορεί η στοχοποίηση των εργαζομένων στον εκάστοτε δήμο να είναι εύκολη και τα “κατηγορώ” σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να φέρνουν μεγάλη αναγνωσιμότητα, αλλά δε λύνουν τελικά κανένα πρόβλημα αν μείνουμε στην κουβέντα εξαπολύοντας ο καθένας μας τα “κατηγορώ” του.

Αν δεν συνεργαστούμε πολίτες και φορείς, αν δεν γίνουμε όλοι υπεύθυνοι απέναντι στα περιβαλλοντικά θέματα μπορεί να κάνουμε ατέρμονες συζητήσεις για το ποιος φταίει, όμως το αποτέλεσμα θα το πληρώνουμε όλοι μαζί, φταίμε-δε φταίμε ή φταίμε λίγο και άλλοι περισσότερο.

Το βίντεο έχει αναρτηθεί στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Διαχείριση απορριμμάτων στη Κέρκυρα και στη λοιπή Ελλάδα όπου ένας εργαζόμενος στον δήμο εξηγεί -απαντώντας σε κάποιο άλλο βίντεο-γιατί πολλές φορές το περιεχόμενο των μπλε κάδων καταλήγει στον εκάστοτε ΧΥΤΑ και όχι στην ανακύκλωση των δήμων.

Κι αν κάτι πρέπει να εκλείψει ώστε να συμβαίνει αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο απορρίπτουμε τα είδη της ανακύκλωσης στον σχετικό κάδο.

Σε κάθε περίπτωση κι επειδή έχουμε φτάσει στην κόψη του ξυραφιού όσον αφορά το περιβάλλον και τον πλανήτη, όσον αφορά το μέλλον μας με λίγα λόγια, πρέπει να συνεργαστούμε, να προτείνουμε και ν’ απαιτήσουμε, πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι οι ίδιοι, να γίνουμε ενεργοί πολίτες που μαθαίνουν, διεκδικούν και εφαρμόζουν τις καλές πρακτικές αναγκάζοντας κι εκείνους που δεν ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν (βλ. πολιτεία).

Αν το σύστημα δεν είναι λειτουργικό, ας το αλλάξουμε απαιτώντας νέο. Δυστυχώς κανείς δεν πρόκειται να σκεφτεί εμάς αν δεν το πράξουμε οι ίδιοι για μας, παρ’ όλα όσα λέγονται και διατυπώνονται κι αυτό το γνωρίζουμε καλά όχι μόνο όσον αφορά τα σκουπίδια ή την ανακύκλωση αλλά δεκάδες θέματα που μας απασχολούν.

Δεν τον χρωστάμε σε κανέναν άλλο παρά μονάχα σε μας, στο μέλλον μας και στο μέλλον των επόμενων γενεών.

Τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

Ας δούμε όμως τι «πετάμε» ή καλύτερα οφείλουμε να «πετάμε» στους μπλε κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

• Συσκευασίες από αλουμίνιο: π.χ. αναψυκτικά, μπύρες κλπ.

• Συσκευασίες από λευκοσίδηρο: π.χ. από γάλα εβαπορέ, ζωοτροφές, κονσέρβες, τοματοπολτό κλπ.

• Συσκευασίες από πλαστικό: π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, φιλμ περιτυλίγματος, πλαστικές σακούλες κλπ.

• Συσκευασίες από γυαλί: π.χ. μπουκάλια από χυμούς, βαζάκια από σάλτσες, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, κρασί, τρόφιμα κλπ.

• Συσκευασίες από Χαρτί & χαρτοκιβώτια : συσκευασίες από ηλεκτρικές συσκευές, κουτιά από χυμούς, γάλα, δημητριακά, μπισκότα, χαρτοσακούλες κλπ. Και φυσικά παντός είδους χαρτί.

Τι δεν ρίχνουμε στους μπλε κάδους

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στα υλικά που δεν πρέπει να απορρίπτουμε στους μπλε κάδους και αυτά είναι:

– Υπολείμματα τροφών

– Μπαταρίες

– Ηλεκτρικές συσκευές

– Οικοδομικά υλικά

– Τζάμια

– Υφάσματα

– Κλαδιά δέντρων

– Αντικείμενα από ξύλο ή δέρμα

– Ενέσεις ή άλλα ιατρικά απόβλητα

– Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες

Τι πρέπει να κάνουμε πριν τα ρίξουμε στους μπλε κάδους

Ωστόσο πριν απορρίψουμε τις παραπάνω συσκευασίες ή υλικά στους μπλε κάδους, οφείλουμε να κάνουμε δυο τρία, σημαντικά, πράγματα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ανακύκλωσης αλλά και του διαχωρισμού τους.

1. Διαχωρίζουμε καθημερινά στο σπίτι τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα απορρίμματα

2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα. Καλό είναι να διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.

3. Ρίχνουμε τις συσκευασίες μας χύμα μέσα στους μπλε κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.

4. Δεν πετάμε ΠΟΤΕ κοινά απορρίμματα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

Στη συνέχεια το περιεχόμενο του μπλε κάδου συλλέγεται σε συστηματική βάση από ειδικά οχήματα που η ΕΕΑΑ έχει διαθέσει στους Δήμους και μεταφέρεται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Εκεί με τη βοήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και με προσεκτική χειροδιαλογή, τα υλικά διαχωρίζονται σε περισσότερες από 15 κατηγορίες υλικών όπως: χαρτί – χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, διάφορα είδη πλαστικών συσκευασιών (PET, HDPE, κ.ά.), πλαστικό φιλμ, γυάλινα μπουκάλια και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.

Τέλος, κάποια στοιχεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για την αποδοτικότερη ανακύκλωση από όλους μας.

Έτσι αξίζει να γνωρίζουμε ότι:

– 1.000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούν 12 κιλά πετρέλαιο,

– 2.200 κιλά κορμών δέντρων μάς δίνουν 1.000 κιλά χαρτιού,

– 1.000 κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομούν 130 – 170 κιλά πετρέλαιο.

Επίσης, με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει 1 κουτί από αλουμίνιο μπορείτε να ακούσετε ραδιόφωνο για 4 ώρες, να ανάβει μια λάμπα 60 watt για 5 ώρες, να λειτουργεί ένα ψυγείο για 4 ώρες (στοιχεία 01/01/2021,πηγή: Liberal )

Διαβάστε:

Μπλε κάδοι, χωματερή ανευθυνότητας, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Γιώργος Λιάλιος, αρ. 2021

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ – RECYCLE

Καμπανάκι από τους μπλε κάδους: στα… σκουπίδια η ανακύκλωση συσκευασιών, Εφημερίδα των Συντακτών, αρ. Στέλιου Ζιαμπάκα

Δείτε επίσης