Γράμμα Σαντορινιάς από το Μπραχάμι – Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης

Νικολίνα Χάλαρη

απο Cyclades Open

Παρακολουθώντας σαν Σαντορινιά τη σελίδα της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης και καμαρώνοντας για την ανθρωπιά των συμπατριωτών μου, θυμήθηκα πριν πολλά χρόνια που συμμετείχα κι εγώ σε μια-δυο  αιμοδοσίες.

Παρακινήθηκα λοιπόν από μια Καμαριανή γειτόνισσά μου στο Μπραχάμι -δεν βρίσκεται πια στη ζωή- και πήγαμε μαζί να αιμοδοτήσουμε στο νοσοκομείο του Ερυθρού.

Ήταν εκεί ο Μηνάς ο Μάϊνας , που αγωνιζόταν τότε στην Αθήνα για την αιμοδοσία, ο Μακάριος ο  Μητροπίας που δούλευε στον Ερυθρό και πολλά άτομα από το Σύλλογο των Μεσαγωνιατών, που κατοικούσαν στην Αγία Παρασκευή.

Χαίρομαι αληθινά, που αυτή η προσπάθεια  της αιμοδοσίας έχει καρποφορήσει τόσο πολύ και μαθαίνω ότι η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης θεωρείται μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα.

Πρέπει να νοιώθουμε υπερήφανοι , που ο σπόρος της προσφοράς καρποφόρησε  και τα βήματά μας ακολούθησαν τα παιδιά μας και ακολουθούν και τα εγγόνια μας.

Από τα βάθη της ψυχής μου να αναφωνήσω ένα μεγάλο ΕΥΓΕ σε όλους σας.

Φωτογραφία από το αρχείο του φίλου της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης, Γιώργου Λαγουδάκη από αιμοδοσία του Συλλόγου Μεσαγωνιατών στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού. Στο κέντρο ο πρωτεργάτης Μηνάς Μάϊνας.

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης, ιδρύθηκε το Μάϊο του 1992 με πρωτοβουλία της τότε Κοινότητας Επισκοπής Γωνιάς (Καμαρίου), συνδυάζοντας αιμοδοσία και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής στους κατοίκους του Καμαρίου, από την Β΄ Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού με επικεφαλής τον αείμνηστο Διευθυντή της Γιάννη Πουλικάκο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, η Διευθύντρια του Τμήματος της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κα Δήμητρα Αδρακτά, διατηρούσε επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα της πρώτης αιμοδοσίας, κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας, τότε. Σε σημείο που προτάθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας να μην επιβαρυνθεί το νοσοκομείο τα έξοδα αλλά η Κοινότητα Καμαρίου. Και βέβαια αυτή η πρώτη αιμοδοσία ήταν ο σπόρος για αυτές τις υπόλοιπες αιμοδοσίες που ακολούθησαν, 40 στον αριθμό σε αυτά τα 20 χρόνια ζωής.

Έκτοτε με την ουσιαστική συμβολή φορέων του νησιού όπως, η Ιερά Μητρόπολη Θήρας με το τότε Μητροπολίτη Παντελεήμονα, το Επαρχείο με όλους τους Θηραίους επάρχους που υπηρέτησαν το θεσμό, Αρτέμη Μητροπία, Άγγελο Ρούσσο, Μιχάλη Ρούσσο και Χρύσανθο Ρούσσο, τους μέχρι σήμερα διατελέσαντες δημάρχους Αρτέμη Μητροπία, Άγγελο Ρούσσο και το νυν Νικόλαο Ζώρζο, τους τότε Προέδρους των 14 Κοινοτήτων του νησιού Ρένα Γρίβα στο Εμπορείο, Μιχάλη Ζώρζο στο Ακρωτήρι, το νυν δήμαρχο Νικόλαο Ζώρζο στον Πύργο, τον Ιάκωβο Κορωνιό στα Φηρά, τον Ευάγγελο Λυγνό στη Μεσσαριά, τον Μάρκο Δανέζη στην Έξω Γωνιά, τον Ηλία Αναπλιώτη στο Βόθωνα, τη Μαρούση Πλατή και Γιάννη Χαϊδεμένο στην Οία, στο Ημεροβίγλι τη Μίνα Καφούρου, το Νίκο Δαμίγο στο Βουρβούλο, το Χρύσανθο Ρούσσο στον Καρτεράδο, τον Μιχάλη Καραμολέγκο και Βαγγέλη Βαμβακούση στο Καμάρι, που όχι μόνο ως Κοινοτάρχες αλλά και ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού – Τελεφερίκ, το οποίο συμπαραστεκόταν, το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την εκπαιδευτική κοινότητα, την 134 Σμηναρχία μάχης, τους μέχρι σήμερα φορείς και τα σωματεία του νησιού μας, η προσπάθεια εξαπλώθηκε και γιγαντώθηκε.

Οι εθελοντικές αιμοληψίες διεξάγονται δύο φορές το χρόνο, Μάϊο και Οκτώβριο, από τα τμήματα των αιμοδοσιών των νοσοκομείων Παίδων Αγία Σοφία και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι εθελοντές αιμοδότες αυξάνονται κάθε φορά με αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό ενώ συγκινητικό θεωρείται το γεγονός της αποχώρησης των μεσήλικων αιμοδοτών και την αναπλήρωσή τους από νέους αιμοδότες.

Ο μεγάλος αριθμός μονάδων αίματος που συλλέγεται κάθε φορά, κατατάσσει την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης, σε μία από τις πρώτες Τράπεζες αίματος της χώρας μας ενώ παράλληλα έχει εξυπηρετήσει εκατοντάδες συνανθρώπους μας, γνωστούς και άγνωστους.

Για κάλυψη σε αίμα, μπορεί κανείς να απευθύνεται στα τηλέφωνα του Κέντρου Υγείας Θήρας αλλά και στον εφημέριο της ενορίας του. 

Η σελίδα της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης στο FB

Δείτε επίσης