Κακοκαιρία Elias: Αγωνία στο Βόλο και γενική απαγόρευση κυκλοφορίας – Σοβαρά προβλήματα σε Λάρισα, Καρδίτσα, Εύβοια

απο Cyclades Open

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τον «Daniel», ο «Elias» σαρώνει την Ελλάδα, έχοντας βάλει στο στόχαστρό της περιοχές που επλήγησαν σφοδρά από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας. Χαρακτηριστική η κατάσταση που επικρατεί στον Βόλο, όπου σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και το βράδυ της Τετάρτης (27/9) πραγματοποιήθηκαν δεκάδες απεγκλωβισμοί πολιτών. Την ίδια ώρα, εκκενώσεις χωριών γίνονται σε Φθιώτιδα, Λάρισα και Καρδίτσα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πυροσβεστική υπάρχουν 800 κλήσεις για παροχή βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, εκ των οποίων πάνω από 300 αφορούν εγκλωβισμούς κατοίκων. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία λεπτά αυξάνονται οι κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων και εγκλωβισμούς σε Παλαμά Καρδίτσας, καθώς και χωριά της Λάρισας και του Δομοκού όπως αναφέρει το ethnos.gr

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 στη Θεσσαλία

Με νέα ειδοποίηση το 112 καλεί τους κατοίκους των περιοχών: Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο_Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός να απομακρυνθούν προς τα Φάρσαλα.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι των περιοχών Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο και Αστρίτσα με την πολιτική προστασία να τους καλεί να απομακρυνθούν προς Ιτέα. Ειδοποίηση έλαβαν και οι κάτοικοι του οικισμού Αχίλλειο με εντολή να απομακρυνθούν μέσω της περιφερειακής οδού Λάρισας Βόλου προς τη Λάρισα.

Βόλος: «Τα χειρότερα σενάρια δυστυχώς επιβεβαιώνονται»

Λίγο πριν τις 19:00 της Τετάρτης εστάλη μήνυμα στον Βόλο για απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος προέτρεπε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους:

«Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ήδη η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα».

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μίλησε για δύσκολο βράδυ ενώ τα σχολεία Πέμπτη και Παρασκευή θα μείνουν κλειστά. «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην πόλη, μείνετε σπίτια σας» δήλωσε, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Έσπασε ο Κραυσίδωνας

Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν είναι προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στον κόμβο προς την Αγριά όπου οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια, τα φερτά υλικά είναι πολλά και έχει διακοπεί κάθε κυκλοφορία. Πολλά αυτοκίνητα εγκλωβίζονται και μέσα στην πόλη του Βόλου, καθώς η ποσότητα νερού στους δρόμους είναι μεγάλη με τους οδηγούς να αδυνατούν να μετακινηθούν.

Ο Κραυσίδωνας έχει σπάσει με αποτέλεσμα τεράστιοι τόνοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης. Διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του Βόλου σημειώθηκε αργά το απόγευμα και το πρόβλημα παραμένει. Νοικοκυριά στον Βόλο, τη Νέα Ιωνία, το Διμήνι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η αποκατάσταση της ζημιάς.

Απομάκρυνση κατοίκων από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα ζητά ο δήμος Παλαμά

Την απομάκρυνση από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα, καθώς ανεβαίνουν τα νερά σε όλους τους ποταμούς που διαρρέουν την περιοχή, ζήτησε με ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης από τους κατοίκους ο Δήμος Παλαμά.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για απομάκρυνση από ισόγειους χώρους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να επιδεικνύουν ψυχραιμία, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες του προειδοποιητικού μηνύματος «112».

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να είναι, μάλιστα, σε επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν άμεσα σε γειτονικά τους ψηλότερα σπίτια ή και στα σημεία που έχουν οριστεί σε κάθε οικισμό.

Επίσης, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη κοντά στις 22:00 στους κατοίκους Παλαμά Καρδίτσας προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Χάος και στο Κιλελέρ

Στον δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης. Από το απόγευμα της Τετάρτης υπάρχουν νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά κοντά στην πόλη. Χωρίς ρεύμα είναι το χωριό Νέο Περιβόλι του δήμου Κιλελέρ, ο οικισμός Αναγέννηση της τοπικής κοινότητας Μελίας στον δήμο Κιλελέρ και η Δήμητρα του δήμου Αγιάς.

Σαρώνουν και την Εύβοια τα φαινόμενα

Η πολύπαθη Εύβοια χτυπήθηκε για άλλη μια φορά με σφοδρότητα, με αποτέλεσμα χωριά να πλημμυρίσουν και κατολισθήσεις και χείμαρροι να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Στις Ροβιές, κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στη Λίμνη.

Στις Ροβιές Ευβοίας έβρεχε ασταμάτητα για περίπου 12 ώρες από τις τρεις τα ξημερώματα μέχρι τις δύο το μεσημέρι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Κόπασαν για δύο περίπου ώρες τα καιρικά φαινόμενα, αλλά ακολούθησε ξανά επιδείνωση του καιρού. Στις Ροβιές είναι ο οικισμός που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε από αυτή τη νέα κακοκαιρία. Υπερχείλισαν και τα τρία ρέματα του χωριού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν είχαν καθαριστεί με αποτέλεσμα λόγω της πολύ μεγάλης ποσότητας νερού να υπερχειλίσουν και να πλημμυρίσουν δρόμους αλλά και κοντινά σπίτια.

Κλειστός παραμένει ο δρόμος από τα Ψαχνά προς Προκόπι και Μαντούδι και ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. Στο Μαντούδι που επλήγη από την κακοκαιρία, αργά το απόγευμα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση.

Λασπόνερα μαζί με κορμούς δέντρων και άλλα φερτά υλικά παρέσυραν αυτοκίνητα ενώ προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε υποδομές. «Έπεσαν 235 χιλιοστά βροχής μέσα σε 6 ώρες, οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες είμαστε όλη νύχτα μέσα στους δρόμους και προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις» ανέφερε ο Δήμαρχος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

«Το Μετόχι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχει πλημμυρικά φαινόμενα» δήλωσε ο πρόεδρος εθελοντών Προκοπίου, Δημήτρης Βετσονούρης. Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί και σε χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Πηγή: ethnos.gr

📸κάμερα meteo.gr, Δημαρχείο Βόλου/ “Χ”

Δείτε επίσης