Marabou Project- “Ιστοριογράφημα στο Αιγαίο” μέσα από τον φακό: Έκθεση φωτογραφίας Πέτρου και Κωνσταντίνου Σοφικίτη

απο Cyclades Open

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη η έκθεση φωτογραφίας «Ιστοριογράφημα στο Αιγαίο» που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου με τους φωτογράφους Πέτρο και Κωνσταντίνο Σοφικίτη.

Ένα ταξίδι που ξεκινά να αποκαλύψει τις ανείπωτες ιστορίες των ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου με στόχο την διαφύλαξη επαγγελμάτων, τοπικών εθίμων και παραδόσεων, που τείνουν στις μέρες μας να εκλείψουν. Μέσα από μία οπτική αφήγηση που δημιουργείται από εικόνες, λέξεις, μουσική, ταινίες και εκδηλώσεις, το Marabou συνθέτει την ιστοριογραφία εμβληματικών μορφών, γνωρίζοντας και τιμώντας νησιωτικές κοινότητες και μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα του Marabou ασχολείται ενεργά με την τοπική κουλτούρα, δημιουργώντας ένα μοναδικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Ένα οδοιπορικό απ’ τις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα κι από εκεί στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και τις Σποράδες με πρωταγωνιστές ανθρώπους που θα λεγε κανείς πως συγκεντρώνουν μέσα τους τα 4 στοιχεία της Φύσης και μ’ αυτά αντέχουν να παλεύουν, να ζουν και να δημιουργούν με τέχνες που χάνονται μέσα στη Φύση… κάθε τους ενέργεια γίνεται ρίζα που τους κρατά στον τόπο και κλαδί που θεριέψει ανθίζοντας.

Είναι οι άνθρωποι των βράχων-νησιών μέσα στο βαθυγάλανο Αιγαίο που γίνονται η οδός που συνδέει το χθες με το σήμερα κι ο καθένας είναι μια ιστορία ολόκληρη, μια ιστορία των ανθρώπων που τους όρισε μια λέξη γνωστή, σπουδαία μα και λησμονημένη κάπως στους καιρούς μας, μια λέξη δύναμης και πράξης: η επιλογή.

Ο Πέτρος και ο Κώστας Σοφικίτης μαζί με μια ομάδα νέων και αξιόλογων ανθρώπων ξεκίνησαν το οδοιπορικό τους στο Αιγαίο το 2019. Μέσα από τον φωτογραφικό και κινηματογραφικό φακό τους καταγράφουν ένα ταξίδι ξεχωριστό, ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες, εικόνες πικρές, αλλά και χαρούμενες, σμιλευμένες από το άγγιγμα του χρόνου. Έτοιμες να αποτυπωθούν και να μείνουν για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Άγνωστες πτυχές της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, μέσα από την αφήγηση των νησιωτών του Αιγαίου. Η δύναμη των λέξεων με την απλότητα που τις προφέρουν οι άνθρωποι που έχουν χαράξει τη δική τους βαθιά μακρόσυρτη γραμμή, έχει την δύναμη να δημιουργήσει εικόνες, να αφήσει το αποτύπωμά της στον ακροατή, ακόμα και αν δεν ήταν παρόν στα εξιστορούμενα γεγονότα.

Για κάθε έναν και κάθε μια από εμάς οι πρωταγωνιστές μπορεί να είναι οι γείτονες μας, ένας κάτοικος του παρακάτω χωριού απ’ το δικό μας, ένας άνθρωπος καθημερινός μα ταυτόχρονα και ιδιαίτερος ανάλογα με την ιστορία του. Είναι ο ξενομπάτης που αγάπησε κάποιο νησί και ήρθε να ζήσει εδώ κυριευμένος απ’ τη μαγεία του, είναι ο μετανάστης που γύρισε πίσω γιατί ο τόπος του δεν έπαψε ποτέ να τον ορίζει, είναι κι εκείνοι που δεν έφυγαν ποτέ.

Οι ιστορία του τόπου μας δεν είναι απλά ιστορία του παρελθόντος. Είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητας μας κι αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την δράση μας στο παρόν και στο μέλλον του τόπου μας, αλλά και του δικού μας. Σαν ένα κουβάρι που ξετυλίγεται μέσα στον λαβύρινθο της Ιστορίας που οδηγεί στην έξοδο και στο φως.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 9 Μαϊου και θα ολοκληρωθεί στις 23/05 στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, που βρίσκεται στην οδό Ι. & Π. Νεστορίδη (τμήμα οδού Κω) και αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου.

Περισσότερες πληροφορίες για το “Marabou Project” θα βρείτε εδώ.

Επιμέλεια κειμένου με πληροφορίες από την σελίδα “Marabou Project”: Ειρήνη Προμπονά

Φωτογραφία εξωφύλλου: Marabou Project, θέμα: Tamis – Ikaria

Δείτε επίσης