Η Μαρία Λούκα για το ντοκιμαντέρ «Πένθος – Αυτοί που μένουν»

Μια εκπομπή του Aegean Voice 107,5 με την Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί και βιώνει το συλλογικό πένθος 57 συνανθρώπων μας στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, την ώρα που η οργή ξεχειλίζει και αμέτρητα γιατί ζητούν απάντηση στο Φεστιβάλ ταινιών Θεσσαλονίκης η προβολή της ταινίας «Πένθος – Αυτοί που μένουν» αναδεικνύει τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία: τις στυγνές δολοφονίες του Shahzad Luqman, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Οι οικογένειες των θυμάτων συνομιλούν με τις απουσίες τους, υπερασπίζονται τη μνήμη των νεκρών, μεταμορφώνουν την οδύνη τους σε αγώνα για δικαιοσύνη.

Η Μυρτώ Πατσαλίδου και η Μαρία Λούκα σκηνοθετούν με βασικό εργαλείο την αμεσότητα του βιώματος, το ντοκιμαντέρ διαπραγματεύεται τις έννοιες της απουσίας και του τραύματος, διερευνά μέσα από τη σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό την ανθρώπινη ευαλωτότητα και καταγράφει τις διαδικασίες μετασχηματισμού του πόνου σε διεκδίκηση προς όφελος της κοινωνίας.

Η Μαρία Λούκα, δημοσιογράφος και μια εκ των σκηνοθετριών του ντοκιμαντέρ μίλησε στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» για την ταινία που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και παίρνει τον δρόμο των αιθουσών προβολής σε Ελλάδα και εξωτερικό.

.

Δείτε επίσης