Μέριμνα για αυτούς που διδάσκουν τα παιδιά μας

απο Cyclades Open

Τα ελληνικά νησιά τα τελευταία χρόνια αποτελούν την εικόνα που η κυβέρνηση θέλει να προωθεί ως χαρακτηριστικό της χώρας μας στη διεθνή πραγματικότητα. Γαλάζια νερά, πανέμορφες παραλίες και υπέροχα ξενοδοχεία έτοιμα να φιλοξενήσουν τους τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Ωστόσο, τα νησιά μας δεν είναι και δεν θα μπορούσαν να είναι μόνο αυτό. Είναι ντόπιοι κάτοικοι, είναι χωριά, είναι αγροτικές ασχολίες, τόποι ανεπανάληπτου ιστορικού ενδιαφέροντος και υποδομές, που η ύπαρξη τους διατηρεί την κοινωνική συνοχή και κρατάει τα νησιά μας ζωντανά.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα σχέδιο απονέκρωσης των νησιών και η μετατροπή τους σε τουριστικά θέρετρα εύπορων τουριστών αλλοιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον χαρακτήρα του κάθε νησιού.

Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και η κατάργηση στην πράξη του μεταφορικού ισοδύναμου, η ανεπαρκής στελέχωση των νοσοκομείων – όπου αυτά υπάρχουν – και η στοχευμένη υπονόμευση των δημοσίων σχολείων, η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελούν μόνο λίγα απ τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους νησιώτες και τις νησιώτισσες.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το ζήτημα της στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες οι οποίοι εδώ και χρόνια γυρίζουν όλη την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι καλύπτοντας τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο αδυνατούν να βρουν σπίτι και κοιμούνται ακόμα και σε σκηνές και αυτοκίνητα. Αν είναι τυχεροί φιλοξενούνται από συναδέλφους τους ή αναζητούν συγκατοίκους, μήπως και μειώσουν τα έξοδα.

Δυστυχώς το πρόβλημα της αστεγίας έχει οδηγήσει αναπόφευκτα πολλούς αναπληρωτές σε παραίτηση είτε επειδή αδυνατούν να βρουν σπίτι είτε αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα πολύ υψηλά ενοίκια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται τα κενά στα σχολεία των Κυκλάδων και να χάνονται πολλές ώρες μαθημάτων. Αποτελεί υψίστη κοινωνική αναγκαιότητα να ληφθεί μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα παιδιά μας. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εκπαιδευτικοί υποδηλώνει και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους μαθητές και το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Παράλληλα, ενόψει του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στις Κυκλάδες δεν έχει υπάρξει η μέριμνα ώστε να υπάρξει έστω εξεταστικό κέντρο σε νησί αναγκάζοντας τους/τις υποψήφιους/ες να δαπανήσουν υπέρογκα πόσα για να μεταφερθούν στο κοντινότερο που βρίσκεται στην Αθήνα.

Λύσεις, ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν αν η κυβέρνηση δεν υλοποιούσε ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο που θέλει τα νησιά μας ζωντανά μόνο τους 6 μήνες της σεζόν. Αφενός, να αποδοθούν περισσότερα χρήματα στη στέγαση των εκπαιδευτικών. Αφετέρου, οι δημοτικές αρχές να καλέσουν τους ιδιώτες ιδιοκτήτες δωματίων και οικιών ώστε ο Δήμος να μισθώνει δωμάτια και να τα παραχωρεί σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς. Παράλληλα να υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόταση πρόταση από την πλευρά του Δήμου για αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου με σκοπό την πρόβλεψη για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Οι εποχές των συνθημάτων «Greek Mouzaka, Greek tzatziki, Greek sirtaki» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Στόχος για την κοινωνία είναι πως μπορεί να κάνει ένα άλμα μπροστά σε ένα μέλλον αλλιώτικο. Ένα μέλλον με ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη! Δικαιοσύνη παντού!

Ας μην υπονομεύουμε το μέλλον!

Βασίλης Γλέζος, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε επίσης