“Μηλώσια 2023”-ΑΜΣ Φιλωτίου: Εκδηλώσεις αθλητισμού, πολιτισμού και μνήμης για εκείνους που έφυγαν νωρίς…

απο Cyclades Open

Κάθε χρόνο, στα μέσα του Ιούλη ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου “Ζεύς” διοργανώνει μια σειρά από αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που κρατούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου με τον γενικό τίτλο “Μηλώσια”.

Η ονομασία ταιριαστή, καθώς το βουνό που δεσπόζει πάνω απ’ το χωριό, ο Ζας (1004μ) στις παρυφές του οποίου είναι χτισμένο το Φιλώτι φέρει το όνομα του Δία και είναι αφιερωμένο σ’ αυτόν. Ανηφορίζοντας προς την κορυφή του Ζα, ο περιπατητής μπορεί να δει χαραγμένη στον επικλινή βράχο την επιγραφή “Όρος Διός Μηλωσίου” που τον πληροφορεί πως το βουνό είναι αφιερωμένο στον Δία τον “προστάτη των προβάτων”. Άλλωστε ο μύθος θέλει τον Δία να περνά μέρος των παιδικών του χρόνων σ’ αυτό το βουνό.

Όμορφοι οι μύθοι όμως η πραγματικότητα που γέννησε αυτή την γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού είναι σκληρή και δύσκολη. Κάθε αγώνισμα που περιλαμβάνεται είναι αφιερωμένο στη μνήμη κάποιου παιδιού απ’ το χωριό που έφυγε νωρίς απ’ τη ζωή. Κάποια απ’ τα παιδιά αυτά ασχολούνταν με το αγώνισμα που αφιερώνεται στη μνήμη τους που μέσα απ’ αυτό οι δικοί τους άνθρωποι, οι φίλοι και συγχωριανοί βρίσκουν ξανά την ευκαιρία να θυμηθούν τις χαρές και τις λύπες που μοιράστηκαν μαζί του, όσο ζούσε ανάμεσά τους.

Ο “δρόμος Υγείας” είναι αφιερωμένος στη μνήμη του σπουδαίου ανθρώπου, γιατρού Ιωάννη Παπαθανασίου που αν και καταγόταν απ’ το Πολύδροσο Παρνασσίδος εγκαταστάθηκε στη Νάξο το 1933 ως αγροτικός ιατρός Φιλωτίου και των γύρω χωριών, στη θέση του αποβιώσαντος τότε πρώτου Φιλωτίτη ιατρού Εμμανουήλ Αριστείδου Γρατσία.

Το 1940 κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο εκλήθη και υπηρέτησε ως ανθυπίατρος σε νοσοκομείο κοντά στο Μέτωπο και αργότερα έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη (Καίτη) Γρατσία (1910 – 1978), ξεχωριστή και αυτή προσωπικότητα αριστοκρατικής οικογένειας της Νάξου που εξελέγη κοινοτική σύμβουλος και στη συνέχεια πρόεδρος Φιλωτίου, η πρώτη γυναίκα με αυτό το αξίωμα στη Νάξο (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Τα “Μηλώσια 2023” ξεκίνησαν στις 17/07 και θα ολοκληρωθούν στις 20/08 με το καθιερωμένο οδοιπορικό στον Ζα.

29 και 30 Ιουλίου θα διεξαχθεί το διήμερο τουρνουά beach volley στην παραλία της Μικρής Βίγλας Νάξου, αφιερωμένο στη μνήμη της Βάσως Κύλη που ήταν και το αγώνισμα που αγαπούσε.

Την διοργάνωση του ΑΜΣ Φιλωτίου στηρίζουν ντόπιοι επαγγελματίες, ενώ συνδιοργανωτές είναι ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο facebook του Συλλόγου πατώντας εδώ.

Ευχές από το Cyclades Open για καλή επιτυχία στην διοργάνωση.

Δείτε επίσης