Νάξος: Η Μικρή Βίγλα σε λευκό πέπλο! [Video/Photos]

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Χαμηλά, στην περιοχή Πολύχνι της Νάξου (ΝΔ) ανάμεσα στο Καστράκι και τη Μικρή Βίγλα μπορείς να θαυμάσεις την πιο μαγική ανατολή και την πιο φαντασμαγορική δύση.

Περιοχή, που ευτυχώς ακόμα δεν έχει συντριβεί από την σαρωτική ανάπτυξη που παρουσιάζουν άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού, διατηρεί μια αίγλη από τα παλιά. Τότε που μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οικογένειες διέμεναν εδώ καλλιεργώντας μπαξέδες και πατάτες, με ένα κοπαδάκι κατσικιών, τόσο όσο.

Κατά τις 6 το πρωί της 17ης Μαϊου η πανσέληνος έδυε στον ουρανό, ενώ η ανατολή είχε αρχίσει να ροδίζει. Το σκοτάδι έδινε για ακόμα μια φορά τη θέση του στο φως,

Συνήθως αυτή την εποχή εμφανίζεται και το καιρικό φαινόμενο sea smoke, το λεγόμενο “Πούσι” κατά τους ναυτικούς., που δημιουργείται από την μεγάλη διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτήν της θάλασσας. Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που το πούσι έχει βγει μέχρι τη στεριά αγκαλιάζοντας όλη την περιοχή κοντά στη θάλασσα.

Τα καράβια που περνούν με προορισμό το λιμάνι της Νάξου ανάμεσα από τον “θαλάσσιο καπνό” παραμένουν αόρατα και το μόνο που ακούς τακτικά είναι το σφύριγμα της κόρνας τους, που προειδοποιεί άλλα διερχόμενα πλεούμενα για την διέλευσή του, αφού δεν υπάρχει ορατότητα.

Το πούσι σήμερα έκανε την εμφάνισή του ανάμεσα στη Μ. Βίγλα και το Καστράκι ντύνοντας τον λόφο της Μικρής Βίγλας μ’ ένα αραχνοΰφαντο πέπλο.

Εδώ, ένα μικρό βίντεο, και φωτογραφίες, δώρο στους αναγνώστες μας .

Δείτε επίσης