Νάξος: Τσουχτερό πρόστιμο για την υλοτόμηση των αρμυρικιών μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Νάξου

απο Cyclades Open

Ήταν 23 Αυγούστου 2023 όταν μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή μπουλντόζα, όπως είναι εμφανές από τις φωτογραφίες. διέλυσε τα αρμυρίκια που φύονταν στην περιοχή.

Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Οι αντιδράσεις των μελών του Συλλόγου Άγριας Ζωής Νάξου που αντίκρισαν την καταστροφή ήταν άμεσες κι έτσι κλήθηκε υπάλληλος του Δασονομείου Νάξου προκειμένου να κάνει αυτοψία στον χώρο και να καταγράψει τη ζημιά που είχε γίνει. Καταγγελία έγινε και στο Α.Τ. Νάξου η οποία προσήλθε στο σημείο.

Κατόπιν επικοινωνίας του Cyclades Open με το Δασονομείο Νάξου το μυστήριο της καταστροφικής επέμβασης λύθηκε. Τα αρμυρίκια υλοτομήθηκαν τελικά από ιδιώτη, μέσα στο ΚΑΖ Νάξου όπου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και σύμφωνα με το Δασονομείο χαρακτηρίζεται ως αγροτική και όχι ως δασική περιοχή.

Ο ιδιώτης ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε πως απαγορεύεται η κοπή των δέντρων χωρίς την σχετική άδεια, καθώς ο χώρος είναι μεν ιδιωτικός, αλλά βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή επομένως υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τέτοιες ενέργειες και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Η υπόθεση κατόπιν ενεργειών του Δασονομείου κι αφού ολοκληρώθηκαν οι εδώ διαδικασίες, εστάλη στην υπηρεσία Δημόσιου Κατηγόρου στη Σύρο για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα τώρα με πληροφορίες του Cyclades Open η υπηρεσία Περιβάλλοντος επέβαλε στον ιδιώτη τσουχτερό πρόστιμο ύψους 10 χιλιάδων ευρώ, ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο από το Δασονομείο Νάξου διόλου ευκαταφρόνητο, ύψους 3 χιλιάδων ευρώ.

Ταυτόχρονα υποβλήθηκε και μήνυση επομένως το πταίσμα μετατράπηκε σε αδίκημα και η υπόθεση οδηγείται στο δικαστήριο.

Η κοπή δέντρων, όσο κι αν απλοποιήθηκε μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίδα παραμένει υπερ των δέντρων, ακόμα και σε ιδιωτικό χώρο, ακριβώς για να αποτρέπεται η αλόγιστη υλοτόμηση.

Δείτε επίσης