Ναυάγιο στην Πύλο: Άκαρπες οι ολονύχτιες έρευνες-Μαρτυρία ακτιβίστριας – “Ζητούσαν να σωθούν από οποιαδήποτε χώρα”

απο Cyclades Open

Συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Όπως αναφέρει το naftemporiki.gr oι έρευνες ήταν άκαρπες, και από το πρωί συνεχίζονται οι προσπάθειες με το φως της ημέρας. Ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104 ενώ 79 είναι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί. Άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στο αλιευτικό.

Λίγο πριν από τις 23:00 πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, μεταφέροντας σορούς. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την Καλαμάτα ο αποστελμένος του ΣΚΑΪ, 39 είναι οι σοροί των μεταναστών που ήδη έχουν μεταφερθεί με σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Στη συνέχεια, οι σοροί θα μεταφερθούν στην Αθήνα για τη διαδικασία της αναγνώρισης και της νεκροτοψίας-νεκροτομής.

Ποιοι συμμετέχουν στην επιχείρηση

Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν κυρίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού.

Έχουν ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.

Κλιμάκια της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας ώστε να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

Οι διασωθέντες

Από τους 104 διασωθέντες, οι οποίο είναι άντρες, ηλικίας 16-40 ετών, νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες. Αντιμετώπισαν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες.

Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», ανέφερε ο κ. Μάκαρης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι υπόλοιποι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχεται φαγητό, κουβέρτες, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr.

Σε χώρο μπροστά στο λιμάνι στήθηκαν σκηνές από οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Πιθανόν σήμερα θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.

Μαρτυρία ακτιβίστριας – “Ζητούσαν να σωθούν από οποιαδήποτε χώρα”

Όπως αναφέρει το news247.gr μαρτυρία ακτιβίστριας την οποία ειδοποιήσαν οι επιβάτες του σκάφους πριν την πολύνεκρη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, mε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Nawal Soufi παραθέτει δύο σημαντικά στοιχεία, κάνοντας κι αυτή λόγο για 750 επιβάτες.

Όπως αναφέρει η ακτιβίστρια, το εμπορικό πλοίο πλησίασε τη βάρκα και άρχισε να τους πετά μπουκαλάκια με νερό με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος για τη σταθερότητα της βάρκας, καθώς οι άνθρωποι, εξαιτίας της έλλειψης νερού, επιχείρησαν να τα πιάσουν.

Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με την ίδια, οι μετανάστες ουδέποτε της μετέφεραν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία, διότι αφενός δεν θα ήξεραν πώς να σαλπάρουν αφού ο οδηγός του σκάφους το είχε εγκαταλείψει, αφετέρου προσπάθησαν να αποτρέψουν το ναυάγιο και επιχείρησαν να απομακρυνθούν από τη βάρκα για να μην βουλιάξει, αναφέρει στο δημοσίευμά του news247.gr.

«Είναι ποτέ δυνατόν η διαφυγή των μεταναστών από την κατάσταση κινδύνου στην οποία βρίσκονταν να ερμηνεύθηκε από τις ελληνικές αρχές ως διαφυγή από τη διάσωση;» διερωτάται η ακτιβίστρια, υπογραμμίζοντας πως αυτοί οι άνθρωποι επιζητούσαν τη βοήθεια από οποιαδήποτε χώρα.

Αναλυτικά η ανάρτηση της ακτιβίστριας:

Εξουσιοδοτώ τους δημοσιογράφους που επικοινωνούν μαζί μου αυτές τις ώρες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δήλωση για να τεκμηριώσουν μέρος της δυναμικής των γεγονότων που συνέβησαν χθες.

Στις 13 Ιουνίου 2023, τις πρώτες πρωινές ώρες, μετανάστες σε σκάφος που μετέφερε 750 άτομα επικοινώνησαν μαζί μου λέγοντας μου τη δύσκολη κατάστασή τους. Μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, το νερό τελείωσε, ο οδηγός του σκάφους τα είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν και έξι πτώματα στο πλοίο. Οι μετανάστες δεν ήξεραν πού ακριβώς βρίσκονταν, αλλά χάρη στην άμεση τηλεφωνική τοποθεσία του Turaya, μπόρεσα να βρω την ακριβή τοποθεσία τους και ειδοποίησα τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται όταν ένα πλοίο πλησίασε τη βάρκα, δένοντας τη με σχοινιά στις δύο άκρες της βάρκας και άρχισε να ρίχνει μπουκάλια νερό. Οι μετανάστες αισθάνθηκαν ότι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς φοβόντουσαν ότι τα σχοινιά θα μπορούσαν να αναποδογυρίσουν τη βάρκα και ότι οι μάχες στο πλοίο για νερό θα μπορούσαν να προκαλέσουν ναυάγιο. Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο για να αποφύγουν ένα ασφαλές ναυάγιο.

Μέσα σε μια νύχτα, η κατάσταση στο πλοίο έγινε ακόμα πιο δραματική: οι μετανάστες μπερδεύτηκαν και δεν καταλάβαιναν αν αυτό ήταν επιχείρηση διάσωσης ή τρόπος να θέσουν τη ζωή τους ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο. Έμεινα σε επαφή μαζί τους μέχρι τις 23:00 ώρα Ελλάδας, προσπαθώντας να τους καθησυχάσω και να τους βοηθήσω να βρουν λύση.

Όλη την ώρα με ρωτούσαν τι πρέπει να κάνουν και έλεγα ότι θα έρθουν οι Έλληνες διασώστες. Σε αυτή την τελευταία κλήση, ο άνδρας με τον οποίο μιλούσα είπε «νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα ζωντανοί».

Όταν οι μετανάστες απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο, δεν υπήρχε πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία, γιατί δεν θα ήξεραν πώς να σαλπάρουν για να φτάσουν στα ιταλικά νερά, καθώς ο πραγματικός οδηγός του σκάφους έλειπε και ρωτούσαν συνέχεια τι να κάνουν.

Χρειάζονταν απολύτως βοήθεια στα νερά που βρίσκονταν και αν μου είχαν εκφράσει τη θέληση να θέλω να συνεχίσω το ταξίδι στην Ιταλία θα είχα στείλει φυσικά ενημέρωση σε Μάλτα, Ελλάδα και Ιταλία, αλλά οι μετανάστες δεν είπαν ποτέ κάτι τέτοιο.

Είναι ποτέ δυνατόν η διαφυγή των μεταναστών από την κατάσταση κινδύνου στην οποία βρίσκονταν να ερμηνεύθηκε από τις ελληνικές αρχές ως διαφυγή από τη διάσωση; Αυτές είναι ερωτήσεις που δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να καταθέσω ότι αυτοί οι άνθρωποι πάντα ζητούσαν να σωθούν από οποιαδήποτε Χώρα.

Πηγή: naftemporiki.gr, NEWS247

Δείτε επίσης