Η ορεινή Νάξος πριν από 52 χρόνια – Τρία βίντεο από το Χαλκί, το Φιλώτι και την Απείρανθο

απο Cyclades Open

Τρία ερασιτεχνικά βίντεο του 1970 από το Αρχείο του Δρ. Γ. Χατζηδάκη που διέθεσε το Aylon Film Archives.

To Aylon Film Archives είναι ένα ψηφιακό αποθετήριο ερασιτεχνικών φιλμ τραβηγμένων στο διάστημα 1940-1980. Όλα τα φιλμ είναι πρωτότυπα, παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά και παραχωρήθηκαν από τους ίδιους τους δημιουργούς τους στο Aylon Film Archives.

.

Χαλκί

Βρισκόμαστε στο Χαλκί (ή επίσημα Χαλκείον) ένα χωριό 15-16 χλμ από τη Χώρα της Νάξου, σε υψόμετρο 270-280 μέτρων, στο οροπέδιο της Τραγαίας στην κεντρική Νάξο, νησί των Κυκλάδων.
Το φιλμ ανοίγει με τον πύργο Barozzi-Gratsia Ο πύργος κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και ανήκε στην ενετική οικογένεια Barozzi.
Στη συνέχεια βλέπουμε πλάνα από ένα τοπίο με ολάνθιστα λουλούδια και δέντρα, ένα γενικό πλάνο της πεδιάδας με την χώρα της Νάξου και τη θάλασσα να φαίνονται στο βάθος.
Το φιλμ κλείνει με το εκκλησάκι, κατά πάσα πιθανότητα, της Παναγίας Πρωτόθρονος που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

.

.

Φιλώτι

Βρισκόμαστε στο Φιλώτι (ή Φιλότι), ένα ημιορεινό χωριό της κεντρικής Νάξου, νησί την Κυκλάδων στην Ελλάδα. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ζας σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων και σε απόσταση 18,2 χλμ. από τη Χώρα και είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου και από τα μεγαλύτερα στις Κυκλάδες.
Το φιλμ ανοίγει με πλάνα του χωριού και του όρους Ζας που διαθέτει την ψηλότερη κορυφή των Κυκλάδων (1004 μ. ύψος) να κυριαρχεί στο βάθος.
Στην συνέχεια βλέπουμε ένα άντρα να θαυμάζει τη θέα στη μέση ενός δρόμου και ο φακός μας δείχνει ξανά τον οικισμό που είναι κτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους (Καρτσόπινο, Κλέφαρος και Ραχίδι). Έχει χαρακτηριστεί από το 1988 παραδοσιακός οικισμός.
Το φιλμ κλείνει με πλάνο των ορεινών όγκων και κατά πάσα πιθανότητα το εκκλησάκι του Αγίου Γεώργιου καθώς το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη στην κορφή του βουνού ακριβώς απέναντι, φαίνεται στο βάθος.

.

.

Απείρανθος

Βρισκόμαστε στο χωριό Απείρανθος, ένα χωριό της ορεινής Νάξου. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού και είναι χτισμένο σε υψόμετρο μεταξύ 570 και 640 μέτρων.
Το φιλμ ανοίγει με απόψεις του χωριού. Στη συνέχεια, βλέπουμε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και τον βενετσιάνικο, πετρόχτιστο, διώροφο πύργο του Ζευγώλη.
Το χωριό έχει χαρακτηριστεί από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός. Ο οικισμός διατηρεί ακόμη την ενετική αρχιτεκτονική του, με στενά καλντερίμια τα οποία διαθέτουν καμάρες.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι το χωριό του Μανώλη Γλέζου που με πρωτοβουλία δικιά του ιδρύθηκε το 1964 η βιβλιοθήκη αφιερωμένη στον Νίκο Ν. Γλέζο ο οποίος εκτελέστηκε από τους ναζί στις 10-5-44. Η βιβλιοθήκη είναι ίσως η μεγαλύτερη των Κυκλάδων.

Δείτε επίσης