Η Μύκονος πριν από 64 χρόνια – Δύο βίντεο από τη Χώρα και το Λιμάνι

απο Cyclades Open

Δύο ερασιτεχνικά βίντεο του 1958 και 1960 από το Αρχείο του Νικόλαου Αθανασόγλου και το Αρχείο του Andrew Graham Bonar αντίστοιχα, που διέθεσε το Aylon Film Archives.

To Aylon Film Archives είναι ένα ψηφιακό αποθετήριο ερασιτεχνικών φιλμ τραβηγμένων στο διάστημα 1940-1980. Όλα τα φιλμ είναι πρωτότυπα, παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά και παραχωρήθηκαν από τους ίδιους τους δημιουργούς τους στο Aylon Film Archives.

Μύκονος (1958)

Στο φιλμ βλέπουμε απόψεις του λιμανιού της Μυκόνου από ξενοδοχείο και στη συνέχεια σύντομα πλάνα από την παραλία Πλατύς Γιαλός.

.

Μύκονος: Το λιμάνι (1960)

Βρισκόμαστε στην μικρή Βενετία της Μυκόνου που βρίσκεται στην Χώρα την πρωτεύουσα του Νησιού.
Το φιλμ ανοίγει με λήψεις από την περιοχή που βρίσκεται η παραλία της Αγίας Άννας και στέκεται για λίγο στην εκκλησία του Αμάραντου Ρόδου. Συνεχίζοντας την περιήγηση κατά μήκος του μικρού όρμου, συναντάμε γραφικές κατοικίες ντυμένες στα λευκά, έναν πελεκάνο που τινάζει τα φτερά του βγαίνοντας από το νερό, χρωματιστές ψαρόβαρκες, νωχελικούς περαστικούς, και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Η περιπλάνηση συνεχίζεται στον δρόμο πάνω από το μικρό λιμανάκι όπου άνθρωποι χαλαρώνουν σε μαγαζιά εστίασης του νησιού.
Την τιμητική της έχει η μικρή Βενετία καθώς ξεπροβάλει μέσα από την θάλασσα και στην πορεία τα πλάνα εναλλάσσονται μεταξύ των ανεμόμυλων και της μικρής Βενετίας, ολοκληρώνοντας την περιήγηση εκείνης της μέρας μ΄ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα πίσω από τους μύλους, με ανθρώπους και βαρκούλες να μετατρέπονται σε μαύρες σκιές.
Την επόμενη μέρα ο κινηματογραφιστής μας δίνει πλάνα από το λιμάνι της χώρας, όπου τρία παιδιά επιδίδονται σε παιχνίδια με την άμμο, τα άδεια καφέ, τα ψαροκάικα που είναι δεμένα στον μώλο και το φιλμ κλείνει, αφήνοντας με πλοίο το λιμάνι της Μυκόνου όπου ανεμίζει η γαλανόλευκη με φόντο την Χώρα.

.

📸 Matt Barrett

Δείτε επίσης