Στα πλαίσια των «Επιστημονικών Συναντήσεων με το Τμήμα Περιβάλλοντος», το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σας προσκαλεί στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα
“Ο οικολογικός και κοινωνικός ρόλος των περιοχών Natura. Από το δάσος της Δαδιάς στον κόλπο της Καλλονής”
που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου 2023, 10 π.μ. – 12 μ.μ. στην Αίθουσα Γ’ του Τμήματος Γεωγραφίας στον Λόφο του Πανεπιστημίου.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό ενώ είναι δυνατή και η διαδικτυακή παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο μέσω του συνδέσμου https://youtube.com/live/ZQqEmk4wRJE
Προσκεκλημένοι Ομιλητές
Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Επίκουρος Καθηγητής Οικολογίας Σπονδυλόζωων, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Λειτουργικής Οικολογίας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
Θεοδώρα Σκαρτσή, Δασολόγος, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης
Θα συντονίσει ο Επίκουρος Καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας της Διατήρησης Κωνσταντίνος Θεοδώρου.
Περιγραφή
Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση αποτελούν δύο αλληλένδετα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα με σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρωπίνων κοινωνιών.
Ο σχεδιασμός ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών, που εκτείνονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι γνωστές ως Natura, αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια προστασίας των απειλούμενων ειδών και της διατήρησης σημαντικών για το οικοσύστημα αλλά και τον άνθρωπο διεργασιών, όπως η ρύθμιση του κλίματος, η επικονίαση ή η προστασία από τις πλημμύρες.
Στην Ελλάδα, οι περιοχές Natura καλύπτουν το 27% της χερσαίας και το 19% της θαλάσσιας επιφάνειας της χώρας όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18% και 9% αντίστοιχα, ενδεικτικό της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας.
Παρά τον σημαντικό τους ρόλο, οι περιοχές Natura παραμένουν μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενες καθώς από μια μεγάλη μερίδα των τοπικών κοινωνιών θεωρούνται τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη ενώ και η αντιμετώπισή τους από την ελληνική πολιτεία ήταν διαχρονικά από αμήχανη ως εχθρική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, δύο δεκαετίες μετά τη θεσμοθέτησή τους, το καθεστώς προστασίας τους να παραμένει ασαφές και η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητούμενη.
Στη συζήτησή μας, θα διερευνήσουμε τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών και τις προκλήσεις στη διαχείριση τους ώστε να επιτελέσουν τον ρόλο τους στη διατήρηση των ειδών και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής αλλά και να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών μας.
Με τη βοήθεια της προσκεκλημένης μας ομιλήτριας, κας Σκαρτσή, θα αναλύσουμε την περίπτωση του δάσους της Δαδιάς – μιας εμβληματικής προστατευόμενης περιοχής της χώρας μας, κατοικίας μεταξύ άλλων του μοναδικού πληθυσμού μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, που πήρε δημοσιότητα λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών – προσπαθώντας να αντλήσουμε διδάγματα χρήσιμα για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας γενικά και της Λέσβου ειδικότερα.
Πηγή: Πανεπιστήμιο Αιγαίου