Πλημύρες-Θεσσαλία: Ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων-Φόβοι για εμφάνιση ασθενειών

απο Cyclades Open

Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία, μετά την κακοκαιρία Daniel, με τις αρχές να βρίσκονται επί ποδός για την άμεση περισυλλογή τους.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr διαπιστώθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία, μέχρι σήμερα το πρωί στις 09:00, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά. Μέχρι στιγμή έχει γίνει διαχείριση (υγειονομική ταφή ή καύση) για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά.

Ποιος έχει την ευθύνη για τα νεκρά ζώα

Η κυβέρνηση δείχνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους ως υπεύθυνους για την απομάκρυνση των κουφαριών, όπως αναφέρει το ieidiseis.gr.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως υπάρχουν δυσκολίες στην απομάκρυνσή τους καθώς από τη μια αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες και από την άλλη το αποτεφρωτήριο στην Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο.

Σε δηλώσεις του στο ίδιο κανάλι ο υπουργός Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, «έδειξε» ως υπεύθυνους τους Δήμους και την Περιφέρεια. «Η συγκέντρωση, μεταφορά και καύση, είναι αρμοδιότητα των δήμων και της Περιφέρειας», ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και ο καυστήρας της Λάρισας ο οποίος είχε πλημμυρήσει.

nekra zwa1

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέχρι στιγμής το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι εργολάβοι να αναλάβουν την συλλογή, απομάκρυνση και μεταφοράς τους προς άλλες περιοχές, όπου είτε θα ενταφιαστούν είτε θα καούν με βάση τα πρωτόκολλα, ώστε να μην περάσουν οι μολύνσεις στον υδροφόρο ορίζοντα. Να σημειωθεί πως ακόμα το σχέδιο δεν βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, σύμφωνα πάντοτε με την ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό, καθώς απειλείται η υγεία τους. Όπως λένε, η απομάκρυνση των ζώων θα έπρεπε να είχε γίνει… χθες.

Δείτε επίσης