Σαντορίνη: Αντίστροφη μέτρηση για αυτοψία στα ετοιμόρροπα κτήρια

Θοδωρής Καρατζούνης / Κοινή Γνώμη

απο Cyclades Open
Αντίστροφη μέτρηση για αυτοψία στα ετοιμόρροπα κτήρια της Σαντορίνης

Πρόσκληση (Εντολή) της Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμορρόπων (ΕΕΠΕΤ) χωρικής αρμοδιότητας Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων έφτασε στους Δήμους Θήρας και Σικίνου για διενέργεια αυτοψιών σε πιθανολογούμενα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 24.1.2024 και την Πέμπτη 25.1.2024 στον Δήμο Θήρας και την Παρασκευή 26.1.2024 στο Χωριό Σικίνου του Δήμου Σικίνου.

Ν. Ζώρζος: “Δεν είναι μόνο πολεοδομικό το θέμα, αλλά και θέμα ασφάλειας”

Ο νέος δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τους ελέγχους που πρόκειται να γίνουν και πόσο σημαντικοί είναι για το νησί του αλλά και για την Πολιτική Προστασία, τονίζοντας, ότι, “είναι ένα βασικό θέμα το οποίο έχω θέσει και το δουλεύουμε, τα τελευταία 3μιση χρόνια, μαζί με κάποιον που θα οριστεί σήμερα ή αύριο, ως άμισθος συνεργάτης και είναι αξιωματικός του στρατού. Έχουμε κάνει μία πολύ καλή δουλειά και προετοιμασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και ήδη από την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν έγγραφα τα οποία είναι ήδη έτοιμα για την οργάνωση του τμήματος. Μέρος του όλου εγχειρήματος, καθώς δεν είναι μόνο πολεοδομικό το θέμα, αλλά και θέμα ασφάλειας, είναι και τα ετοιμόρροπα κτήρια, για αυτό το λόγο θα γίνει κι αυτή η αυτοψία. Το ποσοστό των κτηρίων με πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, αλλά δεν είναι και αμελητέο, θα περιμένουμε όμως και τα αποτελέσματα των ελέγχων.”

Η πρόσκληση της ΕΕΠΕΤ

Αναλυτικά η πρόσκληση της ΕΕΠΕΤ αναφέρει, “Σε εφαρμογή του Άρθρου 24, Νόμου 4787/2021, σας καλούμε να παραβρεθείτε σε αυτοψίες της επταμελούς Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμορρόπων (ΕΕΠΕΤ), που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 24.1.2024 και την Πέμπτη 25.1.2024 και ώρα 09:00 π.μ., σε πιθανολογούμενα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια σε οικισμούς του Δήμου Θήρας και την Παρασκευή 26.1.2024 και ώρα 09:30 π.μ., στο Χωριό Σικίνου του Δήμου Σικίνου. Σημεία συνάντησης ορίζονται για το Δήμο Θήρας η κεντρική πλατεία των Φηρών και για το Δήμο Σικίνου, το ταξιδιωτικό πρακτορείο στο λιμένα Σικίνου. Μετά το πέρας της αυτοψίας θα συνταχθεί και θα αναρτηθεί στα κτήρια η απαιτούμενη Έκθεση Αυτοψίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4787/21, η αυτοψία διενεργείται, εντός τριών ημερών από την πρόσκληση της ΥΔΟΜ, από τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη της ΕΕΠΕΤ, ανάμεσα στα οποία μετέχει υποχρεωτικά ο πρόεδρος της ΕΕΠΕΤ ή ο αναπληρωτής του και ένα (1) μέλος υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παρακαλούνται τα μέλη, να ενημερώσουν (στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της γραμματείας) για την παρουσία τους στην αυτοψία και, σε περίπτωση που αδυνατούν να παραβρεθούν, να ειδοποιήσουν έγκαιρα τους αναπληρωτές τους και τη γραμματεία της επιτροπής (στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της γραμματείας), ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία τεσσάρων μελών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απαρτίας.”

Σύσταση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.).

Για το μείζον ζήτημα διαχείρισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων, όπως έχει προαναγγελθεί από το ΥΠΕΝ, θεσμοθετείται Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτηρίων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) Μετά από συνεργασία και σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργείται με απόφαση του Συντονιστή εκάστης Αποκεντρωμένης Διοίκησης (στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης) από μία 7μελή Ειδική Επιτροπή. Αντικείμενο της Ειδικής Επιτροπής είναι να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κτισμάτων, για τις οποίες υπάρχει συναρμοδιότητα ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟΑ και που εκτιμώνται από την Υ.ΔΟΜ. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα και είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών ή βρίσκονται κοντά σε μνημείο, εντός αρχαιολογικού χώρου, εντός ιστορικού τόπου, εντός τόπου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ή εντός Ζώνης Β’ προστασίας μνημείου.

Η διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή

Βασικός στόχος της σύστασης Ειδικής Επιτροπής είναι να αρθούν οι υφιστάμενες δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως οι χρονοβόρες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών για το ίδιο θέμα, καθώς και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις που κωλυσιεργούν μέχρι σήμερα τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτηρίων είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού κτιριακού αποθέματος.

Εντός τριών ημερών η Ειδική Επιτροπή θα προβαίνει σε αυτοψία και η έκθεση θα συντάσσεται αυθημερόν. Εντός τριών ημερών από τη διενέργεια της αυτοψίας θα συνεδριάζει η Ειδική Επιτροπή. Αν το κτήριο κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, εντός τριών ημερών από τη συνεδρίαση θα πραγματοποιείται η κατεδάφισή του. Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να αποφευχθεί η εξέταση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων από πολλαπλές επιτροπές, συμβούλια και υπηρεσίες καθώς και η έκδοση αντιφατικών γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων που δημιουργεί καθυστερήσεις, θέτοντας εν τέλει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Η προ διετίας δέσμευση της Μενδώνη

Προ διετίας και όταν αποφασίστηκε η δημιουργία των συγκεκριμένων επιτροπών, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωνε σχετικά: “Μετά από συστηματική συνεργασία για το μείζον θέμα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων στη χώρα μας, συναποφασίσαμε να μπει άμεσα τέλος στις ιδιαίτερα χρονοβόρες, γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με δεδομένο ότι τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια αποτελούν ζήτημα και δημόσιας ασφάλειας και προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνουμε δραστική σύντμηση στον χρόνο και θεσμοθετούμε μία και μόνον Ειδική Επιτροπή, την επονομαζόμενη Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων κτηρίων, η οποία θα προβαίνει εφεξής πολύ γρήγορα στην αυτοψία και στη λήψη απόφασης κατεδάφισης των εν λόγω κτηρίων.

Συστήνεται δηλαδή μία κοινή, διευρυμένη Ειδική Επιτροπή έτσι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπου διαφορετικές επιτροπές, διαφορετικών υπουργείων και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις προκαλούσαν χρονοτριβή ακόμη και ετών σε ορισμένες περιπτώσεις. Λαμβάνουμε πρωτοβουλία για να αποκτήσει η χώρα μας για πρώτη φορά εκείνο το κατάλληλο θεσμικό όργανο το οποίο θα είναι και το μοναδικό που θα απομακρύνει από το δομημένο περιβάλλον τα ετοιμόρροπα κτήρια που εγκυμονούν κινδύνους. Στόχος είναι να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, το Περιβάλλον και ταυτόχρονα η πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας.”

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Δείτε επίσης