Τζιγεροσαρμάδες – Οι λαχταριστοί θρακιώτικοι μεζέδες

Μυρσίνη Λαμπράκη, Master Grill Chef

απο Cyclades Open
ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΕΣ ΘΡΑΚΗΣ

Δεν λές εύκολο φαγητό τους τζιγεροσαρμάδες, αλλά σίγουρα όσοι αγαπάτε τα εντόσθια και ειδικά τη συκωταριά θα τους λατρέψετε. Το μυστικό πάντως βρίσκεται στα μπόλικα μπαχαρικά και στην ισορροπία μεταξύ της γλυκιάς σταφίδας σε σχέση με την λιπαρότητα της μπόλιας.

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

1 κιλό συκώτι αρνίσιο (μόνο το συκώτι)
5 κ.σ. σταφίδα μαύρη, μουσκεμένη
1 ½ κιλό ρύζι καρολίνα
4 κ.σ. κουκουνάρι
7 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 μπόλιες αρνίσιες, μουσκεμένες σε χλιαρό νερό για 6 λεπτά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπαχάρι
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
½ κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. κανέλα
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •  Ετοιμάζετε τη γέμιση: ζεματίζετε το συκώτι για 10 λεπτά σε νερό που βράζει. Το βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα, το αφήνετε λίγο να κρυώσει και το ψιλοκόβετε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε τη συκωταριά, αλάτι, πιπέρι, το ρύζι, το μπαχάρι, τη ρίγανη και την κανέλα, 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Ετοιμάζετε τους τζιγεροσαρμάδες. Καθαρίζετε και κόβετε τις μπόλιες σε τετράγωνα κομμάτια αν είναι μεγάλες. Βάζετε κάθε κομμάτι μπόλιας σε ένα φλιτζάνι και τη γεμίζετε με 2 κουταλιές γέμιση, κλείνετε καλά την μπόλια και την αναποδογυρίζετε σε ένα ταψί, με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η μπόλια και η γέμιση.

Περιχύνετε τους τζιγεροσαρμάδες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά, μέχρι να λιώσει η μπόλια και να ροδίσουν οι τζιγεροσαρμάδες. Τους βγάζετε από το ταψί με τρυπητή κουτάλα και τους σερβίρετε ζεστούς.

Tips : Αν θέλετε, αφού ροδίσουν, χτυπάτε γιαούρτι και κρόκο αυγού, απλώνετε το μείγμα πάνω από τους τζιγεροσαρμάδες και τους ξαναβάζετε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά.

Πηγή: Meat & Grill Stories

Δείτε επίσης