Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το Βρετανικό Μουσείο: Στο eBay θησαυροί του από το 2020

απο Cyclades Open

Τα στόματα άνοιξαν και τα βρετανικά μέσα δημοσιεύουν σοκαριστικές πληροφορίες για την κλοπή πολύτιμων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο, οι οποίες και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια. Μετά την είδηση της κλοπής αρχαιοτήτων αμύθητης αξίας και της απόλυσης του εφόρου που ήταν υπεύθυνος για τις ελληνικές συλλογές (ο οποίος όμως δεν έχει συλληφθεί) έρχονται συνεχώς νέα στοιχεία στο φως, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr

Ο ξένος ειδικός που ενημέρωσε το μουσείο

Η εφημερίδα Telegraph αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι το Βρετανικό Μουσείο είχε λάβει πριν από 3 χρόνια προειδοποίηση για κλεμμένα αντικείμενα από τις συλλογές του, τα οποία μάλιστα βγήκαν στο «σφυρί», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eBay.

Συγκεκριμένα ένας ειδικός αρχαιότήτων από χώρα του εξωτερικού είχε ειδοποιήσει τον Ιούνιο του 2020 τους υπευθύνους του μουσείου πως ένα ρωμαϊκό κόσμημα που ήταν στον online κατάλογο του μουσείου εμφανίστηκε σε online δημοπρασία.

Στη συνέχεια επιβεβαίωσε υποψίες τους ότι και άλλα αντικείμενα είχαν τεθεί προς πώληση στο διαδίκτυο ακόμη παλαιότερα – κάποια ήδη από το 2016. Εκείνοι τον διαβεβαίωσαν πως θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις.

3 χρόνια απραξίας

Παρόλα αυτά επί μήνες η διοίκηση του μουσείου έμεινε εντελώς άπραγη. Και τον Οκτώβριο εκείνου του έτους ο ειδικός αποφάσισε να γράψει σε έναν Βρετανό συνάδελφό του για να εκφράσει την αγανάκτησή του. Η εκτίμησή του ήταν πως «δεν ήθελαν να γνωρίζουν για τις κλοπές γιατί ήταν κάτι πολύ ντροπιαστικό για αυτούς».

Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2023 απέλυσε τον Πίτερ Χιγκς, ύστερα από εσωτερική έρευνα για την κλοπή κοσμημάτων από χρυσό, πολύτιμες πέτρες και γυαλί. Η οικογένεια του Χιγκς επιμένει στην αθωότητά του και σημειώνει πως δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του για αυτό και δεν έχει συλληφθεί.

Η όλη υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα μόλις την περασμένη Τετάρτη, όταν το μουσείο αναγκάστηκε να ανακοινώσει επισήμως ότι λείπουν αντικείμενα μεγάλης αξίας από τις αποθήκες του.

Η κωδική ονομασία sultan1966

Τώρα το μουσείο καλείται να απαντήσει ποιος γνώριζε, από πότε και τι τελικά έπραξε για να διασφαλίσει ότι οι κλοπές θα σταματήσουν ή ποιες προσπάθειες έγιναν για την ανάκτηση των αντικειμένων αμύθητης αξίας.

Σημειώνεται ότι ο πωλητής του κοσμήματος που βγήκε στο Ebay χρησιμοποιούσε το όνομα sultan1966. Ο ξένος ειδικός είπε στην Telegraph πως το ίδιο όνομα χρησιμοποιούσε ο Χιγκς και στον λογαριασμό του στο Twitter.

Πηγή: naftemporiki.gr

 📸hulkiokantabak/Pixabay

Δείτε επίσης