Σπάνιο φαινόμενο: Γιγάντια έκρηξη που θα γίνει στο διάστημα το 2024, θα είναι ορατή από την Γη

απο Cyclades Open
nasa διαστημική έκρηξη νεο άστρο

Μετά την ηλιακή έκλειψη , υπάρχει ένα ακόμη ουράνιο φαινόμενο στο ημερολόγιο αργότερα φέτος – και περιλαμβάνει μια τεράστια έκρηξη 3.000 ετών φωτός μακριά από τη Γη, όπως αναφέρει το foxreport.gr

Οι αστρονόμοι θα έχουν τη σπάνια, μοναδική ευκαιρία να δουν το δυαδικό σύστημα αστέρων στον αστερισμό του Βόρειου Στέμματος (T Corona Borealis) να φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό. Αυτό θα προκληθεί από μια ανταλλαγή ύλης μεταξύ των δύο άστρων που θα του δώσει την εμφάνιση ενός νέου άστρου.

Η έκρηξη θα είναι ορατή για μία εβδομάδα

Συνήθως, ο Corona Borealis είναι πολύ αμυδρός για να τον δει κανείς με γυμνό μάτι, αλλά αυτή η απρόσμενη έκρηξη αναμένεται να είναι ορατή με γυμνό μάτι για αρκετές ημέρες και για περίπου μία εβδομάδα στο αποκορύφωμα της φωτεινότητάς της με κιάλια πριν «σβήσει» ξανά, σύμφωνα με τη NASA, η οποία αναφέρει ότι θα λάμπει σαν τον βόρειο πολικό αστέρα όταν εμφανιστεί στον ουρανό.

Η τελευταία φορά που συνέβη η έκρηξη ήταν πριν από 78 χρόνια, το 1946, και μετά από φέτος, θα πρέπει να περιμένουμε άλλα 80 χρόνια για την επόμενη,  οπότε είτε θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ είτε απλώς… δεν θα ζούμε.

Είναι μόλις η τρίτη φορά που οι άνθρωποι γίνονται μάρτυρες αυτού του φαινομένου, με τον Ιρλανδό John Birmingham να το ανακαλύπτει για πρώτη φορά το 1866.

Ο Sumner Starrfield, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, σπεύδει να ολοκληρώσει μια επιστημονική εργασία για τις προβλέψεις του σχετικά με τον επαναλαμβανόμενο καινοφανή αστέρα όταν αυτός ξαναεμφανιστεί σύντομα.

Από τη δεκαετία του 1960, εργάζεται πάνω στον T Coronae Borealis και δήλωσε στο AFP ότι είναι πολύ ενθουσιασμένος που θα δει την επικείμενη “έξαρση” του νέου άστρου.

«Θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα… αλλά ελπίζω να μην συμβεί», είπε γελώντας.

Σπάνιο φαινόμενο

Υπάρχουν μόνο περίπου 10 επαναλαμβανόμενοι καινοφανείς αστέρες στον Γαλαξία μας και στους γύρω γαλαξίες, εξήγησε ο Starrfield.

Ενώ οι κανονικοί νέοι αστέρες εκρήγνυνται “ίσως κάθε 100.000 χρόνια”, ο αστρονόμος δήλωσε πώς οι επαναλαμβανόμενοι καινοφανείς αστέρες επαναλαμβάνουν τις εκρήξεις τους σε ανθρώπινο χρονοδιάγραμμα.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη σχέση μεταξύ των δύο άστρων – του γηρασμένου κόκκινου γίγαντα και του νεκρού λευκού νάνου. Η διαφορά μεγέθους μεταξύ των δύο παρουσιάζεται καθώς ο λευκός νάνος του T Coronae Borealis χρειάζεται 227 ημέρες για να περιφέρεται γύρω από τον κόκκινο γίγαντά του, σύμφωνα με τον Starrfield.

Πώς προκαλείται η έκρηξη

Η ύλη εκτινάσσεται από τον κόκκινο γίγαντα συσσωρευόμενη κοντά στην επιφάνεια του λευκού νάνου ως αποτέλεσμα της στενής γειτνίασης των δύο άστρων μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, χρειάζονται 80 χρόνια για να συσσωρευτεί στον λευκό νάνο μάζα σχεδόν ισοδύναμη με τη Γη και να θερμανθεί για να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη θερμοπυρηνική αντίδραση.

Αυτό σημαίνει  “μεγάλη έκρηξη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα” με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 100-200 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, δήλωσε στο AFP ο Joachim Krautter, συνταξιούχος Γερμανός αστρονόμος.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα καταγράψει εικόνες του γεγονότος και αναμφίβολα θα υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες αστρονόμοι που θα κοιτάζουν προς την κατεύθυνση του Βόρειου Στέμματος όταν συμβεί κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες.

Πηγή: foxreport.gr

📸Greg Rakozy/Unsplash

Δείτε επίσης