Νίκος Λεβογιάννης-Συλλογή Στερν: Είναι κλεμμένα τα 161 Κυκλαδικά ειδώλια!

Νίκος Λεβογιάννης

απο Cyclades Open

Απόντες από τη χτεσινή διαμαρτυρία οι ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ και κυρίως η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.

Ο Πρωθυπουργός στα ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ εγκαίνια της έκθεσης των 15 κυκλαδικών ειδωλίων από τα 161 κλεμμένα της αρχαιοκαπηλικής συλλογής του δισεκατομμυριούχου Αμερικανού αρχαιοκάπηλου ΣΤΕΡΝ

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός μας…πληροφόρησε ότι: για 50 χρόνια θα εκτίθενται οι αρχαιότητες στο ΜΕΤ για το …καλό μας.

Επίσης τόνισε ότι … “λίκνο του κυκλαδικού πολιτισμού είναι το...ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗκαι όχι το ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ.

Είπε: ” …Και τα εκατομμύρια μάτια τα οποία θα αντικρίζουν αυτά τα, εν πολλοίς, άγνωστα έργα θα γίνονται τελικά οι καλύτεροι πρεσβευτές του πολιτισμού και της Ιστορίας μας. Και θα είναι οι πρώτοι που θα αναγνωρίζουν ότι ναι μεν μπορεί αυτές οι αρχαιότητες να εκτίθενται στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, όμως αποτελούν ιδιοκτησία της Ελλάδος.

Και φαντάζομαι ότι όσο περισσότερο εξοικειώνονται με τη μοναδικότητα του κυκλαδικού πολιτισμού, τόσο θα θέλουν να επισκεφτούν και ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου όπου αναπτύχθηκε αυτός ο μοναδικός πολιτισμός, ξεκινώντας πριν από 5.000 χρόνια.”….

Μας πληροφόρησε ακόμη ότι : ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το σπίτι του αρχαιοκάπηλου Στερν στη Ν. Υόρκη και είδε τα κλεμμένα.

Είπε: “…Και όταν είχα την ευκαιρία προσωπικά να επισκεφθώ την οικία του συλλέκτη και να δω περί τίνος επρόκειτο, τότε αντελήφθην γιατί αυτή η προσπάθεια έπρεπε, τελικά, να τελεσφορήσει όπως και τελεσφόρησε…”.

ΑΠΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΞΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Δυστυχώς από τη χθεσινή μαχητική διαμαρτυρία έξω από το Μουσείο Γουλανδρή, του Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων και των άλλων φορέων των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, απουσίαζαν οι κυκλαδίτικοι φορείς της Αυτοδιοίκησης και, του πολιτισμού, όπως ο Δήμος Νάξου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, οι Ομοσπονδίες: Ναξιακών Συλλόγων, Παριανών Συλλόγων, Μικρών Κυκλάδων, οι 20 ναξιώτικοι Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Η μόνη αντίδραση που εκδηλώθηκε είναι η πρωτοβουλία Κυκλαδιτών πολιτών συλλογής υπογραφών μέσω του AVAAZ στο διαδίκτυο σε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας με αίτημα ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ!

📸via twitter

 

Δείτε επίσης