Νatura 2000: Κάνοντας “τα στραβά μάτια” με κλειστά τ’ αυτιά

απο Cyclades Open
παραλιες ναξος Κυκλαδες natura 2000

Μια ακόμα ανάρτηση από τον Λεωνίδα Μαγκανάρη που μαρτυρά πόσο λίγο νοιαζόμαστε γι’ αυτό που απλόχερα μας χαρίστηκε: το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας.

Αυτό που βρίσκω πάντα εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως δεν έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε την μοναδικότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος με την οικονομική δραστηριότητά του τόπου, που είναι, κυρίως, ο τουρισμός. Δεν εννοώ στο επίπεδο εκμετάλλευσης του και ισοπέδωσης του, αυτό εχει γίνει πλήρως κατανοητό όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς.

Στο επίπεδο της προστασίας του και της φροντίδας προκειμένου να μην υποβαθμιστεί, να μην καταστραφεί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη σύνδεση. Μοιάζει, από την συμπεριφορά μας κρίνοντας, να μην κατανοούμε πως αν η Νάξος, δεν είχαμε την τύχη να είναι εκτός από μεγάλο νησί τόσο πλούσια και όμορφη, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Αρκεί κανείς να διαβάσει τι λένε οι επισκέπτες μας κι εχει καταλάβει εύκολα πως ο ίδιος ο τόπος είναι το μεγαλύτερο μας ατού, ο άσσος στο μανίκι μας. Ούτε η υπερδόμηση, ούτε η υποβάθμιση του φυσικού τοπίου για να δοθεί χώρος σε διάφορες κερδοφόρες δραστηριότητες, όσο ελκυστικές και αν είναι από οικονομική κυρίως άποψη μπορούν να εξασφαλίσουν το μέλλον του νησιού μας και των Κυκλάδων γενικότερα. Αντιθέτως.

Δεν μπορούμε να συνδυάσουμε τα παραπάνω και επιπλέον δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ούτε τι σημαίνει το ρήμαγμα του τόπου μας για εμάς τους ίδιους που μένουμε εδώ.

Δυστυχώς τίποτα δεν κρατά για πάντα, κυρίως όταν δεν λαμβάνεις κανένα μέτρο για να το προστατέψεις είτε αυτό αφορά το βουνό, είτε αφορά τη θάλασσα.

Γράφει λοιπόν ο Λ. Μαγκανάρης:

“Και εκει που περπατάς μεσα σε περιοχη Natura2000 Ναξου, μεσα στην ομορφια που χαρισε ο Θεος απλόχερα σε αυτο το νησι, βλεπεις ξαφνικα το αποτυπωμα του Νεο-Ελληναρα που η καλοπεραση του ειναι υπερανω καθε νομου και ελευθεριας των αλλων.

Του Νεο-Ελληναρα που πιστευει οτι οταν οι ξενοι ζουσαν πανω στα δεντρα αυτος εχτιζε Παρθενώνες. Δεν εχει αντιληφθει ομως οτι οι ξενοι κατεβηκαν απο τα δεντρα πριν παρα πολυ καιρο και εχουν φτιαξει τους δικους τους “Παρθενωνες” ενω εκεινος επινε φραπεδια στα coffee shops και αυτοθαυμαζόταν.

Επειδη ο Νεο-Ελληναρας δεν εχει τιποτα αλλο να αναδείξει τρεχει να μιμηθει τα σκουπιδια που βλεπει στην TV για να είναι In και Cool. Ετσι λοιπον τρεχει με τη μηχανη ή το αυτοκινητο στην παραλια για να αισθανθει ηρωας του Baywatch. Ειναι ολοι οι Ελληνες ετσι σημερα;

Οχι φυσικα αλλα ο αριθμος των Νεο-Ελληναράδων εχει αυξηθει υπερμετρα λογω της ανοχής μας και της αδιαφορίας της πολιτειας. Επειδη δεν μπορουμε να παρουμε τον νομο στα χερια μας ειναι καθηκον μας να απαιτουμε απο τις αρχες να επιβάλλουν τον νόμο και όχι να κανουν διαχειριση ρουσφετιων.

Απαιτούμε από τον Δήμο Νάξου την άμεση τοποθέτηση πινακίδων στα ορια περιοχών Natura2000 που έχουν αιτηθεί από τον Δεκέμβριο του 2023.”

Διαβάστε σχετικά:

Δείτε επίσης