Σύλλογος Αμπασάδα: Μήνας ξερολιθιάς στην Τήνο- Σήμερα η προβολή της ταινίας “Πέτρα και χρόνος: οι ξερολιθιές της Κύθνου”

απο Cyclades Open

Ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος Αμπασάδα, σε συνέχεια της διημερίδας που διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2023 με τίτλο «Αγροτικά μνημεία της Τήνου: κτίσματα ταπεινά, κοσμήματα του τοπίου», διοργανώνει τον Νοέμβριο έναν Μήνα Ξερολιθιάς. Κέντρο βάρους του είναι η σχέση της ξερολιθιάς με την εκπαίδευση. Κατά τη διάρκειά του, αλλά και στη συνέχεια της σχολικής χρονιάς, θα υπάρχουν μικρές συνεργασίες με τα σχολεία της Τήνου, όλων των βαθμίδων.

Απώτερος στόχος είναι, κάθε παιδί που αποφοιτά από τα σχολεία της Τήνου να είναι εξοικειωμένο με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του, να μάθει να το βλέπει και να το εκτιμά, καθώς και να έχει στοιχειώδεις τεχνικές γνώσεις, προκειμένου να συνεισφέρει στη διαφύλαξη της κληρονομιάς αυτής.

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις του Μήνα Ξερολιθιάς επισημαίνουν την αξία που θα είχε, ιδιαίτερα στη σημερινή κλιματική συγκυρία, η συντήρηση του αναβαθμιδωμένου τοπίου και η επαναφορά κατά το δυνατόν μεγάλου μέρους του στην αρχική του χρήση: την καλλιέργεια με τοπικές ποικιλίες.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με την προβολή της ταινίας του Γιάννη Σπηλιόπουλου, διάρκειας 47 λεπτών με τίτλο «Πέτρα και χρόνος: οι ξερολιθιές της Κύθνου» παρουσία του σκηνοθέτη.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 19:00

Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Τήνου (Μοσχούλειος Σχολή)

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Μήνας Ξερολιθιάς: Ξερολιθιά και Εκπαίδευση»

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Γιάννης Σπηλιόπουλος, κινηματογραφιστής

Σπούδασα κινηματογράφο στο Lehman College City University Of New York. Εργάστηκα στην Hellenic Aerospace Industry, δημιουργώντας εκπαιδευτικά βίντεο για τις αραβικές χώρες, και μετά στην ιδιωτική τηλεόραση (mega, antenna, skai, alpha) ως διευθυντής φωτογραφίας σε εκπομπές, σίριαλ, καθώς και σε πολύ μεγάλο αριθμό ντοκιμαντέρ κυρίως για την ΕΡΤ. Ταξίδεψα στο Θιβέτ, στην Κίνα, στην Ινδία, στην Μογγολία, στο Νεπάλ, στο Πακιστάν, συνεργαζόμενος ως διευθυντής φωτογραφίας σειράς ντοκιμαντέρ του κρατικού ολλανδικού καναλιού ΝPO. Έχω συμμετάσχει σε 6 κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους ως διευθυντής φωτογραφίας. Βραβεύτηκα ως Διευθυντής Φωτογραφίας σε συνεντεύξεις υψηλών προσωπικοτήτων στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Τέλος, για δυο χρόνια εργάστηκα στην ΕΡΤ, ως υπεύθυνος του πρώτου ψηφιακού στούντιο στην Ελλάδα. Ως ανεξάρτητος επαγγελματίας συνεργάστηκα για χρόνια ως Διευθυντής Φωτογραφίας με διάφορες εταιρίες παραγωγής σε ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά σποτ και βιντεοκλίπ.

Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά:

Χορηγός επικοινωνίας: Cyclades Open

Δείτε επίσης