Νάξος: Τελικά, τί γίνεται στις παραλίες; Ακούει κανείς; Ένας αναγνώστης γράφει για το θέμα…

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Πριν λίγες μέρες το Cyclades Open δημοσίευσε ένα άρθρο με αφορμή τις αναρτήσεις ενός κατοίκου της Νάξου του Louis V Stevenson που περιγράφει πολύ γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί στην παραλία του Αγ. Προκοπίου. Ένα ατέλειωτο κρεβατοδρόμιο που δεν αφήνει κενό, όχι για ν’ απλώσεις πετσέτα- στην κατά τα άλλα ελεύθερη παραλία-αλλά ούτε να περάσεις ανάμεσα.

Και δεν είναι μόνο η έκταση που έχουν οι ξαπλώστρες. Είναι και οι κατασκευές που τις συνοδεύουν. Πέργκολες, κρεβάτια, εξέδρες, φυτά όλα αυτά πάνω στην παραλία σε βαθμό που περνάς και δεν βλέπεις θάλασσα.

Ένας αναγνώστης μας λοιπόν, ξένος που επισκέπτεται εδώ και 40 χρόνια τη Νάξο διαβάζοντας στα ΜΜΕ την κατάσταση που επικρατεί στις Κυκλάδες και στη Νάξο, μας έστειλε την παρακάτω επιστολή, μαζί με φωτογραφικό υλικό.

Την ίδια ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές μαθαίνουμε πως ξαπλώστρες έκαναν την εμφάνισή τους και σε κάποια απ’ τα μικρά λιμανάκια του Ορκού-άγνωστο προς το παρόν με πια συνθήκη τοποθετήθηκαν-η Αλυκή της Μικρής Βίγλας που δεν έχει καμία σήμανση πως είναι μια περιοχή Natura μετατρέπεται σε πάρκινγκ τους θερινούς μήνες και αν εξαιρέσει κανείς την επιστολή που απέστειλε στα μέλη της η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου κανείς άλλος δεν έχει αντιδράσει απ’ τους αρμόδιους.

Η επιστολή του αναγνώστη μας που υπογράφει ως ένας επί πολλά έτη επισκέπτης της Νάξου”, μας ζήτησε να τηρήσουμε την ανωνυμία του, λέει τα εξής:

Year after year there are more sun-beds and umbrellas on the Prokopios beach compared to the previous year.  Only a small remote part of the beach remains free of sun-beds this year.  And starting last year permanent structures like the ones shown below started to take away from the mystical beauty of the beach.  What a difference it makes to go for a walk in winter with nothing on the beach but blooming flowers, sand, and rolling waves.  But now these structures threaten to take away from the wonders of the beach forever.  How many more will soon appear?  And how many more cacti will be planted to keep the public from enjoying the beach?

The beach of Agios Prokopios on Naxos is one of the most beautiful beaches in all of Greece.  I first visited Prokopios 40 years ago, and many times since then.  Of course things have changed over the decades, some for the good of all and some for greedy profit.  The main attraction of course is the beach.  But for how much longer?

This email is in response to the article in the link below. The information, it is most relevant.  My hope is that someone is looking into the legality of permanent structures that are starting to appear on the public Prokopios beach.  And that the appeals prosecutor would look into the matter to have these structures and cacti investigated and removed.  Please feel free to forward my email and or use my pictures. 

PS  I would write directly to the appeals prosecutor but don’t know how to contact this important person.

Sincerely

Long time Naxos visitor

These structures in front of the bar appeared 2 weeks ago.  Notice the cacti.  They grow very large and pose a real danger for children and anyone that had a few drinks too many.

Μετάφραση:

Χρόνο με το χρόνο υπάρχουν όλο και περισσότερες ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία του Προκοπίου σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Μόνο ένα μικρό απομακρυσμένο τμήμα της παραλίας παραμένει χωρίς ξαπλώστρες φέτος. Και από πέρυσι, οι μόνιμες κατασκευές όπως αυτές που παρουσιάζονται παρακάτω άρχισαν να διώνχνουν μακριά τη μυστικιστική ομορφιά της παραλίας.

Πόσο διαφορετικό είναι να πηγαίνεις μια βόλτα το χειμώνα, χωρίς να υπάρχει τίποτα στην παραλία, παρά μονάχα τ’ ανθισμένα λουλούδια, η άμμος και η ροή των κυμάτων. Τώρα όμως αυτές οι κατασκευές απειλούν να πάρουν για πάντα μακριά την θαυμάσια ομορφιά της παραλίας. Πόσα ακόμα θα εμφανιστούν σύντομα; Και πόσοι ακόμη κάκτοι θα φυτευτούν, ώστε να μην μπορεί πια ο κόσμος ν’ απολαύσει την παραλία;

Η παραλία του Αγίου Προκοπίου στη Νάξο είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Επισκέφθηκα πρώτη φορά τον Προκόπιο πριν από 40 χρόνια και έπειτα πολλές φορές από τότε. Φυσικά τα πράγματα έχουν αλλάξει με τις δεκαετίες, άλλα για το καλό όλων και άλλα για το άπληστο κέρδος. Το κύριο αξιοθέατο φυσικά είναι η παραλία. Αλλά για πόσο ακόμα;

Ελπίζω να ψάξει κάποιος τη νομιμότητα των μόνιμων κατασκευών που αρχίζουν να εμφανίζονται στη δημόσια παραλία του Προκοπίου. Και ότι ο εισαγγελέας Εφετών θα εξετάσει το θέμα για να διερευνηθούν και να αφαιρεθούν αυτές οι κατασκευές και οι κάκτοι. Μη διστάσετε να προωθήσετε το email μου και ή να χρησιμοποιήσετε τις φωτογραφίες μου.

Υ.Γ. Θα έγραφα απευθείας στον εισαγγελέα εφετών αλλά δεν ξέρω πώς να επικοινωνήσω με αυτό το σημαντικό πρόσωπο.

Με εκτίμηση

Ένας μακροχρόνια επισκέπτης της Νάξου

Αυτές οι κατασκευές μπροστά από το μπαρ εμφανίστηκαν πριν από 2 εβδομάδες. Παρατηρήστε τους κάκτους. Μεγαλώνουν πολύ και αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τα παιδιά και οποιονδήποτε έχει πιεί αρκετά.

Αυτά είχε να μας πει ο επισκέπτης μας, διαβάζοντας το άρθρο του Cyclades Open αλλά και το δημοσίευμα της Μαρίας Δεναξά στην Realnews με τίτλο “Πέντε νησιά στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης” που αναφέρεται στον  Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και την πάταξη της ανομίας στις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Μπορεί να υποστηρίζουμε πως “ο πελάτης έχει πάντα δίκιο” αλλά σ’ αυτή την περίπτωση αναρωτιέμαι αν έχουμε καταλάβει πως ο “πελάτης” δεν μιλά για το δικό του συμφέρον, αλλά για το δικό μας.

Ας περιμένουμε τον Εισαγγελέα λοιπόν…

Κι επειδή κατά την προσφιλή μας συνήθεια βγάζουμε στη σέντρα όποιον πάει κόντρα στο προσωπικό μας-όπως το εννοεί ο καθένας- συμφέρον, καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας πως όποιος αναφέρεται στα κακώς κείμενα δεν έχει κατά νου να πλήξει κανέναν προσωπικά. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη οι αρχές να ενεργοποιηθούν και να πράξουν σύμφωνα με το κατά πως ορίζει η νομιμότητα και το συμφέρον όλων των κατοίκων και του τόπου που πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Η ασυδοσία δεν αποτελεί προσόν βιώσιμης εξέλιξης όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά πουθενά. Είναι ένα μπούμερανγκ που επιστρέφεται καταστρέφοντας τελικά τον τόπο και την οικονομία του μακροπρόθεσμα.

Τελικά ακούει κανείς ή οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα τον σκοπό “Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά”;

*Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την επιστολή ανήκουν στον αναγνώστη μας και χρησιμοποιούνται με την άδειά του. Το ίδιο και το κείμενο. Τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του Cyclades Open.

Δείτε επίσης