Τόποι του κόσμου: Óbidos

Η φωτογραφία της ημέρας

απο Cyclades Open

Η Óbidos βρίσκεται στην Επαρχία Leiria, σε απόσταση 15χλμ. από την λιμνοθάλασσα -την Lagoa de Óbidos- στην Πορτογαλία και έχει περίπου 12.000 κατοίκους.

Η περιτειχισμένη Óbidos έχει χτιστεί στη θέση που βρισκόταν η ρωμαϊκή πόλη Eburobrittium, η οποία είχε εγκαταλειφθεί μετά την κατάληψη της περιοχής από τους Βησιγότθους και στη συνέχεια από τους Μαυριτανούς.

Στους χώρους του κάστρου της, το οποίο πήρε τη σημερινή του μορφή τον 14ο αιώνα, σήμερα λειτουργεί μεταξύ άλλων και ένα ξενοδοχείο της πρώην κρατικής αλυσίδας Pousadas de Portugal, η οποία διαχειρίζεται ιστορικά κτίρια, ενώ κάθε Ιούλιο διοργανώνεται εκεί το Mercado Medieval de Óbidos, ένα μεσαιωνικό φεστιβάλ με δεκάδες εκδηλώσεις.

Η πόλη, στην οποία κυριαρχεί ένας συνδυασμός μαυριτανικής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, είναι διάσημη και για τα πολλά βιβλιοπωλεία της. Ένα από αυτά στεγάζεται μέσα σε μία εκκλησία, ένα άλλο πουλάει ψάρια και βιβλία, ενώ στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου Literary Man, που λειτουργεί στον χώρο ενός παλιού μοναστηριού, υπάρχουν 65.000 βιβλία.

Η Óbidos, αν και δεν έχει έχει λογοτεχνική παραγωγή, λόγω των βιβλιοπωλείων της και της αγάπης των κατοίκων και των επισκεπτών της για το βιβλίο, το 2015 συμπεριλήφθηκε από την UNESCO στον Κατάλογο των Πόλεων της Λογοτεχνίας, μαζί με την Βαρκελώνη, τη Γρανάδα και το Δουβλίνο.

Περισσότερα για την Óbidos εδώ

📸 Chano Sanchez Photography

Δείτε επίσης