Την επέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, με κόστος 82 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ενώ εξήγγειλε και πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη: «Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξης του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει πρωτογενή πλεονάσματα».
Επίσης, τόνισε τα εξής:
- Θα ρυθμιστούν χρέη οργανισμών εγγείων βελτιώσεων
- Θέλουμε να εξασφαλίσουμε στους συνεταιρισμούς μια μεσοπρόθεσμη μείωση του ρεύματος της τάξης του 30% σε μια δεκαετία
- Θα επιδοτήσουμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων
- Θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στο χωράφι ύψους 30 εκ. ευρώ.
«Τζάμπα χρήματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε χωρίς δικαιολογητικά και εάν δεν είμαστε βέβαιοι πως τα χρήματα θα πάνε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη», τόνισε νωρίτερα.
«Την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής που ανακοίνωσα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. 33.000 αγρότες και 2100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημίες του 2023», σημείωσε.
Για την αποκατάσταση ζημιών στη Θεσσαλία
«Η αναγέννηση της Θεσσαλίας απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους – τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως όμως απαιτεί πόρους, χρόνο και συνέπεια», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. «Ο όγκος του νερού κατατάσσεται σε μια από τις 2-3 καταγεγραμμένες στην ιστορία της Ευρώπης», σχολίασε.
«Προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να μείνουν στον τόπο τους αλλά και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που κατέστρεψε η θεομηνία αυτή. Αυτή είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετιας. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα», συνέχισε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός έχουν γίνει τα εξής βήματα για την Θεσσαλία, μετά τη θεομηνία.
- 2.999 αιτήσεις επιδότησης ενοικίου και έχουν εγκριθεί οι μισές.
- Έχει ξεκινήσει η διάθεση οικίσκων ως προσωρινά καταλύματα. Στη διάθεση των δήμων είναι ήδη 100 και αναμένονται άλλοι 700.
- Οι ζημιές στα σχολεία θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών.
- Έχουν γίνει 38.000 αυτοψίες σε κτίρια.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «τα έργα που κατασκευάστηκαν μετά τον Ιανό άντεξαν και καλό είναι να σταματήσουν να διακινούνται ψευδείς ιστορίες γιατί με αυτό το μοντέλο θα προχωρήσουμε σε ανάταξη της Θεσσαλίας».
Δυναμικό αγροτικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη, εν όψει του συλλαλητηρίου του Σαββάτου
Περίπου 300 τρακτέρ βρίσκονται έξω από τη νότια πύλη της ΧΑΝΘ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων που ζητούν οικονομική ενίσχυση και μέτρα για τον περιορισμό του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής όπως αναφέρει η efsyn.gr.
Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε -τα ίδια και γνωστά ψίχουλα ως επί το πλείστον- μέτρα υπέρ των αγροτών, αλλά και των πληγέντων στη Θεσσαλία, οι αγρότες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη πριν από την Κυριακή, ενώ θα συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για Σάββατο στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν πλέον και οι μελισσοκόμοι, ενώ στη Θεσσαλονίκη δράση συμπαράστασης στους αγρότες και κτηνοτρόφους έκαναν αλιείς.
Με το μεγάλο συλλαλητήριο θα κλιμακώσει τους αγώνες των αγροτών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να κατορθώσουν να ανταποκριθούν στο κόστος που έχει προκαλέσει το κόστος των καυσίμων και ο γενικότερος πληθωρισμός.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, εγκαινιάζοντας την Πέμπτη την Agrotica, δήλωσε ότι «έίμαστε διαθέσιμοι για συνεργασία και κοινή προσπάθεια, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί, με κοινές αγωνίες και θέληση να βρούμε λύσεις και να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα». Ωστόσο, οι αγρότες δεν φαίνεται να πείθονται.
Έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, αν δεν υπάρξει ουσιαστική δέσμευση για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν.
Τριαντόπουλος: Να υποβάλουν τους φακέλους τους
Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να δείχνει το καρότο στους αγρότες, χρησιμοποιώντας ήπια γλώσσα, το αντίθετο από αυτό που κάνει έναντι των φοιτητών. Παρέμβαση για το θέμα έκανε το πρωί της Παρασκευής ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος, που για πολλοστή φορά κάλεσε τους πληγέντες να καταθέσουν τους φακέλους τους ώστε να λάβουν τα ποσά της κρατικής αρωγής, όταν καθυστερούν οι αξιολογήσεις των ζημιών από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και οι έλεγχοι των φακέλων.
Είπε ότι μόλις το 14% έχουν υποβάλει φακέλους και ότι «αυτή η ροή αυξάνεται».
Και πρόσθεσε ότι «όσοι αγρότες έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα, έχουν πληρωθεί. Μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί 40 εκατομμύρια περίπου σε 19.000 αγρότες οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα».
Και πρόσθεσε: «Από σήμερα αρχίζουν οι πληρωμές στο 50% της αποζημίωσης που προβλέπεται να πάρει ο αγρότης που έχει υποβάλει τον φάκελό του, δηλαδή μπορεί να είναι 50, 60, 70.000, δηλαδή το μισό της αποζημίωσης που δικαιούται για τη ζημιά που έχει βάλει. Επομένως, καλούμε όλους τους αγρότες να υποβάλλουν τους φακέλους τους για να λάβουν την κρατική αρωγή, δηλαδή το σημαντικό ποσό της ζημιάς»
«Είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη η οποία γίνεται μετά από ελέγχους», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «οι ανησυχίες των αγροτών είναι εύλογες, τους σεβόμαστε απόλυτα».