Στον Κινύδαρο ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην Κυρά του Αιγαίου Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη

απο Cyclades Open

Στον Κινύδαρο της Νάξου, στην ιδιαίτερη πατρίδα της, θα ταφεί αύριο Δευτέρα 4 Απριλίου η Αρχόντισσα του Αιγαίου και του νησιώτικου τραγουδιού Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε την Παρασκευή 1η Απριλίου στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην Αθήνα, με τη συνοδεία λαούτων και βιολιών, όπως αρμόζει στον μισεμό της Κυράς του Αιγαίου.

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη έφυγε από τη ζωή στα 91 χρόνια στις 29 Μαρτίου 2022 αφήνοντας πίσω της μια τεράστια παρακαταθήκη για το νησιώτικο τραγούδι και τον πολιτισμό, καθώς η ίδια και η οικογένειά της υπήρξαν οι πρωτεργάτες του νησιώτικου τραγουδιού, το οποίο  υπηρέτησαν με αγάπη, αφοσίωση, αξιοπρέπεια και ταπεινότητα ανοίγοντας τον δρόμο για τους νεότερους μουσικούς και τραγουδιστές του είδους.

Η είδηση του θανάτου της Ειρήνης Κονιτοπούλου Λεγάκη σκόρπισε θλίψη σ’ όλη την Ελλάδα.

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της για την απώλεια της Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ΛίναςΜενδώνη  αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Με αυτή τη χαρακτηριστική φωνή, με αυτά τα τραγούδια, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας τον ήχο της πατρίδας μας στους απανταχού Έλληνες. Η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη αφήνει πλούσιο έργο και αυθεντικές ερμηνείες, σπουδαία μαθήματα για εκείνους που υπηρετούν το παραδοσιακό τραγούδι».

Ο Γιώργος Νταλάρας με ανάρτησή του στο facebook  έγραψε για την κυρά του Αιγαίου: «Ενώ έχουμε συμφιλιωθεί με τη θνητότητά μας και με κάποιο τρόπο θεωρούμε τις απώλειες αναπόφευκτες, για κάποιο λόγο δεν θέλεις να ακούσεις ότι αυτός ο άνθρωπος έφυγε, ότι μας αποχαιρέτησε.

Με κατέβαλε μεγάλη θλίψη ακούγοντας για αυτή την απώλεια. Για έναν παράξενο λόγο αυτοί οι άνθρωποι που τραγουδάνε έτσι είναι αθάνατοι.

Είμαι τυχερός κι ευτυχής γιατί στην παρακαταθήκη της ψυχής και του μυαλού μου έχω αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη δεν ήταν απλά μια σπουδαία, μια σπάνια τραγουδίστρια. Ήταν και είναι μια σφραγίδα της χώρας μας, του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. Και το γεγονός πως δεν τη διεκδίκησε ποτέ και παρέμεινε ταπεινή την κάνει ακόμη πιο σπουδαία.

Ειδικά για εμάς τους μουσικούς, θα είναι πάντα αθάνατη. Κι αυτό μετριάζει κάπως το βάρος της απώλειας…»

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρέτησε την Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η ανεκτίμητη καλλιτεχνική προσφορά της συνδυάζεται με τη σεμνότητα, το ήθος, την αγάπη στον τόπο και τους ανθρώπους του. Η Νάξος ήταν η ζωή της, ο καημός και η λαχτάρα της. Εδώ η «αγαπημένη και χιλιοτραγουδισμένη» γη θα την υποδεχτεί τώρα που σαν αρμενάκι ταξιδεύει στην αιωνιότητα». Με απόφαση του ΔΣ της ΕΑΣ Νάξου η Ένωση θα καλύψει τα έξοδα της μεταφοράς της σορού της αρχόντισσας του Αιγαίου στη Νάξο.

Ψηφίσματα για την απώλεια της σπουδαίας ερμηνεύτριας του παραδοσιακού νησιώτικού τραγουδιού εξέδωσε η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), ο πολιτιστικός σύλλογος Κινυδαριωτών Νάξου «ο Απίκραντος», ενώ με ψήφισμά του ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  αποφάσισε «να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στο Κατάστημα της Κοινότητας Kινυδάρου, τόπο καταγωγής της θανούσης, μέχρι και την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας» nα προχωρήσει στην  «ονομασία κεντρικής οδού της πόλεως Νάξου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων σε οδό “Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη”» και να να παραχωρήσει « δωρεάν στο κοιμητήριο της Κοινότητας Κυνιδάρου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων μνημείο, ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς» της εκλιπούσης.

Τέλος, συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές των Κυκλάδων.

Δείτε επίσης