Αστεροειδής μεγαλύτερος από τον πύργο της Πίζας, πέρασε ξυστά από τη Γη – Η NASA το κατάλαβε 2 ημέρες μετά!

απο Cyclades Open

Σε μια συγκλονιστική εξέλιξη, ένας αστεροειδής μεγαλύτερος από τον πύργο της Πίζας προσέγγισε εξαιρετικά κοντά στη Γη, περνώντας απαρατήρητος από τα συστήματα παρακολούθησης της NASA. Αυτός ο γιγάντιος αστεροειδής, με την ονομασία 2023 NT1, κατάφερε να αποφύγει τον εντοπισμό μέχρι και δύο ημέρες αφότου είχε ήδη περάσει από τον πλανήτη μας.

Ο αστεροειδής έφτασε σε μια εκπληκτικά κοντινή απόσταση περίπου 62.000 μιλίων από τη Γη. Για να το θέσουμε σε ένα πλαίσιο, αυτό είναι περίπου το ένα τέταρτο της απόστασης μεταξύ της Γης και της Σελήνης, μια εντυπωσιακά μικρή απόσταση από αστρονομική άποψη.

Ωστόσο, λόγω της ατυχής ευθυγράμμισης με τον ήλιο, ο αστεροειδής καλύφθηκε από το ηλιακό φως, αποφεύγοντας έτσι την έγκαιρη ανίχνευση. Ο αστεροειδής, που τώρα απομακρύνεται από τη Γη με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 25.000 μιλίων την ώρα.

Αυτή η διάκριση μεγέθους τοποθετεί τον 2023 NT1 ως μεγαλύτερο από τον μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ, μήκους 60 ποδιών, που ως γνωστόν συνετρίβη στην ατμόσφαιρα της Γης το 2013, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 1.600 άνθρωποι.

Με βάση τις πληροφορίες που παρείχαν η NASA και η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, η στενή συνάντηση με το 2023 NT1 συνέβη στις 10:12 UTC στις 13 Ιουλίου.

Ωστόσο, το ATLAS South Africa δεν έκανε την πρώτη καταγεγραμμένη παρατήρηση παρά μόνο δύο ημέρες αργότερα. Οι ειδικοί σχεδίασαν ειδικά αυτό το σύστημα τεσσάρων τηλεσκοπίων για την ανίχνευση δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών.

Ήταν ο αστεροειδής δυνητικά επικίνδυνος;

Σε μια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το περιστατικό, ο ερασιτέχνης αστρονόμος Tony Dunn υπέθεσε ότι, με διάμετρο έως και 200 πόδια, ο 2023 NT1 θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από τον αστεροειδή που πιστεύεται ότι δημιούργησε τον κρατήρα του μετεωρίτη στην Αριζόνα.

Αυτό το σημαντικό ορόσημο κοντά στο Φλάγκσταφ, που εκτείνεται σε διάμετρο περίπου 3.900 ποδιών, αποδίδεται σε μια σύγκρουση που συνέβη πριν από περίπου 50.000 χρόνια.

Αν και η προσέγγιση του 2023 NT1 στον πλανήτη μας ήταν ανησυχητικά κοντά, τεχνικά δεν έχει χαρακτηριστεί ως «δυνητικά επικίνδυνος».

Τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό αυτό απαιτούν ο αστεροειδής να πλησιάζει σε απόσταση 0,05 αστρονομικών μονάδων (περίπου 4,65 εκατομμύρια μίλια) από τη Γη και να έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 459 πόδια. Ενώ ο 2023 NT1 πληροί την απαίτηση εγγύτητας, το μέγεθός του υπολείπεται του ορίου απειλής.

Η λάμψη του ήλιου κάλυψε τον NT1

Παρά το ακίνδυνο πέρασμά του αυτή τη φορά, η κοντινή διέλευση του 2023 NT1 υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση στον εντοπισμό ορισμένων αστεροειδών, ιδίως εκείνων που καλύπτονται από τη λάμψη του ήλιου.

Για παράδειγμα, ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ του 2013 παρέμεινε απαρατήρητος λόγω της εγγύτητας του σημείου ακτινοβολίας του με τον ήλιο. Ο μετεωρίτης εξερράγη τελικά σε μια θεαματική πύρινη σφαίρα, απελευθερώνοντας ενέργεια ισοδύναμη με 500.000 τόνους TNT και στέλνοντας ένα ωστικό κύμα δύο φορές γύρω από τον πλανήτη.

Υπό το πρίσμα τέτοιων περιστατικών, βρίσκονται σε εξέλιξη προληπτικά μέτρα για τον μετριασμό μελλοντικών απειλών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σχεδιάζει να εκτοξεύσει το παρατηρητήριο NEOMIR σε τροχιά γύρω στο 2030 ως μια τέτοια πρωτοβουλία. Οι σχεδιαστές δημιούργησαν αυτό το παρατηρητήριο για να λειτουργήσει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ανιχνεύοντας και παρακολουθώντας κάθε αστεροειδή που πλησιάζει τη Γη από την κατεύθυνση του ήλιου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης