Δεκάδες πολίτες χωρίς αποζημίωση και πρόστιμα… που ουδείς ξέρει αν πληρώθηκαν έναν χρόνο μετά την κακοκαιρία Ελπίδα

Μαρία Λιλιοπούλου | ΕΘΝΟΣ

απο Cyclades Open

Περισσότεροι από 600 πολίτες εκτιμάται ότι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για την ταλαιπωρία που υπέστησαν πριν από περίπου ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», η οποία οδήγησε σε κατάρρευση βασικές υποδομές καταφέρνοντας να λυγίσει υπό το βάρος του χιονιού ταυτόχρονα κρατικό μηχανισμό και ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για οδηγούς και επιβάτες οχημάτων που είχαν εγκλωβιστεί στον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού, αλλά και επιβαίνοντες στις πέντε αμαξοστοιχίες της Hellenic Train, οι οποίες ακινητοποιούνταν η μία μετά την άλλη σε διάφορα σημεία του δικτύου.

Στους μήνες που ακολούθησαν οι περισσότεροι έλαβαν τις αποζημιώσεις που είχαν οριστεί και ανέρχονταν σε 2.000 ευρώ για τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό και σε 1.000 ευρώ για τους εγκλωβισμένους στα τρένα. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι πάνω από 600 δεν έχουν λάβει ακόμα χρήματα, με δική τους υπαιτιότητα, σύμφωνα με τις δύο εταιρίες, καθώς είτε δεν έχουν προσέλθει ή έχουν αποστείλει φακέλους με ελλιπή στοιχεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την περίπτωση της Αττικής Οδού και τον εγκλωβισμό εκατοντάδων πολιτών, πολλών μάλιστα για περισσότερο από ένα 24ωρο, συνολικά υποβλήθηκαν 11.808 αιτήματα. Από αυτά η εταιρία σε συνεργασία με ανεξάρτητο ελεγκτή (Deloitte) ενέκρινε τα 3.990 και απέρριψε τα 7.818. Mέχρι σήμερα έχουν αποζημιωθεί 3.529 πολίτες, ενώ οι υπόλοιποι είτε δεν έχουν στείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (420 περιπτώσεις) ή έχουν ελλείψεις στους φακέλους τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για αιτήσεις, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί προς αποζημίωση από τον έλεγχο που προηγήθηκε, όπως διαβεβαιώνει η παραχωρησιούχος εταιρία.

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλιοπούλου στο ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης