ΕΛΛΕΤ-Μιλτιάδης Λάζογλου: «Το νέο πολυνομοσχέδιο-μαμούθ για το περιβάλλον δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου»

Μια εκπομπή του Aegean Voice 107,5 με την Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Ο Δρ. Μιλτιάδης Λάζογλου, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης και υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΕΛΛΕΤ μίλησε στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» και στην Ειρήνη Προμπονά με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου «μαμούθ» που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Με μια δημόσια διαβούλευση κυριολεκτικά «στο πόδι» και εν μέσω 3ημερου της Καθαράς Δευτέρας από την οποία η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε το παραμικρό σχόλιο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όσες πρόλαβαν να καταθέσουν σχόλιο, έτσι το νομοσχέδιο των 263 άρθρων αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Συζητάμε με τον κ. Λάζογλου το οξύμωρο από τη μια να επιβάλλεται ελέω κλιματικής και ενεργειακής κρίσης η προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη το νομοσχέδιο να περιέχει διατάξεις που επιτρέπουν την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εντός προστατευόμενων περιοχών ή παράνομων-μέχρι πρότινος-δρόμων, δόμηση που φτάνει εως και τα 30 μέτρα (!!!!!) από τον αιγιαλό ή αύξηση των ορίων οικισμών κ.α. που κάθε άλλο παρά με την προστασία του περιβάλλοντος συνάδουν.

Ένα ζήτημα από μόνο του είναι και Κερκόπορτα που ανοίγει μέσω της μετατροπής της ΡΑΕ για την ιδιωτικοποίηση του κοινού δημόσιου αγαθού που είναι το νερό. 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέγραψαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας την οποία και κοινοποίησαν στον υπουργό, αλλά δεν βρήκαν ευήκοα ώτα.

Ο δρ. Λάζογλου γνωρίζει πολύ καλά ως πολεοδόμος-χωροτάκτης τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο πολυνομοσχέδιο και τι θα δημιουργήσει γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στις νησιωτικές περιοχές, όπου ο τουρισμός είναι η βασική πηγή για την τοπική και όχι μόνον οικονομία. Στρατηγικές επενδύσεις, ΑΠΕ, αύξηση ορίων οικισμών, δρόμοι, προβληματικές διατάξεις ήδη προδιαγράφουν ένα ζοφερό τοπίο όπου το περιβάλλον στραγγαλίζεται από το νομοσχέδιο που καλείται να το προστατεύσει.

Η συλλογή υπογραφών και η κινητοποίηση των πολιτών είναι-ίσως- τα μόνα που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμα στο Cyclades Open:

Καταστροφικό Περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο 243 άρθρων!

📸Eire Promb/Cyclades Open

Δείτε επίσης