WWF ΕΛΛΑΣ-Σοφία Κόπελα: «Τρία νομοσχέδια συνενώθηκαν σε ένα την επομένη της διαβούλευσης»

Μια εκπομπή του Aegean Voice 107,5 με την Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Η Σοφία Κόπελα υπεύθυνη πολιτικής φυσικού περιβάλλοντος WWF-ΕΛΛΑΣ μίλησε στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» με την Ειρήνη Προμπονά με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου «μαμούθ» που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Όπως μας εξηγεί η κ. Κόπελα «το νομοσχέδιο των 143 άρθρων συνενώθηκε σε ένα με δυο ακόμα νομοσχέδια, αμέσως μετά την πρόχειρη διαβούλευση που κράτησε ένα 3ημερο και μάλιστα μέσα στην αργία της Καθαράς Δευτέρας». Με μια δημόσια διαβούλευση κυριολεκτικά «στο πόδι» από την οποία η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε το παραμικρό σχόλιο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις -όσες πρόλαβαν να καταθέσουν σχόλιο όπως το WWF -το νομοσχέδιο των 263 άρθρων αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

To οξύμωρο από τη μια να επιβάλλεται ελέω κλιματικής και ενεργειακής κρίσης η προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη το νομοσχέδιο να περιέχει διατάξεις που επιτρέπουν την νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός προστατευόμενων περιοχών ή παράνομων-μέχρι πρότινος-δρόμων, δόμηση που φτάνει εως και τα 30 μέτρα (!!!!!) από τον αιγιαλό ή αύξηση των ορίων οικισμών κ.α. που κάθε άλλο παρά με την προστασία του περιβάλλοντος συνάδουν.

Ένα ζήτημα από μόνο του είναι και Κερκόπορτα που ανοίγει μέσω της μετατροπής της ΡΑΕ για την ιδιωτικοποίηση του κοινού δημόσιου αγαθού που είναι το νερό. Οι διατάξεις που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές Natura στην πραγματικότητα τορπιλίζουν την προσπάθεια που γίνεται αυτόν τον καιρό για την διευθέτηση των χρήσεων που τις αφορούν και σε πολλές περιπτώσεις αντίκεινται στην Ενωσική νομοθεσία.

11 περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέγραψαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας την οποία και κοινοποίησαν στον υπουργό, αλλα δεν βρήκαν ευήκοα ώτα. Είναι ν’ απορεί κανείς γιατί δημιουργείται ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απο τα ήδη υπάρχοντα που καλείται να λύσει, ειδικότερα στις νησιωτικές περιοχές, όπου ο τουρισμός είναι η βασική πηγή για την τοπική και όχι μόνον οικονομία.

Στρατηγικές επενδύσεις, ΑΠΕ, αύξηση ορίων οικισμών, δρόμοι, προβληματικές διατάξεις ήδη προδιαγράφουν ένα ζοφερό τοπίο που το περιβάλλον στραγγαλίζεται από το νομοσχέδιο που καλείται να το σώσει.

Διαβάστε ακόμα στο Cyclades Open:

Καταστροφικό Περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο 243 άρθρων!

📸Eire Promb/Cyclades Open

Δείτε επίσης