Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος: Τί προσέχουμε στην αγορά μπακαλιάρου, που κυμαίνονται οι τιμές

απο Cyclades Open
25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Τον κίνδυνο σύγχυσης ή και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος.

Όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος).

Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.

Η ΕΕΚΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό της χώρας για τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου και επισημαίνει τα εξής:

  1. Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία και Νήσων Φερόε.
  2. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
  3. Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  4. Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
  5. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Λέμε όχι στην παραπλάνηση και την εξαπάτηση!

Οι τιμές

Το πάλαι ποτέ «ψάρι του φτωχού» είναι πιο τσουχτερό κι απ’ το αλάτι του φέτος καθώς η τιμή του ειναι αρκετά ανεβασμένη.

Ενδεικτικά οι τιμές:

Στην Βαρβάκειο Αγορά πωλείται αναλυτικά:

  • Ο μπακαλιάρος Ισλανδίας πωλείται στα 14 ευρώ το κιλό
  • Ο μπακαλιάρος φιλέτο λινκ κοστίζει 12,50 ευρώ το κιλό
  • Ο μπακαλιάρος φιλέτο Ισλανδίας πωλείται από 23 μέχρι και 24 ευρώ. Η τιμή του είναι πιο φθηνή από πέρυσι καθώς το 2023 πωλούνταν στα 24,80 ευρώ ενώ φέτος η τιμή του έπεσε στα 24,40 ευρώ

(πηγή: enikos.gr

Τιμή κιλού σε σούπερ μάρκετ

  • Ο «αυθεντικός» μπακαλιάρος υγράλατος Νορβηγίας με κόκαλο το μεγάλο: 7,79 – 10,95€
  • Μπακαλιάρος λινγκ σε φιλέτο υγράλατος: 7,35 – 7,69€
  • Μπακαλιάρος μεγάλο φιλέτο Ισλανδίας: 13,95 – 14,20€
  • Μπακαλιάρος φιλέτο υγράλατος Ισλανδίας τεμαχισμένος: 10,59 – 17,72€
  • Κατεψυγμένος μπακαλιάρος φιλέτο (ελαφρώς αλατισμένος) εισαγωγής: 9,95€
  • Κατεψυγμένος μπακαλιάρος σε φέτες: 4,35€ – 5,95€ / κιλό
  • Φρέσκος μπακαλιάρος (ελληνικός): 19 – 22€

(πηγή: newsbeast.gr)

Δείτε επίσης