Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δεύτερη εφιαλτική νύχτα – 8 πυροσβέστες στο νοσοκομείο, καμένα σπίτια, μελίσσια, αυτοκίνητα

απο Cyclades Open

Εξαντλητικές είναι οι προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών στα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα της Αλεξανδρούπολης. Είναι μία άνιση μάχη απέναντι σε ισχυρούς ανέμους, που προκαλούν συνεχώς αναζωπυρώσεις και αλλάζουν συνεχώς τη φορά της φωτιάς.

Έχουν εκκενωθεί συνολικά 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της πόλης της Αλεξανδρούπολης έχουν λάβει μηνύματα 112 που τους ζητούν να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους, λόγω των πυκνών καπνών.

Στο σημείο επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα. 8 πυροσβέστες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο: Οι 5 με αναπνευστικά προβλήματα, ένας με τραύμα στο πόδι, ένας με οφθαλμολογικά προβλήματα και ένας εθελοντής – πυροσβέστης με εγκαύματα στα χέρια.

Το μέτωπο που ανησυχεί περισσότερο είναι αυτό πάνω από τη βιομηχανική ζώνη (Νίψα, Δωρικό, Άβαντας). Η φωτιά έχει μπει στον δρυμό της Νίψας και κατευθύνεται προς τον Άβαντα. Θα δοθεί ολονύχτια μάχη ώστε να μην περάσει στον οικισμό και να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη.

Μιλώντας στο Open ο Νίκος Γκότσης, μέλος της Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, τόνισε πως είναι καθοριστικής σημασίας να περιοριστεί η φωτιά πριν φτάσει στον Άβαντα. «Αν ξεφύγει από εκεί θα χαθεί το παιχνίδι εντελώς» προειδοποίησε.

Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο Αλεξανδρούπολης – Φερών η οποία κλείνει κατά διαστήματα. Κλειστή είναι και η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων.

Περιουσίες παραδόθηκαν στις φλόγες

Σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, ενώ στάχτη έγιναν επίσης αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα, μελίσσια και αποθήκες.  Στο Αετοχώρι κάηκαν 5 σπίτια, ενώ η μανία της φωτιάς δεν άφησε αλώβητη ούτε την ιστορική  εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ζημιές (χωρίς πάντως να καεί ολοσχερώς) υπέστη και το μοναστήρι του Ιωάννη Θεολόγου.

Ακόμη 5 σπίτια έγιναν στάχτη στον οικισμό Πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια και στο Δωρικό.

Χωματερή – βόμβα στην περιοχή παραλίας Μαΐστρου

Σε σοβαρή απειλή εξελίσσεται εν τω μεταξύ η χωματερή στην περιοχή παραλίας Μαΐστρου της Αλεξανδρούπολης, η οποία βρίσκεται σε χώρο ιδιοκτησίας του δήμου και είναι πολύ κοντά σε εγκατάσταση πετρελαιοειδών της Aegean Oil.

Με την πυρκαγιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Αλεξανδρούπολη, ο κίνδυνος είναι πιο σοβαρός από ποτέ.

Η Aegean Oil – ήδη από τον Ιούλιο του 2022- είχε προειδοποιήσει τις τοπικές αρχές ότι η δημιουργία χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων σε χώρο όμορο με εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών όχι μόνο ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά και πυροδοτεί άμεσο κίνδυνο ασφάλειας από ανάφλεξη ή και ενδεχόμενη αυτανάφλεξη (λόγω των υψηλών θερμοκρασιών).

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης