“Η φωτογραφία της είδησης”: Αφιέρωμα στη μνήμη του φωτοειδησεογράφου Γιάννη Μπεχράκη, απόψε στο Kontra Channel

"Για να μην πει κανείς οτι δεν γνώριζε..."

απο Cyclades Open
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αυτό το Σάββατο 2 Μαρτίου από τον θάνατο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Έλληνα κορυφαίου φωτοειδησεογράφου Γιάννη Μπεχράκη.

Απόψε στις 22:00 το βράδυ, ο Πάνος Χαρίτος φιλοξενεί ανθρώπους με τους οποίους ο Γιάννης Μπεχράκης συνυπήρξε επαγγελματικά και κάλυψε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα του πλανήτη.

Ο φωτογράφος της εισβολής του Πολυτεχνείου Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ο επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος Μέσης Ανατολής του Associated Press Ντούσαν Βράνιτς, ο επικεφαλής Ελλάδας, Κύπρου & Κεντρικής Ευρώπης του Reuters photos Άλκης Κωνσταντινίδης, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπελεγρής, ο φωτογράφος του Assosiated Press Λευτέρης Πιταράκης, ο εικονολήπτης Βασίλης Τριανταφύλλου και η σύζυγός του Ελισάβετ Σαρίδου φιλοξενούνται στο στούντιο του Kontra channel και συνομιλούν με τον Πάνο Χαρίτο.

H Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος αναφέρει για τον σπουδαίο φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη:

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη της φωτογραφίας. Μετά τις σπουδές του στη φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλεσεξ του Λονδίνου, το 1988, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στο πρακτορείο Reuters.

Έκτοτε, βρέθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη καλύπτοντας γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή του. Μεταξύ άλλων βρέθηκε στη Λιβύη, το Αφγανιστάν, την Τσετσενία, την Αφρική, το Κασμίρ και την Αίγυπτο καλύπτοντας ανθρωπιστικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές, συγκρούσεις και πολεμικές συρράξεις.

Ο Γιάννης Μπεχράκης φωτογράφιζε με πίστη στη δύναμη της εικόνας. Η φωτογραφία για τον ίδιο ήταν όχι μόνο επάγγελμα, αλλά και καθήκον. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας να αλλάξει τον κόσμο και να φωνάξει για εκείνους που δεν μπορούν να μιλήσουν. Ήταν ιδιαίτερα αφοσιωμένος επίσης στην ακεραιότητα των γεγονότων και φωτογράφιζε με σεβασμό σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε βρισκόταν στην άλλη άκρη του φακού του. Όπως είχε πει ο ίδιος, φωτογράφιζε για να αφαιρέσει την δικαιολογία από τον κόσμο ότι “δεν γνώριζε” τί συμβαίνει στις περιοχές που βρισκόταν. Αποτέλεσε έναν πραγματικό “αυτόπτη μάρτυρα” της ιστορίας εν τη γενέσει της.

Ο Μπεχράκης ήταν περισσότερο από ένας απλός φωτορεπόρτερ. Ήταν ένας πραγματικός πρωταγωνιστής στην αναδρομή της ιστορίας. Οι λήψεις του αποτελούν πολύτιμο αρχείο, καθώς αποτυπώνουν την αξία της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Όντας επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου του στην κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015, το 2016 η ομάδα τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

Πέρα από το επαγγελματικό του έργο όμως, ο Γιάννης ήταν ένας θερμός άνθρωπος που με το χιούμορ του συνάρπαζε τους πάντες γύρω του. Το 2019, στα 59 του χρόνια, έφυγε δυστυχώς από κοντά μας αφήνοντας πίσω του ένα κενό στον κόσμο του φωτορεπορτάζ και συνολικά στον κόσμο της φωτογραφίας. Για πολλούς και πολλές από εμάς, ο Γιάννης υπήρξε όχι απλά ένας συνάδελφος αλλά και ένας πολύτιμος φίλος.

Η δουλειά του, θα ζει για πάντα, ως μαρτυρία των σκληρών πολυεπίπεδων πραγματικοτήτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος τιμά τη μνήμη του σπουδαίου καλλιτέχνη και ανθρώπου Γιάννη Μπεχράκη. Οι φωτογραφίες του θα παραμείνουν ένα αθάνατο κομμάτι της ιστορίας και θα εμπνέουν τις επόμενες γενιές να δράσουν ανάλογα.

Διαβάστε:

Γιάννης Μπεχράκης

Γιάννης Μπεχράκης – Yannis Behrakis

Δείτε επίσης