«Κι αν πεθάνω… θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου…»-Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Μανώλη Γλέζο

απο Cyclades Open
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

Περάσανε 4 χρόνια που ο Μανώλης Γλέζος δεν ζει ανάμεσά μας. Έφυγε από τη ζωή μέσα σε μια πρωτοφανή συνθήκη απαγόρευσης και απομόνωσης που είχε επιβάλει η πανδημία του κορονοϊου κι αυτό ήταν ένα δεύτερο πλήγμα, γιατί δεν μπορέσαμε να τον αποχαιρετίσουμε όπως του έπρεπε.

Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια γίνανε πολλά και οι ιδέες ξεφτίσανε ακόμα περισσότερο ως τόπος αναφοράς, ως τρόπος δράσης. Κι όμως, πάντα κάποιοι θ’ αντιστέκονται ψάχνοντας να αναδείξουν και να στεριώσουν με τα λίγα-τα πολλά-που εφοδιάστηκαν έναν καλύτερο κόσμο, μένοντας ενεργοί πολίτες. Ο δρόμος εύκολος δεν είναι, ούτε και ήταν ποτέ για τους εραστές του δίκαιου, του ειρηνικού, του όμορφου, του αυτονόητου κι αυτό μας το μαθαίνει η ίδια η πορεία της ζωής του Νόλη απ’ τ’ Απεράθου της Νάξου.

Τον Μανώλη Γλέζο θα τον θυμάται πάντα- και για πάντα- εκείνος ο άνθρωπος που θα νιώθει κάθε μέρα πως χρωστάει σε προηγούμενους. Και θα θυμάται κι άλλους, πολλούς, όπως εκείνος τους θυμόταν κι όταν έπινε, όταν χόρευε, όταν θαύμαζε την ομορφιά, το έκανε και για εκείνους.

Τον Μανώλη Γλέζο θα τον θυμάται πάντα- και για πάντα- ο άνθρωπος που νιώθει πως χρωστάει σ’ εκείνους που στην προσπάθεια να ζήσουν κάποτε σ’ έναν καλύτερο κόσμο, λοιδορήθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και κάποιοι πέθαναν για να μπορούν οι επόμενοι να τον χαρούν, έχοντας βάλει εκείνοι το μικρό-μεγάλο λιθάρι τους στην ξερολιθιά του δρόμου που ανοίχτηκε. Κι αυτό καμία λησμονιά δεν μπορεί να το σκεπάσει. Οι ίδιοι δεν έζησαν τον κόσμο που ονειρευτήκαν, μα θυσιάστηκαν για τις επόμενες γενιές. Κι αν αυτή η αυταπάρνηση και η έγνοια τους δεν είναι μεγαλείο που οφείλουμε να μνημονεύσουμε, τότε η λέξη έχει χάσει το νόημα και το περιεχόμενο που της αποδίδουμε.

Αυτό που ίσως μας διαφεύγει είναι πως οι άνθρωποι αυτής της ποιότητας, δεν υπήρξαν μόνο μια στιγμή στην Ιστορία, ούτε μόνο σ’ έναν τόπο, αλλά την διατρέχουν, πότε στο κέντρο, πότε στο περιθώριο των σελίδων της, όπου γης. Και εμπνέουν.

Γνωρίζω ήδη τον αντίλογο, τις γκριμάτσες, τα σχόλια εκείνων που δεν έχουν μάθει πως είναι να αγωνίζεσαι για τους πολλούς και όχι για σένα και τον στενό σου κύκλο. Κι, αυτό Μανώλη, δεν άλλαξε γιατί οι αιτίες οι παλιές υπάρχουν ακόμα κι ο κόσμος έγινε ακόμα πιο περίπλοκος.

Ας είναι.

Στην “Πετραία Γη” που ύμνησες η συνείδηση κινείται κι αναδεύεται. Κι αυτό είναι μια υπόσχεση στη μνήμη σου. Η θωριά σου ακόμα την περιβάλλει.

Το παραδοσιακό απεραθίτικο τραγούδι «Ο σκοπός των εκλο(γ)ών» γίνεται για μας «Ο σκοπός του Γλέζου»-Αποχαιρετισμός-4 Απριλίου 2020

Ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης

Ήταν Ιούνιος του 2017 όταν ο Μανώλης Γλέζος παρουσίασε σε εκδήλωση της Βουλής το βιβλίο του «Ακρωνύμια».

Εκεί, συγκινησιακά φορτισμένος, μίλησε για τους συντρόφους του που χάθηκαν και γιατί ο ίδιος είναι πολυπράγμων.

Ο «έφηβος αντάρτης» πέρασε στην αθανασία στις 30 Μαρτίου 2020, ωστόσο ούτε το βλέμμα του έχει σβήσει από τη μνήμη, ούτε η δύναμη των λόγων του, ούτε το σθένος του χαρακτήρα του.

«Τις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές πριν από κάθε μάχη, μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε.

Και λέγαμε: εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσένα δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα.

Κι όταν πίνεις κρασί, θα πίνεις κρασί κι από μένα.

Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα.

Κι όταν ακούς τον άνεμο να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα.

Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα!

Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Είναι δυνατόν;

Το δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και οι άνθρωποι, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που πολέμησα μαζί τους, οι άνθρωποι που αντιμετωπίσαμε μαζί τον θάνατο, δεν ζούνε σήμερα. Μπορώ να τους ξεχάσω; Είναι δυνατόν να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Δεν είναι δυνατόν. Και γι’ αυτό έχω όπως λένε αυτήν την πολυπραγμοσύνη. Γιατί ο καθένας τους μου ‘λεγε, εγώ θέλω να γίνω γεωλόγος. Εγώ θέλω να γίνω υδραυλικός. Εγώ θέλω να γίνω… Εκτελώ εντολές. Ή προσπαθώ να εκτελέσω τις εντολές τους. Προσπαθώ. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω.

Επειδή πιστεύω ότι η σύναξη αυτή δεν είναι ένα ακροατήριο, αλλά εσείς συμμετέχετε ως ενεργοί πολίτες στο πολιτικό γίγνεσθαι, ο καθένας σας στον τομέα του αναλαβαίνει να κάνει πράξεις τα όνειρα αυτών των ανθρώπων. Κι αν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου… θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ!»

Ο Μανώλης Γλέζος, απ’ τ’ Απεράθου της Νάξου παρέμεινε ελεύθερος, έφηβος κι αντάρτης μέχρι την τελευταία του πνοή. Κι αν ο δρόμος που διάλεξε ήταν ο δύσκολος, μας έδειξε πως να τον πατήσουμε και να τον περπατήσουμε. Με το κεφάλι ψηλά.

Αθάνατος!

Το σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Μανώλη Γλέζου που ακολουθεί είναι από το sansimera.gr

Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός, με διαδρομή στα κοινά που ξεκινά από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας. Τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941 μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη τη σβάστικα, κερδίζοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ηγετική προσωπικότητα της Αριστεράς, διώχθηκε επανειλημμένα για την πολιτική του δραστηριότητα και παρέμεινε κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του.

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο (στ’ Απεράθου, σύμφωνα με τη ντοπολαλιά της περιοχής) της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Ο πατέρας του Νικόλαος Γλέζος (1892-1924) ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος, ενώ η μητέρα του Ανδρομάχη Ναυπλιώτου (1894-1967) καταγόταν από την Πάρο. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Το 1935 ήλθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, δουλεύοντας παράλληλα ως φαρμακοϋπάλληλος. Το 1940 πέτυχε στην ΑΣΟΕΕ (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο).

Μαθητής γυμνασίου δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα το 1939 για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς και την αποτίναξη της δικτατορίας του Μεταξά. Μόλις ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος στις 28 Οκτωβρίου 1940 ζήτησε να καταταχτεί ως εθελοντής, αλλά λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν του επετράπη. Εργάστηκε, όμως, εθελοντικά στο Υπουργείο Οικονομικών (Γ’ Ταμείο Εισπράξεων Αθηνών).

Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής (1941-1944) ανέπτυξε έντονη απελευθερωτική δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις και διώξεις. Τη νύχτα της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941 μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη τη σβάστικα και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο. Στις 24 Μαρτίου 1942 συνελήφθη μαζί με τον Απόστολο Σάντα από τα γερμανικά στρατεύματα και φυλακίστηκε ένα μήνα στις φυλακές Αβέρωφ, όπου βασανίστηκε απάνθρωπα, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από φυματίωση βαρυτάτης μορφής. Στις 21 Απριλίου 1943 συνελήφθη από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και παρέμεινε φυλακισμένος τρεις μήνες. Στις 7 Φεβρουαρίου 1944 συνελήφθη από συνεργάτες των αρχών κατοχής και παρέμεινε στις φυλακές επτάμισι μήνες, απ’ όπου δραπέτευσε στις 21 Σεπτεμβρίου 1944. Κατά τη διάρκεια της κατοχής δούλεψε ως υπάλληλος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (1941-1943) και τον Δήμο Αθηναίων (1943-1945).

Μετά την απελευθέρωση δούλεψε στην εφημερίδα Ριζοσπάστης ως συντάκτης και από τις 10 Αυγούστου 1947 έως το κλείσιμό της ανέλαβε αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής. Στις 3 Μαρτίου 1948 συνελήφθη και παραπέμφθηκε συνολικά σε 28 δίκες για αδικήματα Τύπου. Καταδικάστηκε σε διάφορες ποινές, από τις οποίες μία φορά σε θάνατο, τον Οκτώβριο του 1948. Άλλη μία φορά καταδικάστηκε σε θάνατο, στις 21 Μαρτίου 1949 για παράβαση του Γ’ Ψηφίσματος. Οι θανατικές καταδίκες δεν πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Το 1950 οι θανατικές ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε στις 16 Ιουλίου 1954.

Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951, αν και φυλακισμένος, εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ. Τότε κήρυξε απεργία πείνας, με αίτημα την αποφυλάκιση των δέκα εκλεγέντων βουλευτών της ΕΔΑ που ήταν εξορία και φυλακή. Σταμάτησε την απεργία πείνας τη 12η ημέρα, όταν έφεραν από την εξορία τους επτά εξόριστους βουλευτές. Μετά την αποφυλάκισή του εκλέχτηκε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ και ανέλαβε οργανωτικός γραμματέας της. Τον Δεκέμβριο του 1956 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας «Η Αυγή». Στις 5 Δεκεμβρίου 1958 συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας και καταδικάστηκε. Αποφυλακίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1962, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής και της διεθνούς κοινή γνώμης. Στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή.

Ο Λεωνίδας Κύρκος (αριστερά) και ο Μανώλης Γλέζος με χειροπέδες στο Στρατοδικείο.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες και κρατήθηκε στου Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια, στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό, απ’ όπου αποφυλακίστηκε το 1971. Συνολικά, ο Μανωλης Γλέζος καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο και παρέμεινε στις φυλακές 11 χρόνια και 5 μήνες και άλλα 4 χρόνια και έξι μήνες. Παρέμεινε, δηλαδή, κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του. Το 1968 καταδίκασε την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία, αποκόπτοντας έτσι τους δεσμούς του με το ΚΚΕ.

Μετά τη Μεταπολίτευση εργάστηκε για την ανασυγκρότηση της ΕΔΑ, της οποίας διετέλεσε γραμματέας ως το 1985 και πρόεδρος από το 1985 έως το 1989. Παράλληλα, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Το 1981 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών, το 1984 ευρωβουλευτής και το 1985 βουλευτής Β’ Πειραιά.

Στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη κοινοτάρχης Απειράνθου, του χωριού όπου γεννήθηκε, και εισήγαγε τον θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 κατήλθε επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες» για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, που υποστηρίχθηκε από τον Συνασπισμό και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος, ενώ ο συνδυασμός του συγκέντρωσε το 11% των ψήφων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πάρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου».

Επανήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2012, όταν στις διπλές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το ίδιο κόμμα εξελέγη ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, για να κάνει γνωστό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

Ο Μανώλης Γλέζος άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 97 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια.

Το τραγούδι είναι από μία μουσική δημιουργία του Βασίλη Νταλλή “Κι όλα ΄ναι γύρω μέρα”.

Οι στίχοι είναι από την ποιητική του συλλογή του Μανώλη Γλέζου “ΣΤΑ ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΙΑ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟ ΦΩΣ”. Εκδόσεις GUTENBERG και απαγγέλει ο ίδιος ο Γλέζος.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντία Κάτσαρη.

Στίχοι: Μανώλης Γλέζος.

Ερμηνεία: Μπάμπης Τσέρτος

Μουσική: Βασίλης Νταλλής.

Βιολί: Νίκος Σκαφίδας.

Κιθάρα: Βασίλης Νταλλής.

Τσιμπούς, ούτι & λαούτο: Θοδωρής Πετρόπουλος.

Κανονάκι: Σοφία Μέρμηγκα.

Κρουστά: Εύη Κανέλλου

Προγραμματισμός: Γιάννης Τσέρτος.

Επιμέλεια: Cyclades Open/Ειρήνη Προμπονά

Δείτε επίσης