ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ Νο19-Η χώρα που δολοφονεί το σύμβολό της

Πέτρος Κατσάκος | ΑΥΓΗ

απο Cyclades Open

Οι νυχτερινοί πυροβολισμοί είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στις περισσότερες επαρχίες της Αυστραλίας. Κάθε βράδυ σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές, χιλιάδες καγκουρό ενώ βόσκουν ειρηνικά, σηκώνονται όρθια όταν ακούν ένα όχημα που πλησιάζει. Όταν ανάβει ο εκτυφλωτικός προβολέας τα ζώα παγώνουν. Τότε ακούγεται ο πυροβολισμός. Ένα καγκουρό πέφτει νεκρό για τη σάρκα και το δέρμα του. Το ζώο πρέπει να πεθάνει με μια και μόνο βολή στο κεφάλι αλλιώς είναι άχρηστο για τους εμπόρους και αν έχει τραυματιστεί απλώς με μια σφαίρα σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός του θα αφεθεί να πεθάνει με έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.

Αυτού του είδους οι παράπλευρες απώλειες στο κυνήγι των καγκουρό είναι αριθμητικά άγνωστες και το μόνο που οι Αρχές γνωρίζουν είναι πως στην Αυστραλία, εκατομμύρια καγκουρό θανατώνονται κάθε χρόνο σε ένα από τα πιο εμπορικά κυνήγια στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η μεγαλύτερη αγορά για κρέας και δέρμα από καγκουρό. Η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς εντός της ΕΕ. Ενώ το κρέας χρησιμοποιείται κυρίως σε εστιατόρια και για την τροφή σκύλων και γατιών, το δέρμα των καγκουρό χρησιμοποιείται ευρέως από τους κατασκευαστές αθλητικών παπουτσιών, όπως της Nike, Adidas και Puma. Το δέρμα από τα καγκουρό χρησιμοποιείται για πατίνια, στολή μοτοσικλετιστών και επίσης για θήκες τηλεφώνων.

Όταν το 2020 η Αυστραλία γνώρισε την μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της με την χώρα να τυλίγεται στις φλόγες με αποτέλεσμα το ένα πέμπτο των δασών της χώρας να γίνει στάχτη και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ζώα να καούν ζωντανά η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ της χώρας απηύθυναν έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να βοηθήσουν τα πιο αθώα θύματα αυτής της τραγωδίας. Θα περίμενε κανείς πως μετά από μια τέτοια ανείπωτη καταστροφή – που ανά πάσα στιγμή μπορεί να επαναληφθεί λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που εξακολουθεί να πλήττει την Αυστραλία – η χώρα θα έβαζε έστω κάποιους περιορισμούς στην μαζικότερη εξολόθρευση άγριων ζώων που επιτρέπει να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς εδώ και δεκαετίες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να βάλουν φρένο στο κυνήγι των καγκουρό μιας και η Αυστραλία είναι η χώρα που νομίμως εξολοθρεύει το σύμβολό της επιτρέποντας να έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 30 χρόνια για το κρέας και το δέρμα τους περίπου 90 εκατομμύρια άγρια καγκουρό. Ζώα που δολοφονούνται κατά χιλιάδες ώστε να ικανοποιούν τις γαστριμαργικές τους ανησυχίες ευρωπαίοι και αμερικανοί όσο και να τροφοδοτούνται με δέρμα μεγάλες φίρμες αθλητικών παπουτσιών που προτιμούν το καγκουρό για τα πιο εμπορικά τους μοντέλα.

Τα ορφανά της Αυστραλίας

Σε πολλές περιπτώσεις τα θηλυκά καγκουρό που πέφτουν νεκρά από τις σφαίρες των κυνηγών αφήνουν πίσω τους χιλιάδες ανυπεράσπιστα ορφανά που αν δεν προλάβουν να ξεφύγουν σκοτώνονται από τους διώκτες τους που τα χτυπούν με ένα ρόπαλο στο κεφάλι ή αν καταφέρουν να δραπετεύσουν ή θα πεθάνουν από την πείνα ή θα φαγωθούν από μεγαλύτερα αρπακτικά καθώς μακριά από τον μάρσιπο είναι ανίκανα να επιβιώσουν στο φυσικό περιβάλλον και χρειάζονται έναν με ενάμιση χρόνο για να απογαλακτιστούν και να αποχωριστούν την μητρική αυτή “τσέπη” που τα φιλοξενεί και τα κρατά με ισχυρό συναισθηματικό δεσμό δεμένα με την μητέρα τους. Σύμφωνα με την οργάνωση “Animals Australia” κάθε χρόνο, περίπου 440.000 εξαρτώμενα νεαρά καγκουρό είτε πεθαίνουν με ρόπαλο είτε αφήνονται να λιμοκτονήσουν αφού σκοτωθούν οι μητέρες τους. Σήμερα στην Αυστραλία λειτουργούν εκατοντάδες φιλοζωικά καταφύγια που φιλοξενούν ορφανά καγκουρό που έχουν καταφέρει να γλυτώσουν από τα ρόπαλα των κυνηγών και τις δυσκολίες της άγρια φύσης.

Για ένα γκουρμέ πιάτο

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων, μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία πίεσης της ΕΕ να σταματήσει την εισαγωγή κρέατος και δέρματος καγκουρό καθώς η ζήτηση είναι αυτή που συντηρεί την μαζική δολοφονία εκατομμυρίων ζώων χωρίς φυσικά να τηρείται ο ευρωπαϊκός κανονισμός “περί αναισθητοποίησης των ζώων πριν από τη θανάτωση”. Ήδη αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Γερμανία έχουν ανακοινώσει την διακοπή εισαγωγής κρέατος καγκουρό ανακοινώνοντας πως η πώλησή του δεν συνάδει με το περιβαλλοντικό τους προφίλ. Στην Ελλάδα πάντως υπάρχουν καταστήματα που εισάγουν κρέας από καγκουρό ενώ δεν λείπουν και αυτοί που το προτείνουν βάσει των χαμηλών του λιπαρών ή της εξωτικής του γεύσης καθώς έτσι αντιλαμβάνονται την ύπαρξη ενός ζώου που δεν έχει φωνή να πει την μαρτυρική του ιστορία. Και αυτή την ιστορία πρέπει κάποιοι να την πουν, όπως την είπαν και οι δημιουργοί της ταινίας “Καγκουρό, μια ιστορία αγάπης και μίσους” που προωθεί διεθνώς την πρόταση για απαγόρευση του κυνηγιού του συμβόλου της Αυστραλίας. Της χώρας που δολοφονεί το σύμβολό του.

Πηγή: ΑΥΓΗ/Πέτρος Κατσάκος

Δείτε επίσης