ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ Νο33-“Φουαγκρά. Δεν είναι τροφή, είναι διαστροφή”

Πετρος Κατσάκος/ΑΥΓΗ

απο Cyclades Open

Στις 26 Οκτωβρίου του 2022, μια ομάδα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων διέκοψαν μια εκδήλωση γευσιγνωσίας φουά-γκρα σε εστιατόριο του σεφ Ντέιβιντ Μπέρκ στη Νέα Υόρκη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον γνωστό για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις σεφ ως απάντηση στην δικαστική διαμάχη που έχει ανοίξει όσον αφορά την πώληση φουά-γκρα στα εστιατόρια της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Το 2019, ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης ψήφισαν την απαγόρευση της πώλησης φουά-γκρα στα εστιατόρια της πόλης, αλλά στις 15 Σεπτεμβρίου του 2022 ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα, επιτρέποντας τη συνέχιση της πώλησης φουά γκρα περιπλέκοντας την κατάσταση και εξοργίζοντας την φιλοζωική κοινότητα που για δεκαετίες δίνει μάχη για την ολική απαγόρευση του συγκεκριμένου εδέσματος που χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον ανήθικες και βάρβαρες διατροφικές συνήθειες κάποιας μερίδας ανθρώπων.

Την ίδια ώρα ο νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας με μια απόφαση που χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από την οργάνωση PETA ανακοίνωσε την καθολική απαγόρευση του φουά-γκρα στον βασιλικό οίκο και σε όλες τις βασιλικές κατοικίες.

Η φρίκη που την λένε λιχουδιά

Φουά-γκρα, είναι ο γαλλικός όρος για το λιπώδες ήπαρ. Είναι το πρησμένο, άρρωστο συκώτι πάπιας ή χήνας που τρέφεται βίαια μέχρι και πριν από τη σφαγή. Τα πτηνά υποφέρουν τρομερά, τόσο κατά τη διάρκεια της διαβίωσής τους σε μικροσκοπικά κλουβιά όσο και κατά τη διαδικασία του βίαιου ταΐσματος. Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, το συκώτι τους πρήζεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθος του και τα πουλιά ούτε καν μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή ακόμα και να αναπνεύσουν. Σε αυτό το σημείο, θανατώνονται, και τα συκώτια τους πωλούνται ως εκλεπτυσμένη λιχουδιά για ευαίσθητους ουρανίσκους.

Σήμερα η παραγωγή φουά-γκρα είναι συγκεντρωμένη στη Γαλλία, η οποία παράγει και καταναλώνει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής με το υπόλοιπο 10% να παρασκευάζεται στις ΗΠΑ. Περίπου 24 εκατομμύρια πάπιες και μισό εκατομμύριο χήνες θανατώνονται ετησίως για τη βιομηχανία φουά-γκρα στην Γαλλία ενώ περίπου μισό εκατομμύριο πουλιά θανατώνονται κάθε χρόνο για τον ίδιο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι, όμως, ο αριθμός των σκοτωμένων πτηνών που προκαλεί αποτροπιασμό αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και τρέφονται τα πτηνά στις φάρμες παραγωγής του φουά-γκρα και αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο για τους λάτρεις της συγκεκριμένης λιχουδιάς.

Ξέρουν αλλά τρώνε

Κάποιοι υποστηρίζουν πως αν οι άνθρωποι γνώριζαν πως παρασκευάζεται το φουά-γκρα δύσκολα θα το έβαζαν στο στόμα τους. Κάποιες εποχές που οι πληροφορίες και η γνώση δεν ήταν ιδιαίτερα προσιτές στο ευρύ κοινό, η παραπάνω εκδοχή ίσως και να ίσχυε. Στην εποχή μας, όμως, που όσοι επιλέγουν και επιμένουν να τρων φουά-γκρα γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια το πως αυτό παρασκευάζεται, δεν υπάρχει καμία ψευδαίσθηση για το μέγεθος της ανθρώπινης αναλγησίας απέναντι σε ζώα όπως οι πάπιες και οι χήνες που αντιμετωπίζονται με τον πλέον βάναυσο και βάρβαρο τρόπο ώστε να παραχθεί ένα έδεσμα βουτηγμένο στην φρίκη και στον πόνο.

Δεν αποτελεί μυστικό για τους λάτρεις του φουά-γκρα πως στις σύγχρονες μονάδες παραγωγής, χήνες και πάπιες ζουν, σε μικρά είτε ατομικά ή ομαδικά μικροσκοπικά κλουβιά που σχεδόν τις ακινητοποιούν ώστε να μην μπορούν να αποφύγουν τον “τροφοδότη” και το μηχάνημα σίτισης. Η διαδικασία θέλει τον τροφοδότη να αρπάζει το πτηνό και να βυθίζει τον μεταλλικό σωλήνα σίτισης μέσα στον λαιμούς του. Η αντλία της μηχανής ρίχνει μια μεγάλη ποσότητα από μείγμα καλαμποκιού-λαδιού άμεσα στον οισοφάγο του πτηνού που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο έως ένα τέταρτο του σωματικού του βάρους. Και αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση για περίπου 12 με 18 ημέρες τότε δηλαδή που το συκώτι τους είναι πρησμένο μέχρι και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθός του. Αυτή η βάναυση μεταχείριση είναι καταστροφική για την υγεία των πτηνών με την αναπνοή να γίνεται δύσκολη και επώδυνη δεδομένου ότι το πρησμένο ήπαρ πιέζει τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα, προκαλώντας αναπνευστικά στρες λόγω του μειωμένου χώρου αέρα στους πνεύμονες τους.

Μια ακόμη βάναυση κακοποίηση που τα πτηνά υπομένουν είναι το κόψιμο με ψαλίδι του ράμφους τους ώστε να μπαίνει στο στόμα τους ευκολότερα ο σωλήνας σίτισης. Και ενώ όλα αυτά είναι πλέον γνωστά στους καταναλωτές του φουά-γκρα η ζήτηση του συγκεκριμένου εδέσματος παραμένει σταθερή σε έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ανθρώπων που δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό στο να καταπίνουν το προϊόν μιας από τις αθλιότερες μορφές πτηνοτροφίας.

Info: Το 2022 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με νέα έκθεση δήλωσε ότι η παραγωγή φουά-γκρα σέβεται τα κριτήρια καλής διαβίωσης των ζώων, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε απαιτήσει την απαγόρευση της αναγκαστικής σίτισης των πτηνών, η οποία χαρακτηριζόταν “σκληρή και περιττή”. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. η εκτροφή των πτηνών λαμβάνει χώρα κυρίως σε οικογενειακές επιχειρήσεις, όπου τα πουλιά “περνούν το 90% της ζωής τους στην ύπαιθρο και όπου η φάση πάχυνσης, η οποία διαρκεί από 10 έως 12 ημέρες κατά μέσο όρο με δύο γεύματα την ημέρα, σέβεται το βιολογικές παραμέτρους του ζώου”.

Πηγή-Φωτογραφίες: ΑΥΓΗ/Πέτρος Κατσάκος

Δείτε επίσης