Καταιγίδα στο Αιγαίο: Η εμφάνιση διπλού red sprite στον ουρανό σε μια συγκλονιστική φωτογραφία

απο Cyclades Open

Ένα διπλό red sprite από την καταιγίδα στο Αιγαίο πριν λίγη ώρα. “Ο μητρικός κεραυνός που τα δημιούργησε εντοπίστηκε στην Ικαρία και είχε ένταση 76κΑ” αναφέρει ο Παναγιώτης Τσούρας που απαθανάτισε το φαινόμενο με τον φωτογραφικό του φακό και το δημοσίευσε στο twitter του meteo.gr.

Τα Sprites είναι ένα από τα πιο γνωστά TLEs, δηλαδή τα Φωτεινά Παροδικά Συμβάντα (Transient Luminous Events). Το επιστημονικό πρόγραμμα της NASA, Spritacular, αξιοποιεί τη δύναμη της συλλογής πληροφοριών από πολίτες – αυτόπτες μάρτυρες, για να προωθήσει τη μελέτη των sprites και άλλων παροδικών φωτεινών γεγονότων ή TLEs όπως είναι διεθνώς γνωστά.

Τα sprites εμφανίζονται σε ύψος περίπου 80 χιλιομέτρων, ψηλά πάνω από τις καταιγίδες. Εμφανίζονται στιγμές μετά από μια αστραπή – μια ξαφνική κοκκινωπή λάμψη που μπορεί να πάρει μια σειρά από σχήματα, συχνά συνδυάζοντας διάχυτους σχηματισμούς με φωτεινές, αγκαθωτές έλικες.

Περισσότερες φωτογραφίες με το φαινόμενο:

Διαβάστε σχετικό άρθρο για την εμφάνιση του φαινομένου πάνω από το Αιγαίο τον Οκτώβριο του 2022 και πως ξεκίνησε το πρόγραμμα Spritacular της NASA.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Παναγιώτης Τσούρας /twitter

Δείτε επίσης