Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ αποσύρει τα χερσαία στρατεύματα από το νότιο τμήμα

απο Cyclades Open
ΓΑΖΑ

Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε σχεδόν όλες τις χερσαίες δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πλην μιας ταξιαρχίας.

Ο στρατός δεν έχει υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Δεν είναι σαφές εάν η απόσυρση θα καθυστερήσει την εισβολή στη Ράφα για την οποία απειλεί εδώ και καιρό το Ισραήλ, θεωρώντας τη μάλιστα αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Μια ισραηλινή ταξιαρχία αποτελείται από κάποιες χιλιάδες στρατιώτες.

Εντείνονται οι προσπάθειες για εκεχειρία

Η απόσυρση λαμβάνει χώρα την ώρα που η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, που στοχεύει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας και τη σύναψη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων.

Στο Κάιρο θα μεταβεί αντιπροσωπεία της Χαμάς, με επικεφαλής τον υποδιοικητή της οργάνωσης στη Γάζα, Χαλίλ αλ Χαγιά, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτές.

Η Χαμάς επανέλαβε τα αιτήματά της, όπως τα παρουσίασε στην πρόταση της 14ης Μαρτίου, που προηγήθηκε του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπέρ της εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Επισήμανε μάλιστα ότι «δεν θα απαρνηθεί» τις αξιώσεις της για μια κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό portal «Axios», ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς θέλει να συναντήσει στο Κάιρο τον επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, καθώς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και τον αρχηγό πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης