Νάξος-Εκβραχισμός βυθού στην Πλάκα-Νίκη Ευελπίδου: “Χωρίς τους ακτόλιθους σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχουν αμμουδιές”

Μια εκπομπή του Aegean Voice 107,5 με την Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή “Στο βάθος κήπος” και στην Ειρήνη Προμπονά μίλησε η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Νίκη Ευελπίδου σχετικά με το περιστατικό εκβραχισμού του βυθού στην παραλία της Πλάκας από ιδιώτη.

Η κ. Ευελπίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η αφαίρεση των ακτολίθων από τον βυθό συνιστά μια αδιανόητη και καταστροφική παρέμβαση που το πολύ σε μια δεκαετία θα έχει καταστρέψει την παραλία, καθώς αυτές οι πλάκες είναι που σταματούν το κύμα απ’ το να σκάει με ορμή στην αμμουδιά, προστατεύοντάς την. Όπως είπε η κ. Ευελπίδου “σ’ αυτές τις πλάκες οφείλει η Νάξος τις υπέροχες αμμουδιές της, αυτές που την έχουν κάνει γνωστή παντού, αν αυτές εκλείψουν, τότε το πολύ σε 10 έτη οι αμμουδιές θα χαθούν απ’ την διάβρωση, ειδικά τώρα που με την κλιματική αλλαγή παρούσα η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται”.

Μάλιστα όπως συμπλήρωσε πως “οι ακτόλιθοι, οι πλάκες που μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως αν λείψουν παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους λουόμενους αποτελούν μνημείο φυσικής κληρονομιάς και δεν πρέπει να της πειράζουμε, καθώς είναι υπό προστασία όπως κάθε άλλο μνημείο”.

Η κ. Ευελπίδου μάλιστα συνέστησε την επανατοποθέτηση των μεγάλων τμημάτων των βράχων που αποσπάστηκαν πίσω στη θάλασσα για να μπορέσουν όπως μπορούν αφού και αποσπάστηκαν, ώστε να ανακόψουν την διάβρωση.

Δείτε επίσης