Νάξος: Σύλλογος Γυναικών Φιλωτίου Νάξου- Εκδηλώσεις για το κάψιμο του Μάη και τον Κλήδονα στο Πέρα περβόλι

απο Cyclades Open

Ο δεντρολίβανος χρησιμοποιείται στη μαγεία της αγάπης, όπου είναι ικανός να κάνει θαύματα, προσελκύει την αγάπη, απαλλάσσει από την αρνητική ενέργεια.

Όσο για τη λυγαριά είναι το πολύτιμο βότανο που λατρεύει τις γυναίκες. Στην αρχαιότητα οι νέες κοπέλες αφιέρωναν τη λυγαριά στη Θεά Άρτεμη για να έχουν καλή τύχη.

Ο Κλήδονας τώρα, αποκαλύπτει στις κοπέλες τον μελλοντικό τους σύζυγο γι’ αυτό και η σχέση των φυτών με το έθιμο αυτό. Η εκκλησία μας τιμά τη γέννηση του Αη-Γιάννη του Προδρόμου στον οποίο ο λαός έχει δώσει πολλά ονόματα Κλήδονας, Ριζικάρης, Λαμπαδιάρης, Φανιστής επειδή αποκαλύπτει την τύχη, το ριζικό και ανάβουν φωτιές στις γειτονιές!!!

Τώρα θα μου πείτε ωραία είναι ετούτα αλλά γιατί σας τα εξιστορούμε και δίκιο θα έχετε, όμως υπάρχει λόγος…λόγος για γιορτή!

Είναι του Αη Γιαννιού του Κλήδονα και σ’ όλο το νησί-κυρίως στα ορεινά του νησιού- οι σύλλογοι διοργανώνουν γιορτή για το έθιμο του Κλήδονα και το κάψιμο του Μάη!

Ο Σύλλογος Γυναικών Φιλωτίου Νάξου λοιπόν σας προσκαλεί ντόπιους και επισκέπτες να γιορτάσετε μαζί του στο Φιλώτι την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα στο Πέρα Περβόλι και που ξέρετε, μπορεί να σας φανερωθεί το ταίρι που περιμένατε.

Όπως και να χει θα περάσετε όμορφα και σίγουρα το διήμερο θα σας μείνει αξέχαστο!

Ανοίξανε τον κλήδονα στ’ Αϊ Γιαννιού τη χάρη

κι όποια ναι καλορίζική όποιο αγαπά θα πάρει!

Δείτε επίσης