Naxos Wildlife Protection: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επανένταξη τριών θαλάσσιων χελωνών κι η μέρα είχε κάτι από γιορτή!

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Πρώτη μέρα της φθινοπωρινής ισημερίας και το καλοκαίρι μας αφήνει με ένα Σαββατοκύριακο που κάθε άλλο παρά φθινόπωρο θυμίζει.

Αποκαλόκαιρο και το νησί κρατά ακόμα τους επισκέπτες του που απολαμβάνουν τη θάλασσα στις παραλίες. Στον Αγ. Προκόπιο επικρατεί ηρεμία με τους λουόμενους ν’ απολαμβάνουν, χωρίς να τους πνίγει το αδιαχώρητο του Αυγούστου, την ομορφιά της θάλασσας από νωρίς το πρωί.

Το ραντεβού στην παραλία κλείστηκε πριν από μια εβδομάδα. Σάββατο 23/09 στις 12:30 ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου θα επανεντάξει 3 θαλάσσιες χελώνες στην παραλία του Αγ. Προκοπίου. Ο Γιάννης Ορφανός, πρόεδρος του Συλλόγου είχε τσεκάρει την ημερομηνία γιατί οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά ευνοϊκές.

Η Μυρτώ, ο Μάουι και η Μαρκέλλα ήταν πλέον έτοιμες για επανένταξη. Οι χελώνες που εντοπίστηκαν τραυματισμένες δέχτηκαν όλον αυτό τον καιρό την φροντίδα του Γιάννη και της Σοφίας και η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η κάθε μια απ’ αυτές ήταν εξαιρετικά κρίσιμη.

Η Μυρτώ βρέθηκε στην Πάρο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και τα πτερύγια από πρόσκρουση με σκάφος. Ο Maui είχε βρεθεί στην Μουτσούνα Νάξου από αθλητές καγιάκ μπλεγμένος σε πετονιές και αγκίστρια. Η Μαρκέλλα, μια μεγάλη θηλυκή C.caretta βάρους 55 κιλών, βρέθηκε από περαστικό σκάφος ανοιχτά της Αμοργού με τραύμα από προπέλα και προβλήματα πλευστότητας. Τ’ όνομά της το οφείλει στο κοριτσάκι που την εντόπισε.

Καμία δεν θα είχε σωθεί, αν οι άνθρωποι που τις εντόπισαν δεν είχαν την ευαισθησία να ενημερώσουν άμεσα τον Σύλλογο για να τις παραλάβει, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο όπου αυτή κρίθηκε απαραίτητη.

Από τη στιγμή που οι χελώνες έφτασαν στο σταθμό, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου κι αυτό είναι ίσως κάτι που δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα, όσοι παρακολουθούμε μέσα από τις αναρτήσεις του Συλλόγου την εξέλιξη της υγείας των τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων που φτάνουν εκεί.

Δεν είναι μόνο ο κόπος, η κατάλληλη σίτιση, η περίθαλψη κλπ είναι η ευθύνη και η έγνοια να γίνουν όλα αυτά στην ώρα τους, όπως πρέπει, κάτι που απαιτεί τεράστια αφοσίωση και χρόνο προσωπικό που πρέπει να αφιερωθεί, προκειμένου τα ζώα ν’ ανακάμψουν και να γίνουν καλά. Είναι μια δέσμευση που γίνεται απόλυτα συνειδητά.

Γι’ αυτό και κάθε επανένταξη είναι μια γιορτή που προσφέρει χαρά και ανακούφιση, γιατί όλα πήγαν καλά και το ζώο μπορεί να επιστρέψει εκεί που ανήκει: πίσω στη Φύση. Ακόμα και η επανένταξη, όπως στην περίπτωση των θαλάσσιων χελωνών, γίνεται με παρακολούθηση από δύτες οι οποίοι παρακολουθούν την χελώνα, αφού απελευθερωθεί, ώστε να βεβαιωθούν πως όλα είναι εντάξει, οι χελώνες δεν παρουσιάζονται προβλήματα πλευστότητας ή κάτι που να δείχνει πως το ζώο χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο φροντίδας στον σταθμό του Συλλόγου.

Σήμερα όλα πήγαν εξαιρετικά καλά.

Οι χελώνες επανεντάχθηκαν με επιτυχία, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε την διαδικασία με μεγάλη ικανοποίηση. Ένα μέρος της παραλίας οριοθετήθηκε, ώστε τα ζώα να μην στρεσαριστούν κατά την αναμονή μέσα στις δεξαμενές από θαμώνες, βράχηκαν με θαλασσινό νερό, καθώς ήταν καλυμμένες με πετσέτα, ώστε να μην αφυδατωθούν και παρουσία μελών και φίλων του Συλλόγου ξεκίνησε η διαδικασία της επανένταξης.

Ο Γιάννης Ορφανός και η Σοφία Λυκουροπούλου, η ψυχή του Naxos Wildlife Protection εξήγησαν στους παρευρισκόμενους με λίγα λόγια, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, το είδος κάθε χελώνας, που βρέθηκε, ποιο ήταν το τραύμα της και μετά αφέθηκαν στη θάλασσα.

Την παράσταση έκλεψε η Μαρκέλλα, μια μεγάλη χελώνα Caretta caretta βάρους 55 κιλών που βγαίνοντας απ’ την δεξαμενή με την βοήθεια του Γιάννη και ενός άντρα της Λιμενικής Αρχής Νάξου έφτασε μόνη της στην ακροθαλασσιά, όπου με χαλαρότητα και σιγουριά μπήκε στο νερό και απομακρύνθηκε με χάρη στα βαθιά.

Πρώτη φορά παρακολούθησα και συμμετείχα σε επανένταξη άγριου ζώου στη Φύση και μάλιστα στον τόπο μου. Η στιγμή ήταν μοναδική και η χαρά απερίγραπτη. Τόσο για μένα όσο και τα μέλη του Συλλόγου που βοήθησαν στη διαδικασία.

Όπως μεγάλη είναι η ευγνωμοσύνη μου για τον Σύλλογο και το έργο που επιτελεί και μάλιστα εθελοντικά, όπως εθελοντική είναι και η συμμετοχή των μελών του. Κι αυτό κάνει το έργο ακόμα σπουδαιότερο.

Προχτές δοκίμασα μια ακόμα συγκίνηση.

Είδα μικρά χελωνάκια, κυριολεκτικά μόλις είχαν βγει απ’ το αυγό τους, να παίρνουν τον δρόμο προς τη θάλασσα. Μικροσκοπικά, αλλά θαρραλέα τα μικρά κατηφόριζαν από τη φωλιά τους για να δώσουν την πρώτη τους μάχη με το ελαφρύ κύμα που έσκαγε στην ακρογιαλιά και να κερδίσουν. Οι θηρευτές τους πολλοί, ελάχιστα θα επιβιώσουν, ώστε μόλις ενηλικιωθούν να γυρίσουν στο μέρος που γεννήθηκαν για να κάνουν τ’ αυγά τους.

Η περιοχή που βρίσκονται οι φωλιές είναι περιφραγμένη, ενώ υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες για το τι ΔΕΝ κάνουμε εντός της προστατευόμενης περιοχής και όταν δούμε τα χελωνάκια να ξεκινούν το ταξίδι τους προς τη θάλασσα, κανόνες που πρέπει να σεβόμαστε απολύτως προκειμένου να μην ενοχληθούν τα μικρά και χάσουν τον προσανατολισμό τους, χάνοντας άσκοπα δυνάμεις. Σύμμαχοι του Συλλόγου σ’ αυτή την προσπάθεια είναι οι περίοικοι, οι επιχειρηματίες της εκάστοτε περιοχής-ποτέ δεν είναι όλοι και στις δυο περιπτώσεις- που ελέγχουν κάθε τόσο την περιοχή που βρίσκεται η φωλιά.

Φέτος εντοπίστηκαν και περιφράχτηκαν 3 φωλιές σε Αγ. Προκόπιο, Πλάκα και Μ. Βίγλα, περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

Η άγρια πανίδα της Νάξου δίνει προστιθέμενη αξία στον τόπο μας. Η φροντίδα ώστε να παραμείνει προστατευμένη και υγιής την κάνει ακόμα μεγαλύτερη. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται, αρχικά, να μην υποβαθμίζεται το περιβάλλον στο οποίο ζουν τα άγρια ζώα και κάποιος να είναι εκεί για να προσέχει όταν χρειαστούν βοήθεια. Στην περίπτωση των θαλάσσιων χελωνών σημαντική είναι η βοήθεια και η συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου της Λιμενικής Αρχής Νάξου που σήμερα βοήθησε και στην επανένταξη της Μαρκέλλας.

Μόλις τέλειωσε η επανένταξη των χελωνών ο Γιάννης και η Σοφία έφυγαν για να παραλάβουν ένα άγριο πτηνό που βρήκαν κάτοικοι και είχε ανάγκη περίθαλψης.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

-Έχοντας τα μάτια μας ανοιχτά. Αν δούμε κάποια χελώνα να επιπλέει ή να στέκεται ακίνητη στην επιφάνεια ή έχει βγει στα ρηχά ενημερώνουμε τον Σύλλογο. Το ίδιο κάνουμε κι όταν βρούμε κάποιο άλλο άγριο ζώο ή πτηνό.

-Ενισχύουμε την προσπάθεια του Συλλόγου. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ανάγκη από πετσέτες. Μπορούμε να τις δωρίσουμε στον Σύλλογο, αντί να τις πετάξουμε, μπορούμε να προμηθευτούμε το υπέροχο ημερολόγιο του Συλλόγου ενισχύοντας την προσπάθεια, είμαστε σε επαφή μαζί του, παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις του.

-Φροντίζουμε το περιβάλλον. Για εμάς και για τα ζώα που το κατοικούν. Συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία του καθημερινά, βοηθάμε όπου χρειαστεί συμβάλλοντας σε καθαρισμό παραλιών, κάθε χώρου που διαβιούν, δεν τα ενοχλούμε αυτά ή τις φωλιές τους, δεν τα τρομάζουμε, πολύ περισσότερο δεν τα σκοτώνουμε. Τα προστατεύουμε.

-Σε κάθε περίπτωση ενημερωνόμαστε από την ιστοσελίδα και από την σελίδα facebook του Συλλόγου για το τί πρέπει να κάνουμε όταν δούμε άγριο ζώο σε κίνδυνο. Το τηλέφωνο είναι πάντα ανοιχτό.

📸Cyclades Open

Δείτε επίσης