Νέα Φιλαδέλφεια: Στην φυλακή και οι 105 κατηγορούμενοι

απο Cyclades Open

Στην φυλακή βρίσκονται πλέον και οι 105 κατηγορούμενοι  για τα φονικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά και την ολοκλήρωση του σημερινού τρίτου κύκλου των απολογιών. Ανάμεσά τους  δύο Έλληνες και ένας κατηγορούμενος αλβανικής καταγωγής.

Επίσης, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι πέντε υπήκοοι Κροατίας που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα επιχειρώντας να φύγουν προς Ιταλία καθώς και ο συμπατριώτης τους που συνελήφθη στην Κακαβιά θέλοντας να περάσει τα σύνορα για Αλβανία.

Αρνήθηκε τον αρχηγικό του ρόλο

Οι κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία αρνήθηκαν κάθε σχέση με την αιματηρή συμπλοκή, ενώ ένας 40χρονος κατηγορούμενος ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής της κροατικής ομάδας φανατικών φιλάθλων, «Bad Blue Boys» ισχυρίστηκε στην απολογία του πως ήρθε αεροπορικώς από τη Βιέννη, όπου διαμένει, για να χειροκροτήσει  την ομάδα τους μετά το τέλος της προπόνησης της, και εκεί, όπως ισχυρίστηκε, δέχθηκαν επίθεση από τη αντίπαλη ομάδας, ενώ αρνήθηκε τον αρχηγικό του ρόλο.

Σε 16 σωφρονιστικά ιδρύματα

Στο μεταξύ οι πολυπληθείς ομάδες των προφυλακισμένων κατηγορούμενων θα κρατηθούν σε συνολικά 16 σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες των 3 ατόμων. Επίσης ομάδα από οκτώ κατηγορούμενους θα μεταφερθεί στις φυλακές Αυλώνα και ομάδα από άλλους έξι θα κρατηθεί στον Κορυδαλλό.

Στο διαβιβαστικό των αρχών περιλαμβάνεται ωστόσο ακόμη ένα πρόσωπο ελληνικής καταγωγής, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως.

Ο 14ος τακτικός ανακριτής, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετέβη νωρίτερα στον Ευαγγελισμό και έλαβε απολογία από έναν Κροάτη κατηγορούμενο που νοσηλεύεται φρουρούμενος .Πλέον το βάρος της έρευνας πέφτει στον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνηγόρους, διακρίνεται στα βίντεο ντοκουμέντα από την καταδρομική επίθεση των Κροατών οπαδών.

Στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται  το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, ενώ εξηγήσεις καλούνται να δώσουν οι κατηγορούμενοι  για κακουργήματα που αφορούν, τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς και άλλων.

‘Εντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Εντωμεταξύ, την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου, Ζόραν Μιλάνοβιτς, με την οποία επιχειρήθηκε ωμή παρέμβαση στον ρόλο της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κροατίας είπε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους 100 μέσω κάποιου είδους “τεχνητής κράτησης”, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος επισήμανε τα ακόλουθα: 

«Οι  δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.

Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης