Ο Τζόναθαν, το γηραιότερο ζώο ξηράς του κόσμου γιορτάζει τα 190α γενέθλιά του!

απο Cyclades Open

Σε εορταστικό κλίμα βρίσκεται το νησί της Αγίας Ελένης στο νότιο Ατλαντικό, καθώς η “μασκότ” του νησιού, ο Τζόναθαν, γιορτάζει τα 190α γενέθλιά του. Πρόκειται για το γηραιότερο ζώο ξηράς του κόσμου αυτή τη στιγμή.

Το σπίτι του κυβερνήτη του νησιού, όπου ο Τζόναθαν έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, σηματοδοτεί την περίσταση, ανοίγοντας για τρεις ημέρες σε επισκέπτες που επιθυμούν να γιορτάσουν το “ιστορικό ορόσημο”.

Αν και δεν υπάρχει πραγματικό αρχείο για τη γέννησή του, ο Τζόναθαν πιστεύεται ότι γεννήθηκε γύρω στο 1832. Μεταφέρθηκε στην Αγία Ελένη από τις Σεϋχέλλες το 1882 ως δώρο στον Sir William Grey-Wilson – ο οποίος αργότερα έγινε κυβερνήτης.

Ωστόσο, ο Τζόναθαν θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι 200 ετών, σύμφωνα με τον Ματ Τζόσουα, επικεφαλής τουρισμού στην Αγία Ελένη.

Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, ο Τζόναθαν είναι επίσης ο γηραιότερος ‘χελώνιος’ (μια κατηγορία ερπετών που περιλαμβάνει 300 περίπου είδη διαδομένα σ` όλες τις ηπείρους, μεταξύ των οποίων είναι και οι γνωστές χελώνες).

Η ζωή ως η γηραιότερη χελώνα του κόσμου

Στην Αγία Ελένη, ο Τζόναθαν είναι κάτι σαν διασημότητα. Το ηλικιωμένο ζώο ζει δίπλα σε τρεις άλλες γιγάντιες χελώνες, τον Ντέιβιντ, την Έμμα και τον Φρεντ.

Σύμφωνα με το CNN, αν και τα γηρατειά έχουν αφήσει τον Τζόναθαν τυφλό και χωρίς αίσθηση όσφρησης, η ακοή του είναι εξαιρετική.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις αισθήσεις του δεν λειτουργούν, ο κτηνίατρος του Τζόναθαν, Τζο Χόλινς, είπε στα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ότι το ζώο έχει ακόμα αρκετή ενέργεια, η οποία ωστόσο και μεταβάλλεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

“Τις ήπιες μέρες, θα κάνει ηλιοθεραπεία – ο μακρύς λαιμός και τα πόδια του τεντωμένα εντελώς έξω από το καβούκι του για να απορροφήσουν τη θερμότητα και να τη μεταφέρουν στον πυρήνα του”, είπε ο Χόλινς.

Σε πιο κρύο καιρό, προτιμά να “κρύβεται σε φύλλα ή κομμένα χόρτα και να παραμένει εκεί όλη μέρα”.

Ο Χόλινς πρόσθεσε: “Παρά την ηλικία του, ο Τζόναθαν εξακολουθεί να έχει καλή λίμπιντο και φαίνεται συχνά να ζευγαρώνει με την Έμμα και μερικές φορές με τον Φρεντ – τα ζώα συχνά δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φύλο”.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης