Παλαμάς Καρδίτσας: Το σπασμένο φράγμα και το πινγκ-πονγκ των ευθυνών-Ανησυχία για τη λίμνη Κάρλα

απο Cyclades Open

Την οργή των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία προκαλούν οι διαδοχικές αποκαλύψεις για παρεμβάσεις σε φράγματα της περιοχής προκειμένου να σωθούν από τα φαινόμενα οι πόλεις της Καρδίτσας και της Λάρισας, σε βάρος χωριών της περιοχής που βρίσκονται σήμερα κάτω από τη λάσπη.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το σπάσιμο του αναχώματος στον ποταμό Καλέντζη, που κατεύθυνε το ορμητικό νερό στην περιοχή του Παλαμά, μετά από μαρτυρία ιδιοκτήτη χωματουργικού μηχανήματος που βρέθηκε εκείνη την ώρα στην περιοχή, που ακολούθησε την παραδοχή του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, με τον τελευταίο να “ρίχνει” τις ευθύνες στον δήμαρχο Παλαμά και εκείνος να τις αποποιείται.

Οι τελευταίες εξελίξεις, έρχονται να ακολουθήσουν την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που μεταξύ άλλων εξετάζει τις καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τους Δήμους της Καρδίτσας και της Λάρισας.

Ιδιοκτήτης χωματουργικού μηχανήματος: Πήρα εντολή να σπάσω το ανάχωμα

Όπως αναφέρει το news247.gr, τις τελευταίες ώρες, ιδιοκτήτης χωματουργικού μηχανήματος παραδέχθηκε στην τηλεόραση του Alpha ότι ο ίδιος έκανε “παρέμβαση” στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μου δόθηκε εντολή να κάνω παρέμβαση. Η εντολή μού δόθηκε από εκεί που είμαι μισθωμένος. Εμάς μας επιτάσσει για επιφυλακή η Περιφέρεια. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας. Σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι. Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή».

Παραδοχή του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας ότι έδωσε εντολή

Λίγες ώρες μετά, ο ανιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος τοποθετήθηκε για το συμβάν, λέγοντας: «Είχαμε μισθωμένα συνολικά 30 μηχανήματα. Έται ήταν και ένα μηχάνημα εκεί στον Κοσκινιά. Είχε φουσκώσει ο Καλέτσης και έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Παλαμά, τον κ. Σακελλαρίου και μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα γιατί θα πνιγεί ο Κοσκινάς. Του απάντησα ότι αν θεωρεί ότι η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη, να το κάνει. Τομή είχε γίνει και στον Ιανό και στον Διομίδη».

Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Νούσιας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον δήμαρχο Παλαμά, εμπιστεύτηκε την εμπειρία του. «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα», ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος έδωσε εντολή για παρέμβαση στον χωματουργό. «Είπα στον χωματουργό “κάνε ότι πρέπει για να σωθεί το χωριό”. Μου λέει “ακόμα και το ανάχωμα;” “ακόμα και το ανάχωμα” είπα».

Δήμαρχος Παλαμά: Δεν είχα καμία σχέση με τις αποφάσεις

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου μιλώντας στο Open επέμεινε πως δεν είχε καμία σχέση με τις αποφάσεις και πως ζήτησε μόνο μηχανήματα και όχι να πέσουν τα αναχώματα, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να αποδοθούν οι ευθύνες για τις ευρύτερες καταστροφές στους δημάρχους των γύρω περιοχών.

«Δυστυχώς, για τον τόπο μου, η επιλογή του περιφερειάρχη ήταν τόσο ανεπαρκής, επέλεξαν έναν άνθρωπο ανεπαρκή και άχρηστο. Εκ των πραγμάτων αυτό αποδεικνύεται» είπε αφήνοντας αιχμές για τον Κώστα Αγοραστό.

«Εγώ δεν τίποτα. Έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, θα αποδοθούν οι ευθύνες. Είναι φανερό ποιος έδωσε την εντολή.» είπε στη συνέχεια.

Κικίλιας και Αγοραστός κάνουν λόγο για fake news και ψέματα

Ερώτηση για το ανάχωμα είχε δεχθεί τις πρώτες μέρες της καταστροφής και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν έγινε καμία παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε ανακατεύθυνση των υδάτων. Προσοχή στα fake news, ιδιαίτερα όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές», είχε απαντήσει.

Νωρίτερα σήμερα, στο ίδιο κλίμα και ο κ. Αγοραστός τοποθετήθηκε για την έρευνα της Δικαιοσύνης που τον βάζει στο στόχαστρο, λέγοντας πως “η έρευνα της δικαιοσύνης είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη έτσι ώστε να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα”.

Σημειώνεται ότι άλλη μια περίπτωση παρέμβασης σε φράγμα, αυτό του Ενιπέα, έχει δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις, με τριάντα κατοίκους του κατεστραμμένου χωριού της Φαρκαδόνας, να καταθέτουν ομαδική μήνυση κατά όλων των αρμοδίων Αρχών. Ο δικηγόρος των πολιτών εκτόξευσε κατηγορίες κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι δόθηκε εντολή να σπάσει το φράγμα του ποταμού προκειμένου να σωθεί η Καρδίτσα από τα ορμητικά νερά και με αποτέλεσμα τα νερά των πλημμυρών να πνίξουν τα γύρω χωριά.

Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα

Συναγερμός έχει σημάνει σε Λάρισα και Μαγνησία λόγω της ανόδου της στάθμης των νερών στη λίμνη Κάρλα, η οποία θυμίζει την εποχή πριν από την αποξήρανση της.

Όπως αναφέρει η efsyn.gr σύμφωνα με την μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα ύδατα όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί. Το βράδυ της Πέμπτης εστάλη μήνυμα από το 112 σε έξι χωρία να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια αλλά και τα χωριά τους εάν κριθεί απαραίτητο.

Μπάχαλο με τα νεκρά ζώα κι εμπαιγμός μέσα στις λάσπες 

Μια εβδομάδα και πλέον μετά τη βιβλική καταστροφή ο θεσσαλικός κάμπος εκτός από απέραντος λασπότοπος έχει μετατραπεί και σε ένα νεκροταφείο ζώων, που απειλεί ολοένα και περισσότερο τη δημόσια υγεία καθώς προχωρά η αποσύνθεσή τους.

Πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ούτε βοήθεια ούτε εξοπλισμό για να απομακρύνουν τα ζώα τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να πληρώνουν απ’ την τσέπη τους ιδιωτικά συνεργεία για να μαζέψουν και να απομακρύνουν τα ζώα, αφού δεν τους έχει βοηθήσει η πολιτεία, αναφέρει η efsyn.gr

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία κτηνοτρόφου στην «Καθημερινή», ότι ενώ «κόβονταν πόδια, έφευγαν μαλλιά, ήμασταν μέσα στα αίματα», χρειάστηκε να καλέσει ιδιώτες για να τα απομακρύνουν επειδή απ’ τη δημοτική αρχή τον ενημέρωσαν πως το μηχάνημα που έχει ο δήμος στη διάθεσή του είναι χαλασμένο και δεν μπορεί να σταλεί για τη μεταφορά των ζώων από το μαντρί στον εξωτερικό χώρο. «Έκλεισα συνεργείο από Αθήνα. Θα πληρώσω 8.600 ευρώ από την τσέπη μου. Κανείς δεν είπε τίποτα για τα έξοδα αυτά», κατήγγειλε ο κτηνοτρόφος που, επίσης υποστήριξε ότι με δικά του έξοδα έγινε και η  απολύμανση της μονάδας. «Έτρεχα να τα βγάλω, να μη μας πιάσει η αρρώστια» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην ευρύτερη περιοχή.

Αντίστοιχα, άλλος κτηνοτρόφος κατήγγειλε στην «Καθημερινή» ότι χρειάστηκε να πληρώσει εργάτες για να απομακρύνει 400 νεκρά ζώα απ’ τη στάνη, επειδή «άρχισαν να σκάνε».  Σύμφωνα με την καταγγελία του κτηνοτρόφου «μου είπαν ότι θα επιστρέψουν, αλλά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Αποσυντίθονταν μέσα στη στάνη». «Τους πληρώνω για να μου βγάλουν τα ζώα. Ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε άλλη μία φορά πόσο μακριά από εμάς είναι. Έπειτα έτρεξα να αγοράσω 8 τόνους ασβέστη για να απολυμάνω την κτηνοτροφική μονάδα. Δεν θα έπρεπε να μας τον παρέχει το κράτος;». 

Αντίστοιχα, άλλος κτηνοτρόφος κατήγγειλε στην «Καθημερινή» ότι χρειάστηκε να πληρώσει εργάτες για να απομακρύνει 400 νεκρά ζώα απ’ τη στάνη, επειδή «άρχισαν να σκάνε».  Σύμφωνα με την καταγγελία του κτηνοτρόφου «μου είπαν ότι θα επιστρέψουν, αλλά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Αποσυντίθονταν μέσα στη στάνη». «Τους πληρώνω για να μου βγάλουν τα ζώα. Ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε άλλη μία φορά πόσο μακριά από εμάς είναι. Έπειτα έτρεξα να αγοράσω 8 τόνους ασβέστη για να απολυμάνω την κτηνοτροφική μονάδα. Δεν θα έπρεπε να μας τον παρέχει το κράτος;». 

Πάνω από 210.000 τα δηλωμένα νεκρά ζώα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από το Συντονιστικό της Λάρισας, τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί πάνω από 210.000 νεκρά ζώα.

Ειδικότερα, μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
– 61.786 αιγοπρόβατα
– 19.355 χοίροι
– 5.306 βοοειδή
– 123.810 πτηνά

Εμπαιγμός μέσα στις λάσπες

Μέσα σε αυτό το κλίμα κι ενώ εδώ και αρκετές ημέρες οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αναγκάζονται να μαζεύουν μόνοι τους τις λάσπες και τα νεκρά ζώα, η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι, πλέον, η κυβέρνηση… εδέησε να μοιράσει 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές προκειμένου να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή. Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις επόμενες δυο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται, ότι μόλις σήμερα, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα συνδράμει στην περισυλλογή νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές. 

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, «να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό».

Εκτός από την προφανή καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και προς αυτή την κατεύθυνση, είναι εμφανές ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια ακόμη ομολογία αποτυχίας στη διαχείριση της μεγάλης κρίσης.

Πηγή: NEWS247, efsyn.gr

Δείτε επίσης