Πάρος-Κίνηση Πολιτών: Ξυπνώντας την Περσεφόνη-Από την Πανελλαδική Μέρα Δράσης για ελεύθερες παραλίες [βίντεο]

απο Cyclades Open

Στις 3 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα η Πανελλήνια Δράση για τις Ελεύθερες Παραλίες. Συμμετείχαν Κινήματα Πολιτών από Πάρο, Νάξο, Αίγινα, Ρόδο, Αττική. Γαύδο κ.α.

Οι πολίτες το καλοκαίρι του 2023 με αφορμή την ληστρική εκμετάλλευση των παραλιών, την παράνομη επέκταση ομπρελοκαθισμάτων σε αυτές αντέδρασαν.

Οι παραλίες ως δημόσιος χώρος ανήκουν σε όλες και είναι εκτός συναλλαγής. κι όλα αυτα σε μια χώρα διατεθειμένη να ξεπουλήσει ακόμα και τον αέρα που αναπνέει.

Όσο οι πολίτες ετοιμάζονταν γι’ αυτή τη δράση η Ελλάδα, με αποκορύφωμα τον Έβρο, καιγόταν. Καιγόταν οι πνεύμονές της, ο πλούτος της, οι μοναδικοί θησαυροί της.

Σήμερα που το Cyclades Open ανεβάζει το βίντεο που δημιούργησε η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες και πριν κοπάσει ο θρήνος των πυρκαγιών, ένας άλλος θρήνος πλανάται πάνω από τη χώρα: αυτός των πλημμυρών.

Η προστασία της φύσης, τώρα που το κλίμα φαίνεται πια να έχει καταρρεύσει και τα καιρικά φαινόμενα να γίνονται όλο και πιο ακραία, το πρώτο και κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι το περιβάλλον. Ο λόγος είναι απλός, όσο σύνθετος κι αν φαίνεται: Χωρίς περιβάλλον, χωρίς πλανήτη δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε εμείς.

Η εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής ελεύθερου χώρου, κάθε παραλίας πέρα απ’ τον αποκλεισμό των πολιτών και την απρόσκοπτη πρόσβαση σ’ αυτούς δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων που οδηγούν στην καταστροφή τους. Μόνιμες και ημιμόνιμες κατασκευές, επεκτάσεις, μέσα σε περιοχές natura, η ισοπέδωση των αμμοθινών, η αναμόχλευση της άμμου καταστρέφει την χλωρίδα και τη μικροπανίδα τους οδηγώντας τες σε μαρασμό και εν τέλει σε διάβρωση.

Το καλοκαίρι μπορεί να τέλειωσε και οι φωτιές, οι πλημμύρες να έβαλαν έναν τραγικό επίλογο που περιλαμβάνει την απώλεια ζωών.

Εκείνο όμως που δεν πρέπει να τελειώσει είναι αυτό που ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι με την αφύπνιση των πολιτών και την διεκδίκηση κάθε αυτονόητου δικαιώματος που βάλλεται, ενώ θα έπρεπε να είναι διαφορετικά.

Άλλωστε οι πολίτες είναι η βάση της δημοκρατίας και οι μόνοι που μπορούν και επιβάλλεται να την περιφρουρήσουν.

Όσοι το βλέπουν διαφορετικά, μάλλον θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν το σύνταγμα.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Δείτε επίσης