Πολυτεχνείο ’73 – Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Ο φωτορεπόρτερ που κατέγραψε το τανκ μπροστά στην πύλη…

Μια εκπομπή του Aegean Voice 107,5

απο Cyclades Open

Ο  φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας μιλά στον Aegean Voice 107.5, στην εκπομπή Στο βάθος κήπος και την Ειρήνη Προμπονά, για το ξημέρωμα της 17ης Νοεμβρίου έξω απ’ το Πολυτεχνείο.

Ήταν τρεις  παρά πέντε ξημέρωμα 17ης Νοέμβρη 1973…η φάλαγγα των τανκς της χούντας κατεβαίνει στο Πολυτεχνείο. Παντού στο κέντρο εξαγριωμένοι αστυνομικοί και ασφαλίτες γυρνούν με καδρόνια, γκλομπς και περίστροφα στα χέρια, ενώ οι φοιτητές βρίσκονται μέσα στο Πολυτεχνείο.

Ξημερώματα 17ης Νοεμβρίου το τανκ βρίσκεται απέναντι από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου σημαδεύοντας τα νιάτα, τα όνειρα και τη λαχτάρα ενός λαού για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Στη γωνιά Πατησίων  και Στουρνάρη υπάρχει ένας άνθρωπος με μια μηχανή στο χέρι. Πρόκειται για τον φωτορεπόρτερ του Associated Press Αριστοτέλη Σαρρηκώστα (Sarris).

Ο πυργίσκος γυρίζει…το τανκ κάνει όπισθεν ανεβαίνοντας στο πεζοδρόμιο και παίρνοντας φόρα πέφτει πάνω στην πύλη ρίχνοντάς την μαζί με τους φοιτητές που βρίσκονταν πάνω στις στήλες…το τανκ μέσα στο Πολυτεχνείο…

Ο αυτόπτης μάρτυρας των αμοντάριστων (τότε) πλάνων της Ιστορίας  Αριστοτέλης  Σαρρηκώστας που μέσα απ’ το πρακτορείο του έκανε γνωστό τι συνέβη το  ξημέρωμα της 17ης Νοεμβρίου 1973 στην Ελλάδα με τις φωτογραφίες ντοκουμέντα που τράβηξε. Το υλικό του διέψευσε τον Παττακό που έκανε λόγο για παλιόπαιδα και απέκρυψε πως έγινε επέμβαση με τανκ στο Πολυτεχνείο…

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα

Δείτε επίσης