Η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων της εφαρμογής Current Situation Viewer (MODIS & VIIRS NRT) του EFFIS-Copernicus το βράδυ της Πέμπτης 27/7, ήταν 206.610 στρ. τα οποία αντιστοιχούν στο 14,7% της έκτασης του νησιού.
Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 8.215 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρ, βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ροδιακή, η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη επικαιροποίηση των στοιχείων ήταν 1.640 στρέμματα.
Συνολικά μέχρι το πρωί της Παρασκευής 28/7/2023 κάηκαν 21.965 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών που αντιστοιχούν στο 10,7% της συνολικής καμένης έκτασης. Η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση.
Συνολικά 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα “χάθηκαν” από τη φωτιά
Την ίδια στιγμή, καταστροφές, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, υπολογίζονται σε 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη.
Οι περισσότερες καταστροφές φυτικού κεφαλαίου εντοπίζονται κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Απόλλωνος, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, και αφορούν εκτός από ελαιόδεντρα, περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων άλλων δενδροκαλλιεργειών, κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ο τελικός αριθμός θα οριστικοποιηθεί μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων.
Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις
Ο κίνδυνος για τις αναζωπυρώσεις, δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί αφού μόνο στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου, κατεγράφησαν περισσότερες από 20 μικρές ή μεγάλες αναζωπυρώσεις οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν συντονισμένα και αποτελεσματικά, από τους εθελοντές, τους πυροσβέστες αλλά και τις δυνάμεις της 95 ΑΔΤΕ που επιτηρούν την ευρύτερη περιοχή μέρα και νύχτα, όπως αναφέρει η “Ροδιακή”.
Η πιο σοβαρή από αυτές τις αναζωπυρώσεις ήταν χθες 8 παρά 10 το πρωί στην περιοχή του Βατίου, γεγονός για το οποίο σήμανε συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπου και την έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο.
Ομάδες περιφρούρησης με εθελοντές στα χωριά
Σε πολλές περιοχές του νησιού μας, όπως στον Άγιο Σουλά, εθελοντές (κυρίως νέα παιδιά) έχουν οργανώσει πρόγραμμα περιπολιών τόσο τις πρωινές όσο και τις βραδινές ώρες, ελέγχοντας έτσι την κίνηση και κάθε δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Παρόμοιες ενέργειες, βρίσκονται σε εξέλιξη και σε πολλά ακόμα χωριά της Ρόδου, με πρωταγωνιστές τη νεολαία του κάθε χωριού, που ειδικά σε αυτή τη δοκιμασία που βίωσε η Ρόδος, απέδειξαν ότι μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους σημαντικό μερίδιο ευθύνης και να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τεράστιες ζημιές προκάλεσε η πυρκαγιά στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ
Τεράστιες ήταν οι ζημιές που προκάλεσε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού μας η πυρκαγιά, γεγονός που έθεσε από την πρώτη στιγμή σε ύψιστη επιφυλακή το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε να αντέξει το νησί μας και να μη βυθιστεί ολόκληρο στο σκοτάδι, (black out) γεγονός που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα, ειδικά στον επιχειρησιακό τομέα.
Για λόγους ασφαλείας, το εργοστάσιο της Νότιας Ρόδου τέθηκε εκτός λειτουργίας (οι καύτρες στους μονωτήρες και τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος σε συνδυασμό με τη στάχτη, θα προκαλούσαν πολλαπλά βραχυκυκλώματα) κι έτσι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή ανέλαβε να καλύψει στον βαθμό που αυτό ήταν εφικτό, τη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι εκ περιτροπής διακοπές διακοπές του ρεύματος κρίθηκαν επιβεβλημένες για να μην καταρρεύσει το σύστημα, ενώ στα χωριά της Νότιας Ρόδου, επιστρατεύθηκαν τα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη για να μπορέσουν να ηλεκτροδοτήσουν χωριά και γεωτρήσεις που υπήρχαν, για να γίνεται ο ανεφοδιασμός των υδροφόρων και των οχημάτων.
Οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό επί 10 ολόκληρες μέρες, αντέχοντας έτσι τις πρωτοφανής δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι.
Παράλληλα, διαφυλάχθηκε η λειτουργία του Υποσταθμού στο Γεννάδι και ελήφθησαν μέτρα σε συνεργασία με τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης και τους εθελοντές, έτσι ώστε να μην παραδοθεί στις φλόγες.