Σέριφος: Ταμπέλες ιδιοκτησίας ξεφυτρώνουν σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία σε Μέγα Λιβάδι και Κουταλά -Άμεση η αντίδραση των κατοίκων και του δήμου

απο Cyclades Open

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Συλλόγου Μεγάλου Λιβαδιού που ακολουθεί το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι πόσο ξέφραγο αμπέλι είναι τούτη η χώρα που ζούμε. Σε ποια ευνομούμενη χώρα φυτεύονται κρυφά ταμπέλες ιδιοκτησίας, χωρίς κανείς να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται και πόθεν αυτή η-άγνωστη σε πρόσωπα προς το παρόν- εταιρία βρέθηκε να της ανήκει δημόσια και ιδιωτική περιουσία;

Οι περισσότεροι κάτοικοι έκπληκτοι πληροφορήθηκαν το γεγονός, ενώ βρίσκονται στην Αθήνα για να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων με τους δικούς τους. Η αντίδραση των κατοίκων και του δήμου άμεση.

Κουταλάς και Μέγα Λιβάδι, με περιοχές “φιλέτα”, από την κορυφογραμμή μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, πώς γίνεται να έχουν άλλον ιδιοκτήτη, πως τον απέκτησαν και από πότε; “Μεταλλεία Σερίφου” αναγράφουν οι ταμπέλες στο Μέγα Λιβάδι και στον Κουταλά, ωστόσο όπως μαθαίνουμε κανείς δεν είδε κανέναν να τις τοποθετεί και σίγουρα δεν φύτρωσαν από θαύμα.

Η ιστορία της Σερίφου έχει πολλά να μας διδάξει, από την εκμετάλλευση των μεταλλείων και των μεταλλωρύχων και την αιματηρή απεργία τον Αύγουστο του 1916, μέχρι τις μέρες μας που αρκεί η λέξη “επενδύσεις” σε μια διαλυμένη οικονομικά χώρα, που καμώνεται την ισχυρή δίνοντας γη και ύδωρ, ώστε άκριτα τις περισσότερες φορές να υποκύψουμε στο απατηλό όνειρο της δήθεν ανάπτυξης που γρήγορα όμως μετατρέπεται σε εφιάλτη και μακροπρόθεσμα σε “καμένη γη”. Και η Σέριφος παρθένα ακόμη, με την τουριστική κίνηση να ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς, είναι ελκυστική για… επενδύσεις, την ώρα που παγκόσμια- ελέω κλιματικής και ενεργειακής κρίσης- ο προσανατολισμός αλλάζει και το μοντέλο ανάπτυξης διαφοροποιείται άρδην.

Αυτό μαρτυρά άλλωστε και η συνεργασία του δήμου Σερίφου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που ετοιμάζονται να υπογράψουν προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη στην Σέριφο υπό την αυξανόμενη τουριστική πίεση: μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Στόχος της προγραμματικής σύμβασης είναι να αποκτήσει η Σέριφος τα εργαλεία εκείνα που θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη φήμη της, όπως αποτυπώνεται από την αύξηση των τουριστικών ροών των τελευταίων χρόνων και να την διαχειριστεί με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη για τη τοπική κοινωνία και τη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

Το Cyclades Open θα επανέλθει σύντομα στο θέμα με περισσότερες πληροφορίες και ρεπορτάζ. Ο Σύλλογος Μεγάλου Λιβαδιού Σερίφου εξέδωσε ανακοίνωση παίρνοντας σαφή θέση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αγαπητοί φίλοι & φίλες ,

Πριν λίγες μέρες γνωστοί- άγνωστοι “φύτεψαν” ταμπέλες ιδιοκτησίας με την επωνυμία <<Μεταλλεία Σερίφου>> στον Κουταλά και κατόπιν στο Μέγα Λιβάδι . Επιπροσθέτως, ταμπέλα με την ίδια επωνυμία ,εφιστά την προσοχή και απαγορεύει την είσοδο στην στοά που οδηγεί προς τον Καλόγερο. Οι εν λόγω ταμπέλες τοποθετήθηκαν κρυφά σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε περίοδο που οι ντόπιοι αρχίζουν να μετακινούνται εκτός νησιού λόγω των εορτών .

Ο Δήμος κατόπιν ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου απομάκρυνε όσες βρίσκονταν σε δημόσιους χώρους. Πιθανώς το ίδιο έχουν κάνει και ιδιώτες στις περιουσίες τους.

Στο παρελθόν η σιωπή, ο φόβος και κυρίως οι άνθρωποι που ξεπουλήθηκαν συνέβαλαν στην εκδίωξη των ντόπιων από τις περιουσίες τους .

Ως ΔΣ του Συλλόγου παίρνουμε σαφή θέση υπέρ των κατοίκων και της δημόσιας περιουσίας καθώς δεν συμφωνούμε με τις άθλιες πρακτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά .

Όλοι μαζί μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε κάθε είδους προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας του τόπου, καταπάτησης και εκμετάλλευσης της περιουσίας όλων μας .

Το ΔΣ του ΣΜΛΣ ,

Άννα~Χρήστος~Δημήτρης~Γκέλυ~Δημήτρης~

Άμεση ήταν και η αντίδραση του δήμου Σερίφου:

Σε συνέχεια της εισήγησης του Δημάρχου Σερίφου & της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. αφαιρέθηκαν οι πινακίδες που άγνωστοι τοποθέτησαν αυθαίρετα σε δημόσιους χώρους, υπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα.

Ο Δήμαρχος Σερίφου θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπεύθυνου.

Συνεχίζεται…


Διαβάστε ακόμα στο Cyclades Open:

-Σέριφος: Βιώσιμη ανάπτυξη υπό την αυξανόμενη τουριστική πίεση

-Σέριφος-Η αιματηρή εργατική εξέγερση των μεταλλωρύχων και η απαρχή της 8ωρης εργασίας στην Ελλάδα και στον κόσμο

Δείτε επίσης