Στον πηγαιμό για την Ακρόπολη, κοίτα μην πάθεις ηλίαση από την αναμονή

απο Cyclades Open

Δοκιμασία για γερά νεύρα αποδεικνύεται για τις ορδές των τουριστών η εμπειρία μιας επίσκεψης στον παγκοσμίου φήμης βράχο της Ακρόπολης, με τον πιο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας να κατακλύζεται καθημερινά από κόσμο που μπορεί να περιμένει κάτω από τον καυτό ήλιο του Ιουνίου ακόμη και μιάμιση ώρα για να βγάλει ένα εισιτήριο στην είσοδο.

Και η ταλαιπωρία δεν τελειώνει εκεί, όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, καθώς σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διάρκεια της ανάβασης, αλλά και της περιήγησης στα μνημεία του χώρου, με το κοινώς λεγόμενο «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» να βρίσκει εδώ το απόλυτο ταίριασμα, καθώς εκατοντάδες επισκέπτες συνωστίζονται σε ατελείωτες ουρές στο δαιδαλώδες ανηφορικό μονοπάτι προς το αξιοθέατο, εικόνα που αποτελεί το τελευταίο διάστημα ένα συνηθισμένο φαινόμενο, με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το AFP, να αφιερώνουν ρεπορτάζ τους γι΄ αυτό.

Τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ακρόπολη τον Μάιο, περίπου 70% περισσότεροι από ό,τι το 2022, σύμφωνα με τον ελληνικό κρατικό οργανισμό διαχείρισης πολιτιστικών πόρων (ΟΔΑΠ).

Από τον Απρίλιο και μετά, οι μέσες ημερήσιες επισκέψεις ήταν αντίστοιχες με αυτές του περασμένου Αυγούστου, του μήνα που θεωρείται ο πιο πολυσύχναστος της ελληνικής τουριστικής περιόδου, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του ΟΔΑΠ Ηλίας Πατσαρούχας.

Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα αυξάνεται σε επίπεδα που συναγωνίζονται τις προ της πανδημίας εποχές, καθώς ο κόσμος παρατηρεί μια αναζωπύρωση της ζήτησης για ταξίδια αναψυχής. Αυτό έχει επιδεινωθεί από την έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μια μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει την UNESCO στην προστασία και διαφύλαξη των μνημείων διεθνούς σημασίας, η Ακρόπολη δε διαθέτει επί του παρόντος σχέδια διαχείρισης των επισκεπτών, όπως απαιτούνται σύμφωνα με τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα.

Μερικές φορές η συμφόρηση στα Προπύλαια είναι τόσο μεγάλη που οι φρουροί ασφαλείας του χώρου πρέπει να διακόπτουν τη ροή των επισκεπτών, παραδέχεται ο κ. Πατσαρούχας και αποδίδει την κατάσταση στα πολλά  κρουαζιερόπλοια που αυτήν την εποχή σταθμεύουν στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς προκύπτει, όπως λέει, ξαφνική εισροή επιβατών – επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσουν δύο με τρεις χιλιάδες άνθρωποι, με αποτέλεσμα οι αναμονές να αυξάνονται σε πάνω από μία ώρα, λέει ο Ιωάννης Μαυρικόπουλος, ο οποίος εργάζεται ως φύλακας στην Ακρόπολη εδώ και 30 χρόνια, επισημαίνοντας τη χρόνια έλλειψη προσωπικού σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα, ειδικά στα ελληνικά νησιά όπου οι συνθήκες είναι «δραματικές», όπως λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαρούχα, το υπουργείο σχεδιάζει τώρα ένα σύστημα χρονοθυρίδων για την κατανομή των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο θα εισαχθεί σταδιακά μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όμως οι φύλακες των χώρων λένε ότι η εισαγωγή του νέου συστήματος, μεσούσης της σεζόν, είναι λάθος που θα κάνει τη δουλειά τους ακόμη πιο δύσκολη. «Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μετά την τουριστική περίοδο», τονίζει ο κ. Μαυρικόπουλος.

Ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει για το μνημείο κατατεθέν της χώρας είναι αυτός που προκύπτει από τον «υπερτουρισμό». Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υδάτων (WHW) Στέφαν Ντέμπκε στο AFP, «ένας τόπος παγκόσμιας σημασίας όπως η Ακρόπολη, δε βρίσκεται σε καλή κατάσταση και κινδυνεύει, αν δεν διαθέτει σχέδιο διαχείρισης και κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης των τουριστών».

Όσο για τον τσιμεντένιο διάδρομο τη δημιουργία του οποίου ενέκρινε πριν από δύο χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, για τη δήθεν βελτίωση της προσβασιμότητας των αναπηρικών αμαξιδίων και τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων, ο κ. Ντέμπκε σημειώνει ότι οι αναβαθμίσεις «φαίνεται να αποσκοπούν στην αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται τον χώρο» και ως εκ τούτου είναι «εντελώς ανεύθυνες».

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”-Επιμέλεια: Κατερίνα Κουτσελάκη

Δείτε επίσης