Τελικά, μήπως να κάνουμε κάθε χρόνο εκλογές; Ίσως το…dead line να είναι απαραίτητο…ή μήπως όχι;

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Προεκλογική περίοδος σημαίνει να τοποθετείς sea trac σε μια και μόνο παραλία του νησιού στις 29 Σεπτεμβρίου με τις εκλογές να διεξάγονται στις 8 Οκτωβρίου κι ενώ σε λίγο η σεζόν τελειώνει.

Πιθανότατα κάποιος να πει “κάλλιο αργά, παρά ποτέ” και μπροστά στην ανάγκη που καλύπτει μια τέτοια υποδομή να συμφωνήσουμε άπαντες. Πόσα χρόνια πριν θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί και σε πόσες παραλίες από τον μεγάλο αριθμό παραλιών που διαθέτει το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος, άραγε;

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το sea trac είναι μια υποδομή που υπάρχει χρόνια στις παραλίες της χώρας μας. Σύμφωνα με την σελίδα seatrac.gr, 207 παραλίες στην Ελλάδα έχουν την συγκεκριμένη υποδομή πολλά χρόνια τώρα.

Στις Κυκλάδες:

  • Αμοργός Αιγιάλη
  • Αμοργός Καλοταρίτισσα
  • Άνω Κουφονήσι Άμμος
  • Ίος Γιαλός
  • Μύκονος Καλαφάτης
  • Μύκονος Καλό Λιβάδι
  • Μύκονος Καμινάκι
  • Σαντορίνη Καμάρι
  • Σαντορίνη Περίσσα
  • Σέριφος Λιβάδι Αυλόμωνας
  • Σύρος Αγκαθωπές
  • Σύρος Βάρη
  • Σύρος Βούλγαρη
  • Σύρος Γαλησσάς
  • Σύρος Κίνι
  • Τήνος Άγιος Ρωμανός

Σύνολο: 16 παραλίες στις Κυκλάδες σύμφωνα με τις πληροφορίες του seatrac.gr.

“Βελτιώνουμε τις υποδομές μας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για καλύτερη προσβασιμότητα στις παραλίες. Η τοποθέτηση ράμπας στην Αγία Άννα θα επιτρέπει στο εξής σε ΑΜΕΑ να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα τη μαγευτική παραλία μας. Η ειδική παραγγελία που χρειάστηκε ήταν ο λόγος της καθυστέρησης. Προχωράμε με έργα σε όλα τα επίπεδα με ουσία” αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με ανάρτησή του στο facebook.

Για να βελτιώσεις πρωτίστως μια υποδομή, θα πρέπει να την έχεις δημιουργήσει. Η παραλία στην οποία τοποθετήθηκε το sea trac δεν είναι υποδομή που έφτιαξε κάποιος, είναι ο πόρος, είναι η παραλία δηλαδή που υπάρχει δεκαετίες εκεί. κανείς δεν την έφτιαξε από του διοικούντες διαχρονικά, οι διοικούντες πρέπει μόνο να φροντίζουν να παραμείνει άρτια στη θέση της με πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως. Το sea trac φυσικά και χρειαζόταν χρόνια πριν και εκεί και αλλού.

Σε ο,τι αφορά την ειδική παραγγελία που καθυστέρησε τόσο την τοποθέτησή της, καλό είναι να δοθούν πάντως περισσότερες εξηγήσεις. Τι το ειδικό είχε η παραγγελία σε σχέση με τα υπόλοιπα sea trac δηλαδή και καθυστέρησε τόσο;

Πόσο καθυστέρησε, μια 4ετία; 2 μήνες; 20 μέρες;

Είναι θεμιτό η απερχόμενη δημοτική παράταξη να θέλει να αποδείξει πως έχει έργο και μάλιστα υψηλού επιπέδου. Το ίδιο θεμιτή όμως είναι και η κριτική προς σ’ αυτήν απ’ τους πολίτες για το πότε, που, ποιο έργο έκανε και πότε το παρουσιάζει. Η οργάνωση στην διοίκηση δεν κρίνεται αποσπασματικά από ένα έργο εδώ, ένα τσιμεντάκι εκεί, μια κλεισμένη λακκούβα πιο πέρα, ένα κολωνάκι παραπέρα ένα μήνα πριν τις εκλογές ή εντός της θερινής περιόδου για να βλέπουν και οι επισκέπτες πως κάνουμε έργο, λόγου χάρη.

Κρίνεται από τη συνοχή και τη συνάφεια των έργων μεταξύ τους, τον έγκαιρο προγραμματισμό, τις σωστές μελέτες, τα σύγχρονα δεδομένα βιωσιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου του νησιού, την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την καθημερινή καθαριότητα, το οδικό δίκτυο, όπου έχει λόγο ο δήμος και πολλά-πολλά ακόμα που είμαι βέβαιη πως τα γνωρίζουν άπαντες οι αιρετοί. Για να μπορεί στο τέλος να παρουσιάσει στα πεπραγμένα της η δημοτική αρχή μια συνολική εικόνα αλληλένδετων έργων μεταξύ τους, που όντως οδηγούν σε αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, έχουν συνάφεια μεταξύ τους, λύνουν προβλήματα και δεν είναι κάποιου άλλου φορέα. Να τα βλέπεις να χαίρεσαι, να χαίρεται και η δημοτική αρχή.

Ένα πράγμα δεν πρέπει να κάνει όμως ποτέ μια δημοτική αρχή: Να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών με διαρκείς δικαιολογίες, όπως οι καθυστερήσεις για παράδειγμα. Στο τέλος θα φταίει και ο ανάδρομος Ερμής για τα έργα που δεν έγιναν. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους εκάστοτε δημοτικούς άρχοντες του νησιού, αφορά κάθε αιρετό αυτής της χώρας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ πάντως η… καθυστέρηση εμφανίζεται πολύ λογική, καθώς κάθε ενέργεια από πλευράς δήμου, δεν έγινε εγκαίρως, από την Άνοιξη για παράδειγμα ώστε μέσα στο καλοκαίρι να είναι σε λειτουργία το εξαιρετικό αυτό εργαλείο που διευκολύνει τη ζωή των συμπολιτών μας για το αυτονόητο, αλλά πολύ αργότερα όπως μπορείτε να διαπιστώσετε βλέποντας τις ημερομηνίες των εγγράφων.

Η αυτοψία, όπως πληροφορηθήκαμε, γίνεται σε μια μέρα ώστε να ελεγχθεί το βάθος και η καταλληλόλητα του βυθού, το γραφειοκρατικό, αν θα γίνει απ’ ευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός παίρνει κάποιο χρόνο, προέχει βέβαια να εχει βρεθεί το κονδύλι από πλευράς δήμου και να είναι διαθέσιμο. Η τοποθέτηση γίνεται σε μια μέρα, όπως γρήγορο είναι και το μάζεμα του sea trac, καθώς όπως πληροφορούμαστε από τη σχετική ιστοσελίδα, το sea trac τοποθετείται αρχές καλοκαιριού και μαζεύεται στο τέλος. Ε, μετά τις εκλογές, που θα το μαζέψουν μην αρχίσουμε πάλι τις φωνές, προβλέπεται.

Σε ο,τι αφορά το sea trac μιλάμε για άψογους επαγγελματίες που αναλαμβάνουν την αυτοψία των σημείων τοποθέτησης, την τοποθέτηση, συντήρηση και μάζεμα της υποδομής, άρτια οργανωμένους με μεγάλη εμπειρία, που εργάζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους.

Για να δούμε τί έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να τσεκάρουμε ημερομηνίες:

Οι καιροί έχουν δυσκολέψει πολύ.

Και οι συγκρίσεις με άλλους τόπους, εντός κι εκτός Ελλάδος, για έργα και καλές πρακτικές είναι μοιραίο να οδηγούν σε συμπεράσματα και κριτική, γιατί δε ζούμε ποια μονάχα εντός των μικρών συνόρων μας, ταξιδεύουμε, βλέπουμε και ζούμε έξω απ’ αυτά.

Οι προθέσεις μπορεί να είναι καλές…και το έργο χρήσιμο και έλειπε χρόνια από το νησί μας. Όταν όμως σερβίρονται λίγο πριν την εκπνοή της προεκλογικής περιόδου και μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα “ειδικών παραγγελιών” για να δικαιολογηθεί το γεγονός της τοποθέτησης στο τέλος της θερινής περιόδου και κοντά στις εκλογές, ο πολίτης νιώθει αμήχανα με τον εαυτό του, στην καλύτερη περίπτωση. Θα πρότεινα πάντως στην επόμενη δημοτική αρχή να ξεκινήσει πολλά τέτοια έργα σε όλη τη διάρκεια της θητείας της. Περισσότερο διάλογο με τους πολίτες και περισσότερες εξηγήσεις όταν χρειάζονται και όταν ζητηθούν.

Τελικά, μήπως έχουν δίκιο όσοι λένε πως θα πρεπε να κάνουμε κάθε χρόνο εκλογές; Μήπως χρειάζεται ενα dead line, συμπολίτη μου, να πιέζει για να λειτουργήσει το σύστημα;

Βρε… λες;

📸Ειρήνη Προμπονά/Cyclades Open

Δείτε επίσης