Θεσσαλία: Παραμένουν λιμνάζοντα νερά σε γειτονιές του Βόλου-Σε απελπισία οι κάτοικοι μετά τις πλημμύρες

απο Cyclades Open

Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία, η κατάσταση παραμένει δραματική. Η ευρύτερη περιοχή προσπαθεί να επανέλθει ωστόσο η καθημερινότητα παραμένει δύσκολη και τα προβλήματα για τους κατοίκους είναι αμέτρητα.

Βασικό πρόβλημα είναι η υγειονομική ασφάλεια, καθώς υπάρχουν ακόμη νεκρά ζώα που δεν έχουν συγκεντρωθεί. Συγκεκριμένα, έχουν περισυλλεχθεί πάνω από 55.000 νεκρά ζώα, ενώ απομένουν τουλάχιστον άλλα 42.300.

Όπως αναφέρει το News247.gr Πάνω απο 180 κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλία, ενώ οι επιβεβαιωμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού που οφείλονται στην κατάσταση που επικρατεί στις πλημμυρισμένες περιοχές, καταγράφονταν πάνω από 187. Στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ προσήλθαν 1.429 άτομα μόνο το περασμένο 24ωρο.

Συνολικά νοσηλεύονται 12 άτομα με γαστρεντερίτιδα και 15 με λοίμωξη του αναπνευστικού. Ελέγχονται επίσης ύποπτα περιστατικά λεπτοσπείρωσης με τα πρώτα δείγματα να είναι αρνητικά. Μεγάλο ζήτημα είναι και η αντιμετώπιση των κουνουπιών, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κ. Αγαπηδάκη, να αναφέρει πως σήμερα θα υπάρχουν αποτελέσματα από τις παγίδες. Ανησυχία υπάρχει ιδιαιτέρως για πιθανή έξαρση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου.

Η κυρία Αγαπηδάκη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να περιμένουν τα μηχανήματα και τα συνεργεία που θα συνδράμουν στον καθαρισμό από τις λάσπες. Αντιδράσεις προκλήθηκαν βέβαια από την αποστροφή του λόγου της κ. Αγαπηδάκη, η οποία απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως το… νερό στον Βόλο δεν ήταν πόσιμο ούτε πριν την καταστροφή.

Αγανακτισμένοι είναι πάντως οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές του Βόλου που βλέπουν ακόμη τα λασπόνερα να λιμνάζουν μπροστά από τα σπίτια τους, ενώ όπως αναφέρουν στα μέσα δικτύωσης κανείς δεν τους ενημερώνει για το πότε θα αποκατασταθεί τελικά η όλη κατάσταση.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα arogi.gov.gr πάνω από 15.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 4.671 προσωρινές αιτήσεις.

Συνολικά 10.146 κλήσεις έχει λάβει εντωμεταξύ η Πυροσβεστική στην Θεσσαλία λόγω των πλημμυρών, από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.511 αντλήσεις υδάτων στην Θεσσαλία ενώ απεγκλωβίστηκαν 3.576 άτομα.

Επιπλέον όπως τονίζεται στην ενημέρωση, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τελος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Τι γίνεται με τα νεκρά ζώα

Συνεχίζεται η περισυλλογή των νεκρών ζώων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, με σημαντικές δυσκολίες να εντοπίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης από το Συντονιστικό στη Λάρισα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στον ΕΛΓΑ αυτά έχουν ως εξής:

-Αιγοπρόβατα 71.212

-Χοίροι 20.326

-Βοοειδή 6.136

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 38.609 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.465 χοίρους και 237 βοοειδή.

“Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Υπάρχουν ακόμη περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισυλλογή των νεκρών ζώων, είτε γιατί δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι”, όπως είπε.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πεδίο δράσης του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία αναπτύσσεται σε τρία σημεία:

-Συγκέντρωση/αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο.

-Στην καταγραφή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει και αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ.

-Στη δειγματοληψία και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, η οποία αποτελεί διαδικασία ευθύνης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Δ. Σταμενίτη αυτές ανέρχονται για τη φυτική παραγωγή σε 5.162 δηλώσεις και για τη ζωική παραγωγή σε 1.597 δηλώσεις ζημιών.

Τέλος, μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων οι οποίοι εστιάζουν σε σημεία παροχής διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών, αλλά και σε λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης